avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Obiectiuni la raportul de expertiza. Cine le plateste?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Obiectiuni la raportul de expertiza. Cine le plateste?

Buna ziua,
Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a formulat obiectiuni. Expertul a mai cerut 2.000 lei, considerand ca sunt obiective noi (fara a depune decont) si a cerut termen de o luna pt. a raspunde. Expertiza a costat 5.000 lei, in baza decontului expertului, suma ce a fost achitata. Precizez ca nu e vorba de obiective noi, ci despre lamurirea raportului (raport de expertiza pentru care expertul a fost platit) si am in vedere si art.339(2) Cod proc. civila. Intrebare: daca expertul depune un decont si instanta incuviinteaza suma ceruta de expert, cine plateste c/v. obiectiunilor? Reclamantul, care a cerut si a platit expertiza sau paratul care a formulat obiectiunile? Cu multumiri !
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2016
mari, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:14, 5 Mai 2018
Urmeaza ca suma sa fie achitata de catre partea care a formulat obiectiuni si in favoarea caruia instanta a incuviintat suplimentul de expertiza
Multumesc! Imi puteti spune si care e temeiul legal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Onorariul definitiv (onorariul provizoriu, respectiv diferenta dintre onorariul definitiv si onorariul provizoriu) se plateste dupa cum hotaraste instanta de judecata, fapt stipulat in incheierea de sedinta intocmita de catre instanta dupa analizarea raportului de expertiza si aprobarea raportului si a decontului de cheltuieli - de una din partile in proces/ de ambele parti in proces in mod egal sau in anumite procente, dupa caz.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art.17 (2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.
-art. 20 Suma stabilită drept onorariu provizoriu şi avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, se depun, în termen de 5 zile de la numirea expertului, de partea la cererea căreia s-a încuviinţat efectuarea expertizei, în contul special al biroului local pentru expertize judiciare tehnice şi contabile, deschis în acest scop.
-art. 22
(1) Raportul de expertiză sau suplimentul la raportul de expertiză, însoţit de nota de evaluare a onorariului şi, dacă este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurnă sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei şi în strânsă legătură cu aceasta, se depune la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza.
(2) La termenul la care se pronunţă asupra raportului de expertiză sau, după caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.
(3) La termenul prevăzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţează partea despre suma rămasă de plată şi pune în vedere acesteia să efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Multumesc! Am trecut de faza la care face referire textul pe care l-ati redat. Am precizat ca la termenul la care s-a depus raportul de expertiza s-a depus si decontul final, pe care instanta l-a aprobat iar suma a fost achitata expertului. Paratul a facut obiectiuni, iar expertul mai cere bani pentru a raspunde la obiectiuni.Nu e vorba de noi obiective. E ok sa mai ceara bani expertul?Cine plateste c/v. raspunsului la obiectiuni ? Reclamantul, care a cerut si a platit expertiza sau paratul care a formulat obiectiunile?
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2016
mari, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati citit cu atentie ! Numai instanta aproba onorariul definitiv si numai dupa formularea observatiilor de catre partile in proces (trebuie aprobate de instanta) si raspunsul dat de expert la observatiile formulate/ aprobate de instanta de judecata.
Raportul de expertiza, raspunsul dat la observatii si decontul final se aproba impreuna si se mentioneaza in incheierea de sedinta (vezi art.22 al.2).
Expertul nu poate cere direct, bani in plus, de la partile in proces. Acesta se adreseaza instantei de judecata daca considera ca onorariul este insuficient si isi sustine documentat punctul de vedere.
Expertul poate incasa onorariu numai prin BLETJ conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 23 (1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului şi a cheltuielilor solicitate prin decont, cuvenite expertului tehnic judiciar numit de către organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale în condiţiile art. 17, pentru efectuarea expertizei, se efectuează numai prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare.
Pentru a raspunde la observatiile formulate la raportul de expertiza, de regula, nu se cere onorariu suplimentar.
Inteleg din mesajul dvs. ca expertul sustine ca observatiile formulate de parat reprezinta obiective noi pentru expertiza. Daca instanta considera ca observatiile formulate reprezinta obiective noi pentru expert (deci este de acord cu punctul de vedere al expertului) si le accepta, atunci mentioneaza acest lucru in incheierea de sedinta, aproba onorariul suplimentar si nominalizeaza partea/ partile in proces care achita onorariul suplimentar.

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar LauraCod LauraCod Buna ziua, Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)