avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Activitate mdespot

Activitate mdespot

Nu este vorba de doua asociatii, in acest moment exista o singura asociatie. Pentru infiintarea unei asociatii noi am pierde inca 4 luni (cam atat dureaza), timp in care actuala asociatie va face receptia finala a cartierului, bagand sub pres o gramada de probleme. Nu putem permite acest lucru, tocmai din aceasta cauza oamenii nu lasa cartierul din mana asa usor, pentru ca sunt in joc sute de mii de euro.
Conflict intre proprietari nu exista, absolut toata lumea doreste schimbarea actualei conduceri, cu exceptia celor ~ 50 de apropiati ai dezvoltatorului care au cumparat si ei apartamente in acest complex.
In primarie nu mi-as pune mari sperante, am avut reclamatii la ISC pe plan local si nu s-a intamplat nimic pana nu am facut alte plangeri la sediul central.
O sa incercam cu medierea, dar cine face reclamatia? Putem merge un grup de proprietari, care este procedura?

Cat despre impartirea proprietatii comune legea spune ca impartirea se poate face daca asociatiile de proprietari cad la intelegere, ceea ce la noi nu e cazul. Nu se poate discuta cu acesti oameni.
Salut,

Imi cer scuze pentru lungimea textului, dar detaliile sunt necesare pentru intelegerea situatiei:

Este vorba de un complex rezidential din Bucuresti de 1000 de apartamente/11 scari. Nu se poate face cate o asociatie de proprietari pentru fiecare scara pentru ca spatiile comune nu pot fi clar delimitate (aici intra si centralele termice care sunt 3 + 3 backup la cele 11 scari) pe de o parte, pe de alta parte nu exista decat un singur racord la ApaNova.
In luna noiembrie se da startul la semnarea contractelor de vanzare cumparare. Spre sfarsitul lunii noiembrie 2009, la initiativa dezvoltatorului, se constituie asociatia de proprietari, prin participarea a 30 de proprietari + reprezentatntul dezvoltatorului care sustinea el ca are 700 de voturi corespunzator apartamentelor inca nevandute. Se propune o conducere(presedinte, vicepresedinte si secretar) de catre dezv. care este votata, oamenii fiind descurajati de afirmatia ca dezvoltatorul are 700 de voturi si oricum parerea lor nu conteaza.
Trec lunile, in complex apar din ce in ce mai multi proprietari. Ajungem la o cifra de ~ 400 de proprietari mutati in complex. Problemele se inmultesc in cartier iar conducerea asociatiei nu misca un deget, ba mai mult, ia apararea dezvoltatorului.
Am uitat sa precizez ca acest complex este administrat de o firma de administrare tot a dezv. care, teoretic, este condusa de asociatia de proprietari. Aceasta firma nu isi face treaba, reclamatiile se inmultesc, toata lumea este nemultumita. Nu putem renunta la contract pentru ca este semnat pe 3 ani, dar ii putem controla cat de cat prin intermediul asociatiei. Din nou, asociatia, in loc sa apere interesele proprietarilor apara interesele dezvoltatorului.
In februarie 2010 ies actele asociatiei de prop. Din acest moment incep tensiunile, discutii aprinse cu presedintele asociatiei despre disciplinarea firmei de administrare si pentru urgentarea rezolvarii problemelor (conducte de apa care se sparg saptamanal, parcare subterana inundata, deszapezire inexistenta, curatenie lipsa, atitudine sfidatoare a angajatilor firmei de administrare, probleme cu paza, lipsa afisarii intretinerii timp de 4 luni, probleme multiple in apartamentele platite cu bani grei, refuzul firmei de administrare de a elibera numar de inregistrare sesizarilor noastre, etc) Rezultatul : nimic schimbat.
In luna martie apare un grup de initiativa care decide ca lucrurile nu mai pot continua in felul acesta si se convoaca o adunare a proprietarilor la care participa ~ 70 de prop. In acest moment as. de prop are 30 de membri. Se intocmeste un tabel convocator pentru Adunarea Generala Extraordinara a asociatiei de proprietari (semnat de peste 20% din membrii fondatori). De asemenea, se depun cereri de adeziune in asociatia de proprietari, care ulterior sunt depuse cu PV la vicepresedintele asociatiei de proprietari, dupa ce presedintele se da disparut din complex si refuza sa primeasca cererile de adeziune.
Se afiseaza convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara cu 7 zile inainte, cf. Legii 230 in loc public. Singurul loc public potrivit a fost usa de la intrarea in fiecare scara, pentru ca la acel moment nu existau aviziere. Incepe o luta surda de rupere a afiselor convocatoare si relipirea lor. Dupa sesiuni de filaj si urmarire a inregistrarilor video am descoperit ca afisele erau rupte de angajatii firmei de administrare, care au recunoscut ulterior fapta, cu martori.
Urmeaza sedinta efectiva unde se mai colecteaza o serie de adeziuni in asociatie si se voteaza in unanimitate schimbarea conducerii cu o alta, in aceeasi formula presedinte, vice si secretar. Votul s-a facut folosind buletine de vot pentru o transparenta cat mai mare. Au votat 134 de propr., noua conducere fiind validata cu 95 de voturi.
Telenovela continua, vechea conducere nu recunoaste rezultatul votului si refuza sa elibereze actele asociatiei, ba mai mult, convoaca si ei o adunare generala in aprilie, undeva la mare distanta de complex.
Ulterior, presedintele demis al asociatiei sare la bataie catre noul presedinte, discutia este inregistrata si postata pe internet. Presedintele demis face reclamatie la politie pentru agresiune fizica din partea noului presedinte si-l acuza ca a falsificat inregistrarea audio.

