avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de expertiza tehnica
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de expertiza tehnica

Buna seara! s-a facut o expertiza la o casa renovata recent la care s-a schimbat acoperisul s-a turnat placa beton s-a imbunatatit confortul .tencuit pereti interiori si exteriori.izolatie etc) Daca s-a renovat nu se mai aplica cota de uzura , fiind construita din 1955?
2-La manopera in regie proprie s-au folosit indici si tarife din cataloage seria 1982. Nu e abrogat? D 256/84 s-a luat de bun la stabilirea pretului tehnic si a valorii de circulatie a imobilului. Ceea ce nu inteleg e ca s-au luat valorile din D256/84 care atunci erau exprimate in lei vechi si acum se iau aceleasi valori socotind ca sunt in lei (ron )de acum Nu a transformat nimeni leii vechi in lei noi Astfel ca expertul mi-a calculat( un exemplu) o imprejmuire de plasa sarma si stalpi de beton la valoarea de 21600 lei (85 ml) In realitate m-a costat vreo 900 lei. (pretul din catalogul din 84 e trecut de 255 lei ml.) Pai de 255 lei cumpar 20-25 m de sarma nu doar 1m. Alt gard de caramida cu panouri din profile care m-a costat 1800 lei ,apare in expertiza ca valoare 7000 lei.si nu sunt singurele exemple.
3- La toate materialele din deviz si la manopera inclusiv s-a adaugat o cota de 30% reprezentand cheltuieli indirecte. Daca cineva stie care e temeiul legal sau a trecut prin expertiza de acest fel ii rog sa-mi explice si mie ca nu mai inteleg nimic.Daca eu stiu sigur ca am cumparat materiale pt renovare in valoare de 65000 lei ca mai multi nu am avut ,expertiza arata ca de fapt am cumparat materiale de 150000 lei. Nu inteleg de unde s-au luat preturile astea ca pe mine nu m-a intrebat nimeni cu cat le-am cumparat Si la care am avut factura tot din burta s-au pus preturi.
Cum aflu daca expertul e abilitat sa faca si evaluari la imobile?
X-( Multumesc celor care au rabdare sa citesca si sa-mi raspunda.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 23:29, 1 Martie 2014
Faceti observatii scrise la raport si solicitati sa se precizeze art. de lege/ actul normativ avut in vedere pentru fiecare din mentiuni.
Fiecare expert alege documentele pe care el singur le considera utile pentru a raspunde la obiectivele fixate de instanta de judecata.
Depuneti observatiile la arhiva tribunalului cu numar de inregistrare/ data pentru a fi analizate de catre instanta de judecata.
Instanta de judecata va da o hotarare in functie de documentele existente la dosar, de ce anexate la raportul de expertiza si tanand cont de concluziile din raportul de expertiza, de observatiile la raportul de expertiza facute de partile in proces, de raspunsurile expertului la observatiile formulate de parti.
Daca raspunsurile expertului la observatiile dvs. la raportul de expertiza nu sunt lamuritoare, puteti solicita instantei sa aprobe o contraexpertiza. Daca se aproba contraexpertiza, dvs. ca parte in proces puteti cere si un expert parte/ expert consilier, care sa participe la contraexpertiza. Expertul parte daca este acceptat de catre instanta, va fi platit separat, de dvs., printr-un contract de prestari servicii incheiat intre dvs. si expertul consilier. Contractul va fi anexat la dosarul cauzei.
Puteati solicita expert parte si la data incredintarii expertizei, dar se pare ca nu ati facut-o.
Specialitatea mea nu este imobiliarele si chiar daca ar fi, nu se pot da raspunsuri general valabile, fiecare dosar avand specificul sau. Numai cu dosarul in fata se poate da un raspuns la obiect.
Expertul tehnic judicar raspunde clar concis si punctual la intrebarile formulate ..aneta 10 a intrebat :  
Cum aflu daca expertul e abilitat sa faca si evaluari la imobile
?Raspuns: conform OG.2/2000 cu completarile ulterioare, precizeaza:
Art. . 33. - Birourile locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile au urmatoarele atributii: n   a) tin evidenta expertilor tehnici judiciari si a expertilor contabili pe baza listelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si a comunicarilor primite de la Biroul central pentru nexpertize tehnice judiciare; n   b) comunica anual organelor prevazute la art. 2 lista expertilor sau specialistilor care pot efectua expertize judiciare in conditiile prevazute de lege;
 
Deci puteti afla daca expertul numit de catre instanta de judecata este abilitat sa efectueze evaluari la imobile consultand lista expertilor judiciari de la biroul local pentru expertize tehnice si contabile de la tribunal.
Ultima modificare: Joi, 27 Februarie 2014
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Specialitatea expertului tehnic judiciar caruia i s-a incredintat expertiza de catre instanta de judecata, o puteti afla si daca veti consulta lista cu experti/ specialisti tehnici judiciari afisata pe site-ul MJ.
Pe lista ce figureaza expertii judiciari , este foarte actuala: cunosteam foarte bine un expert judiciar, dar a decedat in urma cu 2 ani. Dca vreau sa il intalnesc, il caut pe lista actualizata a Ministerului de Justitie. Deci ramane valabil ce am spus: consultand lista expertilor judiciari de la biroul local pentru expertize tehnice si contabile de la tribunal.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara imobil ContSters322167 ContSters322167 Va rog sa-mi oferiti un raspuns la intrebarea mea:-) La un raport de expertiza judiciara ce anexe trebuie atasate? Baze de calcul,liste de preturi,indicii din ... (vezi toată discuția)
Compenta expertiza ContSters276281 ContSters276281 Un expert tehnic judiciar, poate efectua o expertiza asupra valorii consolidarii unui imobil, dupa intocmirea unui proiect tehnic, avand la baza studii de ... (vezi toată discuția)
Revendicare imobiliara expertiza constructii dragan smeada dragan smeada Am cu un vecin un litigiu. A cumparat in 1980 o parte a casei proprietatea bunicii si a mamei, astazi eu sunt mostenitor pentru restul nevandut. S-au facut ... (vezi toată discuția)