avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
Buna ziua,

Sunt in situatia unui parat intr-o actiune de iesure din indiviziune, in care reclamantul cere atribuirea apartamentului contra platii unei sulte. Avand in vedere ca posed o cota mai mare decat cea a reclamantului, cum as putea face o intampinare prin care sa cer atrbuirea apartamentului catre mine cu plata sultei catre partea celalata ?
Nu numai cota conteaza... iar cererea dv. nu va fi intampinare, ci cerere reconventionala.
Discutati cu un avocat, ca e important si ce aspecte sa urmareasca cererea din situatia dv. de fapt, in ce masura va cresc sau nu sansele, ce alte elemente sunt importante etc.
Succes!
Buna ziua, am cumparat impreuna cu un partener, 20 000 mp teren. Acum partenerul acumuland datorii doreste sa rascumpere cu cota lui de 10 000 mp datoria. deci efectiv sa schimbe proprietarul celor 10 000 mp.
Va rog , care este cea mai ieftina si rapida solutie? Sa fac o parcelare ? sau sa fca doar un act in notariat prin care cedeaza dreptul de proprietate,...se poate?
Poate sa isi vanda dreptul de proprietate.
Se va face la nortar actul de instrainare.

Poate ca ar fi bine sa iesiti din indiviziune mai inainte de a vinde.
Se poate face prin instanta sau prin notar.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua! Am cumparat o parcela de teren pentru a construi o casa. Suprafata de teren este in intravilan arabil. O alta problema cu care ne-am confruntat este ca nu avem servitute de trecere. Oamenii au lasat cate 4 m de trecere, asa cum si eu ii las pe urmatorii care au parcele dupa mine. Eu impreuna cu cativa proprietari am hotarat ca pentru a avea un drum cat de cat sa facem un drum de 6 m latime, ceea ce am si facut cativa dintre noi cu drept de servitute pentru ceilalti.
Vecinul din fata mea nu prea doreste sa isi traga gardul la 6 m. Mai mult eu impreuna cu alti proprietari din zona am cumparat cota parte 1/6 din terenul vecinului, iar numai cota noastra parte reprezinta in mp cei 6 m de drum. Am ajuns si la un consens cu vecinul buclucas, noi sa lasam 3 m pt drum si el sa suporte ceilalti 3 m de drum, iar restul de mp sa ii plateasca undeva sub pretul pietei sau sa imi dea de la drum mp cati imi mai revin (circa 2 m de front stradal dealungul parcelei) langa proprietatea mea, sa iesim din indiviziune si sa facem actele de vanzare-cumparare. Problema apare ca persoana respectiva doreste sa cumpere la un pret net inferior fata de varianta propusa de noi care si asa este sub pretul pietei. Atunci am hotarat (eu cu ceilalti coproprietari) ca bucata ce ar reveni la domnul in gradina sa imi revina mie. Problema care se pune in acest conflict caci domnul nu doreste sa ne lase decat 1 m pentru a trece cu piciorul (deci de la 4 m sa isi mute gardul la 1 m) si mie sa imi dea suprafata in spatele terenului sau daca noi nu ii vindem cota noastra parte la un pret infim sa tina el tot terenul si sa dea servitute pe drumul de 6m. Mentionez ca cei 2 m de front stradal nu il incurca daca isi doreste sa isi construiasca casa in viitor, avand un front de 16 liniari. Noi ceilalti proprietari am facut PUZ-ul care este si aprobat de circa un an cu drumul lat de 4 m existent. Multi dintre cei de pe partea cealalta si-au trecut terenurile in intravilan contruibil in caz ca conteaza pentru solutionarea acestui caz v-am dat si aceste informatii.
1. In cazul iesirii din indiviziune cat este distanta minima pentru un drum de acces?

Ceilalti coproprietari la cota de 1/6 au terenurile pe partea cealalta si nici ei nu aveau servitute de trecere. Deci drumul trebuie facut pe acolo. Domnul cu 5/6 parti se cam opune si spune ca nu il deranjeaza ca are cote parti ca nu isi doreste sa construiasca pe acel teren. Putem cumva sa ii facem o plangere la politie (deoarece noi deocamdata nu beneficiem de mp pe care i-am cumparat sa il speriem in prima faza sau sa il obligam sa isi dea toate gardurile jos.
2. Cum il pot obliga sa lase 6 m de drum (50 % el si 50%noi),iar diferenta din cota mea parte sa o dea langa terenul meu (cei 2 m liniari de front stradal)?
3.In mod normal nentelegatorul vecin ar trebui sa piarda 5/6 parti pentru drumul de servitute ?
Ca si un alt amanunt, vecinul meu este proprietar de circa 7-8 ani. Deci nu poate fi vorba de uzucapiune, iar terenul a fost dobandit pe legea 18. Suprafata vecinului a fost comuna cu a mea si al altor proprietari, iar cand s-a facut marea dezmembrare nu s-a lasat servitute de trecere la nici o parcela.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
bugsy_io, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)