Nu este o pacaleala de 1 aprilie, din pacate este purul adevar.
Drept urmare, asteptam un sfat legat de actiunile ce ar trebui urmate. Cautam si un avocat pentru a merge mai departe in justitie. Care ar calea cea mai simpla de urmat pentru inlaturarea vechii conduceri? Ne gandim sa votam din nou la sedinta organizata de ei, dar este foarte greu sa mobilizezi atatia oameni sa mearga undeva in celalalt punct al orasului pentru un vot.
elga50 a scris:

Deci una peste alta infiintarea asociatiei de proprietari este buna si pe viitor va sta in puterea Dv. sa schimbati ceva.....

Nu ma intelegeti gresit, normal ca este benefica infiintarea asociatiei de proprietari, dar este benefica numai daca este infiintata de adevaratii proprietari. Aceasta asociatie, in forma actuala, este infiintata doar pentru receptia ansamblului de catre "asociatie" si alte marlanii de genul asta. Cand adevaratii proprietari vor intra in posesie nu se va mai putea face mare lucru, pentru ca acest complex rezidential a fost receptionat de catre "asociatie". De asta intrebam daca presedintele asociatiei poate raspunde penal pentru faptele sale.
Deci nu am nici o cale de a ma apara de acest abuz? Nu-mi vine sa cred, apartamentele alea sunt antecontractate si vor fi vandute peste cateva saptamani, ce lege tampita. Aceasta asociatie nu este reprezentativa pentru proprietari. Ei isi fac acum ce status doresc, in favoarea lor, iar peste cateva luni, cand vom deveni majoritari, vom mosteni toate actele semnate de ei intre timp?
Presedintele acestei asociatii nu poate raspunde penal pentru actele pe care le semneaza?
Salut,
Sunt viitor proprietar intr-un complex rezidential din Bucuresti si am o mare problema cu dezvoltatorul, o firma de securisti imputiti, care incearca sa ia si pielea de pe noi, asta dupa ce am platit o gramada de bani pe acest apartament.
Am semnat un antecontract prin care ne obligam sa fim de acord cu un contract de administrare a viitorului imobil de catre o firma a lor, la un anumit tarif. Aceasta firma de administrare urma sa fie subordonata asociatiei de proprietari ce va fi constituita in viitor, cu interdictia de reziliere a contractului pe o perioada de 3 ani.
Complexul are 1000 de apartamente, pana in prezent s-au vandut ~ 60%(antecontractate, nu vandute), din care ~100 de persoane au semnat si contractul de vanzare cumparare.
Saptamana trecuta aflam ca deja au aparut notificari pe la toate scarile blocului cum ca urmeaza sa se infiinteze asociatia de proprietari. Cum??? Apartamentele inca nu sunt vandule, cine infiinteaza asociatia??? Ei bine, dezvoltatorul. Are majoritate, deci a decis sa-si infiinteze propria asociatie de proprietari, acum, cat inca nu s-au semnat actele de vanzare. Probabil vor sa se receptioneze complexul de catre aceasta "asociatie" si sa modifice ceva clauze in contractul de administrare.
Intrebarea este ce putem face noi, promitentii cumparatori, pentru impiedicarea infiintarii abuziva a acestei asociatii de "proprietari".
Multumesc.