avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar

Buna ziua,

Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti a avut obiectiuni la expertiza judiciara si am primit instiintare de la instanta sa raspund acestor obiectiuni. Mai am obligatia de a raspunde acestor obiectiuni din moment ce eu nu mai am calitatea respectiva?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Laura
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:18, 11 Aprilie 2015
Eu consider ca nu, de vreme ce nu mai aveti calitatea de expert judiciar. Instiintati instanta despre aceasta stare de fapt (depuneti si inscrisuri in sustinere) si ce va dispune instanta va fi treaba ei (cel mai probabil va numi un alt expert).
Personal, cred ca instanta poate cere respectivului expert sa raspunda la obiectiunile formulate, fiind greu de crezut ca un alt expert poate sa gandeasca ce a vrut sa scrie primul expert in concluziile sale, chiar daca se au in vedere aceleasi documente aflate la dosar si aceeasi legislatie de referinta. In acelasi timp, un alt expert nu este obligat sa isi insuseasca cele stabilite la fata locului de catre primul expert, dar in acelasi timp, nici primul expert nu ar avea, in mod legal vreo obligatie, sa dea raspuns la obiectiunile formulate, dupa ce a primit decizia de radiere emisa de catre BCETJ.
Puteti raspunde la obiectiuni, daca instanta decide in acest sens, in urma notificarii dvs., referitor la radiere, dar mentionand in raspunsul la obiectiuni, cu litera mare, inca de la inceput, ca ati fost radiata la cerere, prin decizia nr. .... Partile in proces pot contesta faptul ca ati raspuns la obiectiuni fara a mai fi expert tehnic judiciar si nu stiu daca instanta ar putea decide ca este legal.
Daca instanta desemneaza un alt expert, atunci trebuie sa stabileasca pentru acesta si onorariu plus cheltuieli.
Personal, am fost intr-o situatie asemanatoare, dar in cererea de radiere formulata catre BCETJ am mentionat ca voi termina expertiza aflata in lucru, respectiv voi raspunde la eventuale observatii formulate. Mentionez ca respectiva expertiza era solicitata de catre parchet. S-a emis decizie de catre BCETJ si s-a mentionat cererea mea, inregistrata la nr. .... (fara a se face in mod expres, precizarea mea din cerere, legata de definitivare expertiza).
Astfel de aspecte, ca cel prezentat in discutie, nu sunt avute in vedere de catre OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara.
Este evident ca - odata cu renuntarea la calitatea de expert judiciar - nu pierdeti si cunoastintele si evidenti sunteti apta sa efectuati o astfel de expertiza.

Doar ca din punct de vedere al legalitatii acesteia eu nu cred ca e in ordine. E ca si cand eu nu mai am calitatea de avocat, dar reprezint partea ca tot stiu dosarul (in virtutea fostei calitati de avocat).
Instanta v-a trimis scrisoarea prin va solicita sa raspundeti la obiectiunile formulate si depuse de una din parti pentru ca nu cunostea faptul ca Dvs. ati renuntat la calitatea de expert. In aceasta situatie eventualele raspunsuri la obiectiuni care le depuneti la dosar sunt lovite de nulitate intrucat au fost formulate de o persoana care nu are calitatea de expert judiciar.
In alta ordine de idei, raportul in care raspundeti la obiectiuni nu va fi primit la biroul local pentru expertiza intrucat nu mai sunteti in evidenta biroului.
Comunicati instantei faptul ca ati renuntat la calitatea de expert judiciar, iar instanta va hotari in consecinta.
ing. Ioan Ciobanu
Raportul de expertiza si raspunsul la obiectiunile formulate de partile in dosar nu se depun la BLETJ ci direct la arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data pentru dosar nr. ...........

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Plata onorariu expertiza judiciara Cabinet Expert Contabil Cabinet Expert Contabil Buna seara Asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, se da hotararea (dosar civil),se decide asupra onorariului final si a prtii obiligata la plata(in ... (vezi toată discuția)