avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar

Buna ziua,

Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti a avut obiectiuni la expertiza judiciara si am primit instiintare de la instanta sa raspund acestor obiectiuni. Mai am obligatia de a raspunde acestor obiectiuni din moment ce eu nu mai am calitatea respectiva?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Laura
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:18, 11 Aprilie 2015
Buna seara .
Din punctul meu de vedere, daca nu ati primit descarcare pentru expertiza respectva , de la instanta, si daca nu ati predat si aceasta lucrare atunci cand ati facut cererea de renuntare la aceasta activitate, trebuie sa continuati acesta lucrare pana cand instanta va da descarcare definitiva de atributii in acest dosar.
Acum...mai departe nu stiu...
Mult succes va doresc si Paste Fericit !
Marius Bote .
gigipopa a scris:

Raportul de expertiza si raspunsul la obiectiunile formulate de partile in dosar nu se depun la BLETJ ci direct la arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data pentru dosar nr. ...........


Probabil ca in judetul dvs. asa se procedeaza, dar in judetul in care locuiesc eu rapoartele de expertiza, cererile de amanare, de inlocuire si , in general, toata corespondenta cu prganele de cercetare si de judecata se depun la biroul de expertiza. De asemenea, tot la biroul de expertiza se depune si factura pentru incasarea onorariilor.
ing. Ioan Ciobanu
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza in clar:
-art. 22
(1) Raportul de expertiză sau suplimentul la raportul de expertiză, însoţit de nota de evaluare a onorariului şi, dacă este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurnă sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei şi în strânsă legătură cu aceasta, se depune la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza.
(2) La termenul la care se pronunţă asupra raportului de expertiză sau, după caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.
(3) La termenul prevăzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţează partea despre suma rămasă de plată şi pune în vedere acesteia să efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Legea nr. 178/ 2009 pentru modificarea OG nr.2/ 2000 a fost publicata in MO nr. 335/ 2009 mentioneaza aceasta prevedere, in urma modificarii art.22 al.(1) si al.(2) la forma susmentionata.
Daca in judetul dvs. se continua vechea procedura, posibil sa nu se respecte legea in vigoare. BLETJ nu are atributii de avizare raport de expertiza intocmit de catre experti/ specialisti tehnici judiciari. Nici corespondenta purtata de catre experti/ specialisti tehnici judiciari cu instanta nu trebuie depusa la BLETJ, acesta neavand atributii nici in acest sens.
Factura pentru incasare onorarii este logic sa se depuna la BLETJ, deoarece aici se trimit adresele si hotararea instantei prin care se aproba onorariul definitiv plus cheltuieli.
gigipopa a scris:


Daca in judetul dvs. se continua vechea procedura, posibil sa nu se respecte legea in vigoare. BLETJ nu are atributii de avizare raport de expertiza intocmit de catre experti/ specialisti tehnici judiciari. Nici corespondenta purtata de catre experti/ specialisti tehnici judiciari cu instanta nu trebuie depusa la BLETJ, acesta neavand atributii nici in acest sens.
Factura pentru incasare onorarii este logic sa se depuna la BLETJ, deoarece aici se trimit adresele si hotararea instantei prin care se aproba onorariul definitiv plus cheltuieli.


BLETJ nu are atributii de avizare raport de expertiza intocmit de catre experti

Am fost gresit inteles. Biroul de expertiza nu avizeaza rapoartele de expertiza. Numai le primeste, le inregistreaza in evidenta cauzei respective si, dupa terminarea programului Biroului de expertize cu publicul (inclusiv expertii) le preda registraturilor instantelor. Acest sistem nu se abate de la prevederile OG 2/2000 intrucat rapoartele se depun la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza toate odata. Expertii sunt scutiti de statul la coada (20 ...30 minute, sau chiar mai mult) pentru ca sa depuna o simpla cerere de amanare.

pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.

Aceasta problema nu era cazul sa o aduceti in discutie pentruca nu se refera la problema la care m-am referit in postarea mea. Eu m-am referit doar la depunerea rapoartelor de expertiza, a cererilor si a altor documente. Instanta hotareste cuantumul onorariului definitiv si o comunica biroului de expertiza. Exista cazuri in care se uita sa se faca aceasta comunicare si atunci expertul este obligat sa solicite acest lucru printr-o cerere scrisa pe care o depune la biroul pentru expertize.

La termenul prevăzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţează partea despre suma rămasă de plată şi pune în vedere acesteia să efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare.

Nu are legatura cu postarea mea.

Biroul de expertiza este interfata dintre experti si instante/organele de cercetare penala si este normal ca toate corespondenta dintre aceste parti sa treaca prin biroul de expertize pentru a avea o viziune asupra activitatii expertilor.

ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectiuni la raportul de expertiza. cine le plateste? mari mari Buna ziua, Intr-o cauza civila s-a incuviintat efectuarea unei expertize tehnice, la cererea reclamantului. Dupa depunerea raportului de expertiza paratul a ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Plata onorariu expertiza judiciara Cabinet Expert Contabil Cabinet Expert Contabil Buna seara Asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, se da hotararea (dosar civil),se decide asupra onorariului final si a prtii obiligata la plata(in ... (vezi toată discuția)