avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
Care ar fi cheltuielile si cat timp poate sa dureze un proces de iesire din indiviziune pentru o suprafata de 3 ha teren arabil, de impartit la 5 persoane. Va multumesc
Daca persoanele se inteleg se poate intr-un singur termen la instanta sau la notar.
Costurile difera.
Legea prevede 3%...
Daca platiti notar sau avocat se mai achita niste bani in plus.
Cum este mai simplu si mai putin costisitor sa se realizeze iesirea din indiviziune, la notar sau pe cale judecatoreasca?mentionez ca este vorba despre un teren de 1 hectar(faneata), iar fratii bunicii mele sunt de acord ca ea sa iasa din indiviziune( ei au stabilit cu ce o sa ramana fiecare la momentul in care s-a realizat succesiunea, numai ca nu au realizat si iesire din indiviziune...)Si avand in vederea calea mai simpla si mai ieftina, care ar fi procedura, ce ar trebui sa faca, unde sa se prezinte si cu ce acte?multumesc anticipat!
sunt astazi 3 modalitati de iesire din indiviziune:notar-partaj judiciar,mediator si calea judecatoresca.prima si a doua implica intelegerea partilor,existenta unui plan de impartire realizat de un topograf autorizat cu suprafetele fiecarui frate. Dupa mine v-as sfatui sa urmati ]calea judecatoresca astfel:unul din frati da in judecata pe ceilalti pt iesirea din indiviziune.platiti timbrul conform suprafetei de 1 ha dupa grilele existente(pe net gasiti calcule de timbru) .daca la prima infatisare veniti cu varianta d-vs care se numeste tranzactie judiciara-respectiv o hartie pe care v-o face un avocat cu faptul ca v-ati inteles intre d-vs cu privire la bucatile de pamant sau la sulta care o vor unii, acesta intelegere care se numeste tranzactie judiciara este luata ca atare de judecator si da hotararea judecatoresca asa cum ati dorit d-vs in tranzactie.conditia este ca la prima infatisare sa fiti hotarati sa nu va razganditi si gata aveti fiecare hotararea cu evidentierea parti de teren dorita.in plus foarte important daca la prima infatisare va intelegeti primiti inapoi taxa de timbru ceea ce este foarte bine pt ca desi nu stiu acum pt 1 ha tot este de cateva milioane bune.(vechi).Sper ca ai inteles:tribunal,cerere,taxa de timbru(pt ca altfel va respinge si nu judeca)tranzactie intre frati -este bine sa rugati un topograf sa va faca si o varianta,dar nu este musai- prezentare la primul termen, acceptare si gata si primiti si taxa inapoi. eu cred ca este mai ieftin asa si nici u tine foarte mult.sa aveti actele de prop, succesiunea,actele de stare civila si va sfatuiesc sa apelati si la un grefier pt indrumare(.bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)