avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
Legat de succesiune si iesire din indiviziune am si eu o problema, un pic mai complicata: bunica mea a murit acum 7 ani(bunicul murise mai demult - se facuse succesiunea dupa el, cei 3 copii renuntand la mostenire, ramanand astfel bunica ca unic mostenitor); dupa bunica nu s-a facut succesiunea, in acesti 7 ani nimeni n-a facut declaratie de acceptare sau renuntare la mostenire. Este vorba de 3 copii: matusa mea, mama mea si fratele lor - care a murit de 2 luni.(Unchiul meu are o fiica care va veni la mostenire in locul lui). Intra in masa succesorala un teren cu casa de locuit. Problema mea de acum incepe: Invecinat cu acest teren, se afla un alt teren de 2200 mp care apartinea tatalui adoptiv al bunicului meu. In 1968 cand parintii adoptivi ai bunicului meu au murit, la deschiderea succesiunii(bineinteles intai la el apoi la ea)s-au prezentat mostenitorii : bunicul meu (fiu) si copiii lui - nepoti. Pe certificatul de mostenitor al mamei mele scrie ca e unic mostenitor, devenind straini de mostenire prin renuntare: bunicul meu(fiu), matusa mea(sora mamei) si unchiul meu(fratele mamei). Sunt mentionate si decl.de renuntare cu nr. de inregistrare.
Acum, apare sora mamei cu un act de v-c facut in 1930, prin care tatal adoptiv al bunicului ii vindea bunicului suprafata de 2200mp inregistrat la notariat cu timbru din vremea aceea, si spune ca practic acel certificat de mostenitor nu isi mai are rostul, in plus ea spune ca nu-si mai aminteste cand a dat acea decl de renuntare. Practic vrea s-o santajeze pe mama sa renunte la partea ei de mostenire dupa bunica, in caz contrar ii ataca certificatul de mostenitor. Ce e de facut? mama a platit din 1968 si pana azi impozitul pe acesti 2200mp pe care i-am si stapanit, tatal meu avand o plantatie de meri pe acest teren, meri saditi de el. Ce ma sfatuiti sa fac? Matusa mea impreuna cu fiica ei spune ca daca nu ne intelegem ajungem la tribunal, eu ma gandesc sa le las sa actioneze. Pot sa-i anuleze certificatul de mostenitor mamaei?
Va multumesc si ma iertati!
Ii opuneti uzucapiunea matusii si... la revedere si drum bun, cu tot cu titlul ei de proprietate!
Sper ca rolul nu e pe numele matusii ci pe al mamei, ca aveti 2 martori care cunosc faptul ca dv. ati folosit acel teren si ca erati proprietar etc.
Daca asa stau lucrurile, sanatate multa matusii! Ca teren nu vede! Cel putin din ceea ce ati relatat aici...
Lasati-o sa va actioneze in instanta daca doreste... cum spuneati.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu iesirea din indiviziune.
Pentru un apartament suntem 2 mostenitori ( eu detin 5/8 ) - initial nu s-a pus problema sultei ci doar a unui act la notariat prin care mi se "cedeaza" partea. Acum lucrurile s-au schimbat iar coproprietarul ma suna sistematic sa iesim din indiviziune.
Nu stiu daca am inteles bine din "jurisprudenta": fie cumpar partea lui, fie ii dau cheie. Nu am banii necesari si nici nu doresc sa vand apartamentul - mentionez ca in apartament locuieste bunica mea de 83 de ani si de aceea nu doresc sa vand acum. Coproprietarul este fiul celui de-al doilea sot al bunicii ( decedat ) si nu-l intereseaza ce se intampla cu aceasta.
Va rog sa-mi spuneti daca se poate amana iesirea din indiviziune sau ce este de facut.
Multumesc frumos,
Dana
NU aveti ce face, daca o parte vrea, atunci veti iesi din indiviziune (desi imi pare ca e o proprietate pe cote-parti acolo).
INcercati sa va intelegeti, e mai economic pentru ambele parti.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)