avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertize judiciare si obiectiuni
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertize judiciare si obiectiuni

Buna!
as dori sa-mi raspunda specialisti in expertize la urmatoarea intrebare: A reclamant in contradictoriu cu B parat cere instantei sa expertizeze valoarea si manopera a mai multor lucrari de amenajare la un imobil bun propriu a lui B...Expertul face raportul de expertiza in care prinde si lucrari pe care B nu le recunoaste.ca le-ar fi facut A. Cum ar trebui sa se apere B? 1-facand obiectiuni la expertiza sau cerand instantei sa nu tina seama de ceea ce B refuza sa recunoasca?. Ca obiectiv expertul a avut,citez: sa identifice lucrarile de amenajare efectuate si manopera acestora,la imobilul din"
Si a doua intrebare: daca nu am acte,facturi, de achizitii pt materialele folosite la lucrarile efectuate si in expertiza acestea sunt mai mari decat pretul real cum pot dovedi ca acestea au fost cumparate la preturi minime si nu medii cum sunt prinse la calculul expertizei?
multumesc cu anticipatie!
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 13:26, 8 Februarie 2015
Daca instanta a stabilit/ nominalizat lucrarile de amenajare si expertul a facut identificarea si evaluarea tuturor lucrarilor de amenajare identificate la respectiva constructie in timpul expertizei tehnice judiciare, puteti face observatii la raportul de expertiza si sa nominalizati lucrarile identificate suplimentar, pe care paratul B nu le recunoaste. Instanta va decide in baza documentelor existente la dosar, a raportului de expertiza, a observatiilor formulate la raport de catre partile in proces, a raspunsurilor expertului la observatiile formulate.
Daca instanta nu a stabilit/ nominalizat lucrarile de amenajare, atunci expertul s-a pronuntat asupra tuturor lucrarilor identificate. Daca paratul B nu recunoaste anumite lucrari, atunci trebuie sa prezinte documente certe din care sa-i sustina punctul de vedere si/ sau martori. Instanta va decide si in acest caz.
In raportul de expertiza, expertul va face referire la actele normative dupa care s-a orientat, cand a stabilit pretul amenajerilor. Puteti face observatii la raportul de expertiza si pentru preturi, dar trebuie sa aveti documente care sa va sustina punctul de vedere, respectiv sa identificati alte acte normative la care ar fi trebuit sa se refere expertul, in cadrul raportului de expertiza.
"observatii la raport" inseamna obiectiuni sau o adresa catre instanta? reclamantul insira in actiunea de partaj lucrarile facute dar la obiective instanta nu le mai insira. . As mai avea io intrebare. Daca o parte din lucrarile insirate sunt facute dupa separarea in fapt (ce A o invoca si o recunoaste) eu ar trebui sa cer scoaterea lor din calcul.Cui ma adresez expertului sau instantei?
Dvs spuneti ca B paratul trebuie sa aduca dovezi ca nu s-au facut unele lucrari.Eu stiu ca cel care le pretinde ( adica reclamantul) trebuie sa dovedeasca ,NU?
Observatii, obiectiuni este acelasi lucru. Se depun la dosar, in scris, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului.
Instanta decide daca tine cont de toate identificarile si evaluarile facute in raportul de expertiza, daca nu au fost nominalizate lucrarile in adresa de desemnare a expertului, ca obiectiv pentru expertiza.
Instanta poate cere expertului, dupa depunerea raportului, sa faca acesta diferentierea lucrarilor (precizand in ce conditii - eventual in baza recunoasterii de catre parat - sa faca aceste diferentieri, caz in care ar putea fi vorba de alte obiective pentru expertiza si stabilirea unui onorariu suplimentar), daca considera util pentru a da o hotarare.
Puteti cere instantei, in scris, sa tina cont de momentul separarii in fapt, daca parta adversa recunoaste ca anumite lucrari s-au efectuat ulterior separarii.
Ambele parti in proces trebuie sa depuna documente care sa le sustina punctul de vedere, daca pentru anumite lucrari nu se cade la intelegere.
Sa vad daca am inteles bine: -Daca nu fac obiectiuni la raport expert. am dreptul sa fac o adresa catre instanta in care sa arat si sa cer sa se tina seama de separarea in fapt? Reclamantul prin interogatoriu pe care mi l-a luat presedintele instantei m-a pus sa confirm ca la data de ...ne-am despartit in fapt. Si am confirmat. Eu va intreb fiindca mi-e teama sa nu zica (instanta) ca trebuia sa cer prin obiectiuni la expertiza treaba asta.
Multumesc, toata stima domnule Popa
Scrieti si in obiectiunile la raportul de expertiza despre ce ati declarat deja in instanta, facand chiar aceasta mentiune.

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Obiectii si observatii raport de expertiza simo.dia simo.dia Buna ziua. Am depus in termen, obiectii si observatii la raportul de expertiza. Am solicitat ca sulta care-mi revine sa fie calculata tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Cum pot recuza un expert? sabinna sabinna As vrea sa recuz un expert. Stiu ca poate fi recuzat in aceleasi cazuri ca si judecatorul. Nu este vorba despre rudenie sau afinitate. Dupa cum a facut ... (vezi toată discuția)