avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune

Am mostenit 1/2 dintr-un teren agricol aflat in Jud. Vaslui aflat in indiviziune. Coproprietarul este decedat, are 2 copii care se afla in in strainatate de mai mult de 30 de ani si nimeni din familie nu le stie numele sau adresele. Acestia nu s-au prezentat sa dezbata succesiunea la moartea tatalui lor si nici ulterior la moartea mamei vitrege. As vrea sa obtin iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca dar nu stiu ce sanse sunt in conditiile date. Pot introduce cererea si la instanta din raza teritoriala a domiciliului meu?
Buna din nou! Nimeni cu nici o solutie. Oare cum pot sa il fac pe vecinul meu sa inteleaga? Eu ma gandeam la cateva variante.
A. Avem dreptul ca si coproprietari sa ii daramam gardul jos, sau sa ii facem o citatie cumva? Si sa nu il mai las sa isi mai foloseasca lotul de teren pentru agricultura. Sa isi dea si via jos deoarece noi ceilalti coproprietari nu suntem de acord. Si sa ii daramam si magazia de scule pentru ca nu are autorizatie pe ea?
B. Sa ii obturam intrarea pe terenul nostru comun de pe alte parcele din fata lui si din spatele parcelei lui? Eu nu are servitute de trecere pe respectivele parcele.
C. Sa il prind in fapt cand trece peste parcela mea (in care sunt 1/1) si sa chem politia, iar apoi sa il acuz de tulburare de posesie?

Va multumesc!
Sincer nu doresc sa ajung la un "santaj" si sincer mi-e si mila de el daca il dau in judecata ca nu are pistari. Se pare ca zilele trecute a avut si el o idee in favoarea lui: noi cei patru coproprietari si cu el cinci sa impartim frateste drumul de 6 m, iar ce mai ramane diferenta de la noi sa ni plateasca. Adica el sa se foloseasca de 4/5 parti din drumul comun. I-am explicat ca noi cei 4 oricand putem deveni 1 sau 100, daca ne vindem alte cote parti la alte persoane.
Sicer ce parere aveti?
cristina chiva a scris:

1. Este bine sa se prezinte ca sa incheie o tranzactie, si in acest fel toti 5 isi clarifica situatia juridica a terenului sau.
2. Iesirea din indiviziune este de 2 feluri : voluntara (la notar) si judecatoreasca. Vreti cumva sa mergeti la notar si sa platiti cel putin 1.000 lei noi, cand puteti sa platiti doar 19 lei la judecatorie? Oricum reclamantul plateste, si daca va intelegeti in privinta impartelii nu platiti nici avocat, nici expertiza.
3. toti ies din indiviziune. atat reclamantul, cat si paratii.
4. avantajul este ca costa mult mai ieftin (taxa de timbru 19 lei + timbru judiciar de 0,30 lei) fata de cel putin 1.000 lei la notar. Avantajul este al tuturor coindivizarilor, pentru ca fiecare isi face acte pe bucatica lui de teren.
5. dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila faceti actele cadastrale doar pentru terenul dvs., asta in cazul in care doriti sa instrainati terenul.
Pentru iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca nu este nevoie sa faceti Cartea Funciara.



