avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
cum se poate face ca Primaria sa imi vanda ( sau inchiriat) mie spatiul si sa nu il atribuie altcuiva, tinand cont ca familia mea este compusa din 6 persoane ( mama + 5 copii), unul din copii avand cerere depusa pt acest spatiu la primaria sect 3, cerere ramasa fara raspuns sau solutionare.
va multumesc mult
Dependintele comune inseamna coproprietate fortata si nu simpla coproprietate. In cazul coproprietatii fortate nu se poate face partajul. De exemplu scara de acces a unui bloc este o dependinta comuna iar partajul nu se poate face pentru ca celorlalti proprietari li s-ar putea interzice, ulterior partajului, accesul pe scara. In speta, cealalta camera ar ramane dupa partaj fara acces prin hol, fara baie si fara bucatarie, adica inutila. Deoarece cealalta camera este este proprietatea exclusiva a Sectorului 3 Buc. consiliul sectorului poate sa dispuna vanzarea catre dumneavoastra si a acestei camere. In aceasta fericita ipoteza coproprietatea fortata ar inceta imediat si ati ramane proprietar exclusiv.
Problema este delicata insa nu cred ca apelul (recursul) sau un alt proces v-ar putea ajuta. Solutia primei instante este corecta.
Ar trebui sa luati legatura cu un consilier din sect 3.
Am mai pus problema mea pe ac forum. dar am constatat ca situatia este mai complicata.
Reiau cat pot de clar datele problemei:

1. 3 titluri de propr. teren agricol in jud Calarasi

2. 5 persoane cu drept de propr. asupra acestor terenuri:
- pt. un titlu situatie clara ( cei 5 sunt fie titulari, fie au certificat de mostenitor)
- pt. 2 titluri unul singur din cei 5 nu a dezbatut succesiunea dupa tatal decedat, deoarece exista o mama vitrega pe care incearca sa o lipseasca de drepturi. Pentru o suprafata de 2 Ha cel cu succesiunea nedezbatuta pretinde ca ar avea singur dreptul deoarece tatal lui i-a spus in timpul vietii ca ar fi a lui. Nu are acte si oricum exista titlu de proprietate comuna pentru care s-au platit anual impozitele pe teren si venit agricol de catre toti titularii.

3. am fost chemati in judecata la Lehliu de catre cel cu succesiunea nedezbatuta, pentru iesire din indiviziune, in 2 procese : unul pentru primul titlu care este destul de clar, altul pentru celelalte 2 titluri

4. ne-am prezentat la cele 2 termene dar nu ni s-a spus decat ca trebuie sa ne "intelegem" intre noi, atat de catre avocatul reclamantului cat si de catre judecatori. Nu am inteles ce inseamna aceasta " intelegere", am consultat si noi un avocat care spune cu totul altceva decat ni s-a spus la Lehliu si ca in provincie se fac si multe lucruri care nu ar fi chiar legale.

Intrebari :
1. Se poate face o tranzactie referitoare la titlurile pe care nu s-a facut succesiunea? In ce calitate ne cheama reclamantul in judecata daca nu este proprietar prin dezbaterea succesiunii?
2. Ce inseamna "intelegere"? Ni s-a propus de catre avocatul reclamantului ca sa cerem de la primaria comunei o schita pe baza careia sa facem intelegerea.
3. Este necesara, obligatorie sau preferabila expertiza efectuata de un expert autorizat? Se poate fara aceasta, avand in vedere costurile probabil mari si situatia materiala a celor implicati ( pensionari)?
4. Este posibil ca judecatorul sa ne legitimeze si sa ne ceara numai noua paratilor actele de proprietate si succesiune ( noi fiind in legalitate) iar reclamantului sa nu ii ceara acest lucru, tocmai lui care nu este indreptatit?
5. Cum putem totusi cei 4 care nu avem nici un fel de problema legala sa iesim din indiviziune in situatia descrisa?
Cu scuze pentru marimea textului si cu multumiri pt raspuns
Judecătorul le pune în vedere părţilor drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitatea lor din proces şi va stărui, în toate fazele procesuale, pentru soluţionarea amiabilă a cauzei.
1. Se poate face o tranzactie sau intelegere referitoare la iesirea din indiviziune.
2. Persoanele care pot cere ieşirea din indiviziune sunt : coindivizarii (comoştenitorii), creditorii personali ai erezilor, cesionarii drepturilor succesorale şi procurorul (în condiţiile legii). Cel care v-a chemat in instanta este un comostenitor.
3. Intr-adevar puteti solicita de la primarie o schita cu privire la suprafata de teren ce face obiectul titlului de proprietate si pe baza careia puteti face imparteala terenului in fata instantei sau printr-o tranzatie sau intelegere.

Elis, multumesc pt. raspuns. As dori sa te mai intreb daca acea imparteala in fata instantei constituie o baza pentru efectuarea ulterioara a cadastrului pentru fiecare din fostii indivizionari.
De asemenea daca ma poti lamuri ce diferenta este intre imparteala in fata instantei, tranzactie si intelegere. Am folosit termenii mentionati de tine. Ppregatirea mea profesionala nu are nici o legatura cu chestiunile juridice, de aceea insist sa inteleg ( presupun ca in profesia de jurist cuvintele folosite sunt foarte importante). Ce se intampla ce cele 2 procese daca partile nu reusesc sa ajunga la o intelegere? Cum se pot ele finaliza?
Cu multumiri anticipate

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)