Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate:
1- al bunicii- teren extravilan- pe titlul de proprietate era trecut doar numele bunicii
2- al bunicului- teren extravilan si intravilan- pe titlul de proprietate erau trecuti bunicul si fratii lui.
Notarul nu a citat fratii bunicului si mi-a eliberat certificatul de mostenitor atribuintu-mi ce parte mi-ar reveni, fara sa-i cheme fratii bunicului la dezbatere.
Am actionat in instanta pentru a anula certificatul de mostenitor si pentru a iesi din indiviziune.
Am primit hotararea judecatoreasca, insa nu scrie in ea ca mi se atribuie terenul exravilan din partea bunicii, sunt atribuite doar terenurile din titlul de proprietate al bunicului. Scrie atat: "in ceea ce priveste terenul extravilan al defunctei...., bunica reclamantei, solicita atribuirea catre aceasta a suprafetei de teren cu cheltuieli de judecata pe cale separata"
Intrebarea mea este cum procedez acum ca sa mi fie atribuit acest teren? Avand in vedere ca este certificatul anulat, poate un notar public sa dezbata din nou mostenirea din partea bunicii, trebuie sa fac apel, sau trebuie sa fac o actiune noua?
Buna seara,
Ceva nu e clar in expunerea dumneavoastra.
Aveti un certificat de mostenitor pentru bunurile bunicii pe de o parte si pentru bunurile bunicului pe de alta parte.
Ati solicitat iesirea din indiviziune pentru bunurile bunicului.
Nu s-a anulat nimic din prevederile pribind-o pe bunica.
Daca situatia nu este asa luati legatura cu un avocat care, dupa citirea intregii sentinta, va poate indruma asupra caii de urmat.
Este posibil sa solicitati doar o lamurire a sentintei.
In primul rand, dezbaterea unei mosteniri si ieșirea din indiviziune (partajul) sunt 2 operațiuni separate.
Notarul nu avea de ce să citeze frații bunicului. V-a dezbătut succesiunea pe cota bunicului, pe care ati mostenit-o integral, iar ulterior dvs, ar fi trebuit să faceți partajul cu frații bunicului.
Cu alte cuvinte, nu există absolut niciun temei legal pentru anularea certificatului de moștenitor.
In al doilea rand, terenul bunicii era bunul ei propriu, fiind moștenit de bunic 1/4 si dvs 3/4.
Apoi ati dezbătut succesiunea după bunic, și astfel in baza certificatului de moștenitor ati devenit proprietarul terenului.
Dupa ce mi-a eliberat notarul certificatul de mostenitor, a refuzat sa ma primeasca impreuna cu fratii bunicului pentru a dezbate mostenirea cu ei, de aceea am solicitat in instanta anularea cerrificatului de mostenitor, plus ca a gresit suprafata de teren care imi revenea.
Moștenirea e dezbătută. Dvs nu mai aveați de facut decat partajul cu frații bunicului.
Calitatea dvs de coproprietar se dovedește cu certificatul de mostenitor. Frații bunicului o dovedesc cu titlul de proprietate.
Ok, notarul nu a vrut să vă primească. V-ati adresat instanței pentru ieșirea din indiviziune.
Dar de ce să anulati certificatul de mostenitor după bunici? Asta nu inteleg.
Iar menționarea greșită a suprafeței nu este un motiv de anulare. Se remediaza foarte simplu printr-o încheiere de la notar, de îndreptare a erorii materiale.
Ar fi nepotrivit să ne dăm cu presupusul pe marginea a ... ceea se zice că s-ar fi scris într-o hotărâre judecătorească.
Încercați să discutați cu cineva (avocat) care să fi citit mai întâi hotărârea.
Nici mie nu prea mi-e limpede ce voiți a ne povesti.