avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de evaluare gresit, obiectiuni
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de evaluare gresit, obiectiuni

Vreau sa fac obiectiuni la raportul de evaluare imobil.
Obiectivele raportului au fost:
- 1. stabilirea valorii imobilului fara imbunatatiri
- 2.stabilirea valorii imbunatatirilor
La punctul 1. expertul a stabilit un pret de (2.900 +85+58) lei/mp.
Acest pret se ia in calcul la constructia cu finisaje superioare in care exista centrala termica de apartament (conf Anexa 4 Decret 256/14.07.1984, tabel 1)
Separat la imbunatatiri, a calculat valoarea finisajelor superioare(zugravit, faianta, gresie, usi, temopane, centrala termica)
Este normal?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:50, 22 Mai 2012
Buna ziua. Informativ va prezint cateva preturi si prevederi din Decret 256/14.07.1984:
PRETURI PE M. P. SUPRAFATA UTILA
1.Cu pereti din zidarie de caramida, piatra sau inlocuitori, plansee din lemn sau beton armat, sarpanta din lemn,avind instalatii sanitare, electrice si incalzire cu sobe cu combustibil solid inaltime P Grad de finisaj superior 2.035 (lei/mp)
NOTA:
- Pentru camere de serviciu situate in subsoluri 615 lei/ mp
- Pivnite, beciuri, boxe, in folosinta exclusiva a locuintei 445 lei/mp
- Garaje 920 lei/mp
- Terase rezultate din retrageri in gabarit 420 lei/mp
Incalzire centrala (exclusiv tipul 6), fara constructia si echipamentul centralei termice 60 lei/mp
Pentru constructia si echipamentul centralei termice 40 lei/mp
Obloane 40 lei/mp
Finisaj superior:- finisajul fatadelor cu materiale durabile, placaje din piatra, ceramica smaltuita sau alte materiale rezistente la intemperii;- timplarie exterioara dubla sau cuplata cu deschidere interioara, iar timplaria interioara de calitate superioara;- tencuieli interioare gletuite cu ipsos, stucaturi sau vopsitorii de ulei, calcio-vechio etc., la camerele principale;- pardoseli calde de parchet si pardoseli reci din mozaic, gresie, mozaic venetian etc;- lambriuri simple la pereti.
STAREA TEHNICA A CLADIRILOR
Stare foarte buna.Constructia nu necesita lucrari de reparatii curente si nici lucrari de reparatii capitale la principalele elemente de constructii.
Vreau sa va informez ca situatia nu este chiar asa de simpla cum pare la prima vedere.Este necesar sa vie vizionat intai imobilul, apoi actele care au stat la baza proiectarii si urmarirea executiei (procese verbale de lucrari ascunse) fapt care influenteaza in mod categoric valoarea imobilului.Va multumesc. Marin Baescu.
In legatura cu acest subiect - la un proces de partaj, s-a efectuat o expertiza pe o cladire. Am sa descriu conditiile:

- suprafata (amprenta) de cca 80 mp
- are etaj pe aceeasi suprafata
- este la rosu, stadiu ziduri de beton
- nu exista niciun zid interior, nu este compartimentata absolut deloc
- are acoperisul pus
- nicio imbunatatire interioara (gresie, faianta samd), deci este planseul de beton, ziduri nici macar tencuite. Are geamurile de termopan puse.
- constructia nu a fost continuata din anul 2007, nu a fost facuta conservare
- se afla intr-o localitate care pe vremuri era turistica, acum insa nu trece decat vreo cinci masini pe ora prin zona aceea, este la capat de sosea. Din punct de vedere turistic, zona e moarta, sunt vreo zece hoteluri care s-au inchis, in rest bate vantul, pensiuni cat cuprinde, dar daca intri intr-una, proprietarul zice bogdaproste
- am vazut oferte de vile luxoase, la cheie, mobiliate gata, aproape noi, care se dau i zona la 100.000 de euro, insa nu le cumpara nimeni.
- in ultimii patru ani, cea mai buna oferta de cumparare pentru aceasta proprietate (inclusiv cca 500 mp terenul pe care este casa) a fost de 50.000 de euro
- toata cheltuiala facuta pana acum, inclusiv teren, constructie, aprobari, arhitect, tot ce cuprinde, a fost de 60.000 de euro in perioada 2006-2007, deci cand erau scumpe materialele si in general piata constructiilor

Ei bine, valoarea evaluata in 2012 a fost de ... 150.000 de euro :O:O.

Intamplarea face ca o cunosc pe doamna care a facut evaluarea, mi-e greu sa cred ca s-ar fi pretat sa ia spaga si de aceea intreb - exista criterii, standarde pentru aceste evaluari ? Merita sa ceara proprietarul alta expertiza, sau acestea sunt standardele care sunt rupte clar de orice urma de realitate ? Cum poate fi evaluata o cladire moarta, aflata la stadiul de grajd cu termopane, cu o suprafata destul de mica, la suma aceasta enorma, cu care poti cumpara un hotel in regiunea aceea ?
Buna seara.
In conditiile prezentate de noiKlosa cred ca se impune o nuoa expertiza tehnica judiciara.Este pacat sa nu se tina cont de toate criteriile, mai ales ca acea constructie este la rosu.Cred ca mai intai sa se tina cont de valoarea de inlocuire.
Va multumesc. Marin Baescu.
Se poate cere o noua expertiza a constructiei aflate in litigiu, daca litigiul urmeaza sa intre in faza de apel ??
@noiklosa

Da, instanta poate incuviinta o expertiza care sa aiba obiective in plus fata de cele incuviintate in prima instanta. Potrivit art. 295, alin. (2) Cod procedura civila, instanta va putea incuviinta refacerea sau completarea probelor administrate in prima instanta, precum si administrarea unor probe noi, daca se considera ca sunt necesare pentru solutionarea cauzei.

Sunt considerate "noi" probele care nu au fost invocate inaintea primei instante, deci dvs. puteti solicita completarea probelor administrate in prima instanta. Puteti solicita, bineinteles, si refacerea probei cu expertiza, insa solicitarea trebuie sa fie motivata. De regula, probele administrate in prima instanta raman castigate cauzei si trebuie sa fie repetate in apel numai daca sunt defectuoase sau incomplete.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Competenta expert judiciar Marius2211 Marius2211 Sunt reclamant într-un proces civil in urma unei inundații, unde a fost desemnat un expert pentru a soluționa doua obiective - primul fiind stabilirea ... (vezi toată discuția)
Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare si obiectiuni ContSters344547 ContSters344547 Buna! as dori sa-mi raspunda specialisti in expertize la urmatoarea intrebare: A reclamant in contradictoriu cu B parat cere instantei sa expertizeze ... (vezi toată discuția)