avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... stabilire onorariu expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

stabilire onorariu expertiza judiciara

Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de cercetare penala, in faza de urmarire penala ? Cum se poate constata/stabili ca onorariul cerut de expert este exagerat de mare in raport de obiectul/obiectivele expertizei? Exista o procedura de negociere a costului expertizei intre organele de urmarire penala si expert ??? Astfel, spre exemplu, daca expertul solicita un onorariu de ...N lei, iar organul judiciar considera ca acesta este exagerat de mare, se poate ajunge la o negociere in vederea diminuarii costului expertizei pentru a se stabili un onorariu corect si nu unul exagerat si daca da, ce norma legala reglementeaza acest lucru??? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:05, 13 Ianuarie 2020
CpP mentioneaza:
- ART. 175 Drepturile si obligatiile expertului
(5) Expertul are dreptul la un onorariu pentru activitatea depusă în vederea efectuării expertizei, pentru cheltuielile pe care ar trebui să le suporte sau le-a suportat pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorariului este stabilit de către organele judiciare în functie de natura si complexitatea cauzei si de cheltuielile suportate sau care urmează a fi suportate de către expert. Dacă expertiza este efectuată de institutia medico-legală ori institutul sau laboratorul de specialitate, costul expertizei este stabilit în conditiile prevăzute de legea specială.
In practica curenta, se stabileste un onorariu provizoriu de catre procurorul de caz, iar expertul face o evaluare a cheltuielilor (se depun facturi, chitante, etc.) plus onorariul definitiv o data cu depunerea raaportului, avandu-se in vedere prevederile OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara,
-ART. 17
(1) Organul îndreptăţit să dispună efectuarea expertizei judiciare numeşte expertul sau, după caz, specialistul, indică în scris, prin încheiere sau prin ordonanţă, obiectul expertizei şi întrebările la care trebuie să răspundă acesta, stabileşte data depunerii raportului de expertiză, fixează onorariul provizoriu, avansul pentru cheltuielile de deplasare, atunci când este cazul, şi comunică biroului local pentru expertize tehnice judiciare numele persoanei desemnate să efectueze expertiza.
-ART.22
(2) La termenul la care se pronunţă asupra raportului de expertiză sau, după caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.
-ART. 23
(1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului şi a cheltuielilor solicitate prin decont, cuvenite expertului tehnic judiciar numit de către organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale în condiţiile art. 17, pentru efectuarea expertizei, se efectuează numai prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare.
Onorariul definitiv nu se negociază. Se stabilește de organul care a dispus efectuarea expertzei. Acesta poate fi egal sau mai mic decât onorariul solicitat de expert.
ing. Ioan Ciobanu
Teoretic, onorariul definitiv nu se negociaza, dar in practica curenta, la contactarea expertului, procurorul discuta si despre onorrariu.
In practica, organele judiciare pot efectua plata onorariului si a cheltuielilor solicitate prin decont, la terminarea expertizei, direct catre expertul tehnic judiciar, si nu prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare, daca expertul emite factura? Va multumesc !
Nu.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.17 (4) Plata sumei provizorii către expertul tehnic judiciar numit se va efectua prin intermediul biroului local pentru expertize tehnice judiciare, după depunerea raportului de expertiză la organul cu atribuţii juridictionale care a dispus efectuarea expertizei.
-art. 23 (1) Onorariul definitiv pentru expertiza tehnică judiciară se stabileşte de organul care a dispus efectuarea expertizei, în funcţie de complexitatea lucrării, de volumul de lucru depus şi de gradul profesional ori ştiinţific al expertului sau al specialistului.
(2) Plata onorariului şi a cheltuielilor solicitate prin decont, cuvenite expertului tehnic judiciar numit de către organele de urmărire penală, instanţele judecătoreşti sau alte organe cu atribuţii jurisdicţionale în condiţiile art. 17, pentru efectuarea expertizei, se efectuează numai prin biroul local pentru expertize tehnice judiciare.

Alte discuții în legătură

Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)
Conform codului de procedura penala raportul de expertiza se ... mlautaru mlautaru Conform Codului de procedura penala raportul de expertiza se depune la Parchet, Instanta, etc. intr-un singur exemplar. Cate exemplare de raport se intocmesc ... (vezi toată discuția)
Anuntarea expertului judiciar VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu cine trebuie sa anunte expertul judiciar. Mentionez ca procesul a fost amanat din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)