Pentru iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca sunt necesare certificatele de deces ale defunctilor. Ce fac daca acestea nu sunt la mine si persoana care le detine(unul dintre mostenitori) nu vrea sa le dea?
buna ziua .
puteti solicita de la primarie sa va elibereze duplicate de pe certificatele de deces ale defunctilor .
pt partaj succesoral si iesire din indiviziune pe cale judecatoreasca taxa e timbru nu mai este de 19 ron .
s-a majorat si este in cuantum de 3% din valoarea partajabila.
se restituie integral daca partile incheie tranzactie la primul termen .
Povestea este foarte interesanta. Va rog sa imi acordati cateva minute ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba.
Pe legea 18 s-a dat un lot de 8000 de mp. Acest lot in urma cu 7-8 ani s-a dezmembrat in 15 parcele si s-a vandut in intregime, dar fara servitute de trecere, s-a masurat cu capra si nimeni nu are un plan cati metri are lungime si cati latime. Oamenii si-au lasat fiecare cate 4 m pentru a putea trece. Sa spunem ca acest lot se afla pe partea dreapta. Pe partea stanga o alta parcela de 5000 de mp a fost dezmembrata in urma cu 3 ani si am cumparat cu bani
multi 4 proprietari. S-au facut dosare cadastrale cum se fac acuma, iar topometristul a intrebat si la primarie care i-a confirmat ca exista acest drum de 4 m. Cand am trecut pe acolo vecinul recalcitrant a blocat drumul spunand ca drumul este al lui. Ulterior s-a chemat o comisie din primarie care a constatat ca vecinul avea dreptate. Intre timp s-a si aprobat PUZ-ul cu drum de 4 m pe terenul vecinilor. Ok i-am spus, noi in mod normal avem drept de servitute conform constitutiei, etc. El a fost singurul care ne-a impiedecat chiar si in varianta in care i-am propus o suma de bani si i-am spus ca o sa ii dam si utilitatiile. El nu si nu ca e pamantul lui. Apropo a platit pe teren(600mp) 800.000 de lei vechi
acum 7-8 ani acest lucru ar fi insemnat 1/4 sau 1/2 din salariul unui muncitor. Nu a fost o suma pentru care sa se indatoreze zeci de ani la banca. Ce am facut noi (noii proprietari ai parcelelor de pe partea stanga). Am aflat ca toti cei 15 coproprietari au doar 5/6 din parcele, iar 1/6 apartine altcuiva care pretinde bani multi. Nu am avut incotro si am cumparat aceasta cota parte la un pret f. mare (30.000 de euro), jumatate a platit o firma care vrea sa construiasca blocuri pe partea stanga, iar restul de cate 5000 de euro de caciula eu si cu inca doua persoane. Cunosc legea bine in ce priveste servitutea chiar fratele meu se judeca de 5 ani pentru o servitute de trecere. Timpul e cel mai pretios. Fratele a ales sa isi construiasca casa in alta parte, iar pentru parcela respectiva se tot judeca. Stiti bine cine castiga banii. Toate acestea pentru a ne asigura ca putem face drum si ca putem cere acest drept. In momentul de fata numai noi cei din partea stanga suntem coproprietari cu toti cei 15. Precizez ca noi cei din stanga nu aveam cum sa ne dezmembram terenurile deoarece pana la jumatatea drumului tot pe drumul celor din partea dreapta ar fi trebuit sa mergem. Pe partea stanga daca ceream servitute ar fi trebuit sa se darame 2 case ceea ce nu e cazul. Ulterior am cumparat si o parcela pe partea dreapta, iar ceilalti coproprietari mi-au vandut mie cotele lor parti, iar eu am facut o servitute pentru ei de 6 m (care se afla si pe partea scurta a parcelelor). Partea noastra la vecinul buclucas (a celor din stanga) in mp este de 6m latime la un front stradal de 16.6m (cei 100mp ai nostri).
1. Sincer cum putem sa il convingem conform legii pe vecinul buclucas sa iasa din indiviziune fara sa ne judecam? Ce ne dorim noi? Sa facem un drum de 6m latime. Dar si normal ca nu trebuie sa il suportam noi tot si el numai sa beneficieze de servitute. Si el are nevoie de acces. Si mai mult ii oferim servitute (si fara sa ii dea in judecata pe vecinii din fata lui) sa ajunga la parcela lui.
2. Cum s-ar considera iesirea din indiviziune in cazul ca vecinul are 5/6 parti, iar noi 1/6 parti? Nu este bine pentru el cum am propus noi 1/2 noi lasam 3 m de drum si 1/2 sa lase el 3 m, iar diferenta de mp sa mi-o dea langa terenul meu?
3. In speranta ca m-am facut inteles astept raspunsuri si sincer caut ceva solutii pentru ai descretii fruntea vecinului. El si-ar dori si drum si intreg terenul si pe bani putini. Ulterior noi cei din stanga o sa contribuim numai noi la pietruirea caii de acces, in aducerea utilitatiilor, etc.
4. Sincer vi se pare corect ca noi sa suportam drumul de 6 m adica de toata suprafata nostra si vecinul numai sa beneficieze de servitute?
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
bugsy_io, utilizator
Buna ziua
am si eu o problema cu un teren pe care il am in coproprietate cu doua surori terenul este obtinut in urma unei mosteniri

situatia este urmatoarea ,dupa dezbaterea mostenirii acest teren a fost impartit perin invoiala noastra in doua loturi 1/2 eu si 1/2 cele doua surori , dupa o perioada de timp am decis impreuna cu surorile mele sa unim iar terenul pentru a putea face un drum de servitute si loturi (se vinde mai usor loturi mai mici decat un lot mai mare) dupa ce am perfectat actele la notariat si am intabulat terenul , am facut loturi cu ajutorul unui cadastrist iar una din surori nu mai doreste sa vina la notariat sa intabulam loturile pe numele fiecaruia , asa ca eu si una din surori am ramas blocate cu aceste loturi fara a le pute intabula pe numele nostru .
ce pot face in aceasta situatie in care eu si sora mea dorim iesirea din coproprietate iar cealalta sora nu mai doreste iesirea din indiviziune ,daca mergem in instanta si cerem iesirea din coproprietate(pe temeiul art. 728 cod p.c.) prezentam doar cadastrul cu terenul intreg pentru iesirea din indiviziune sau prezentam si cadastru cu loturile si drumul de servitute rezultat in urma impartirii terenului in loturi asa cum ne invoisem initial , dar cu ,care nu am mai ajuns la notariat pentru intabulare deorece intimpinam refuzul surori recalcitrante.
si daca noi doua dorim sa ramanem in coproprietate cererea de chemare in judecata trebuie facuta de amandoua ?
multumesc pentru reaspuns

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor anulat parola16 parola16 Buna ziua. Am dezbatut mostenirea din partea bunicului si a bunicii la un notar public, eu fiind singura mostenitoare. Aveam 2 titluri de proprietate: 1- al ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune alemeraa alemeraa Buna seara In anul 1968 bunicul meu impreuna cu o alta ruda au cumparat impreuna un teren si o casa avand fiecare o cota de 1/2. Dupa decesul bunicilor s-a ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)