avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz incredibil din partea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz incredibil din partea asociatiei de proprietari

Salut,

Imi cer scuze pentru lungimea textului, dar detaliile sunt necesare pentru intelegerea situatiei:

Este vorba de un complex rezidential din Bucuresti de 1000 de apartamente/11 scari. Nu se poate face cate o asociatie de proprietari pentru fiecare scara pentru ca spatiile comune nu pot fi clar delimitate (aici intra si centralele termice care sunt 3 + 3 backup la cele 11 scari) pe de o parte, pe de alta parte nu exista decat un singur racord la ApaNova.
In luna noiembrie se da startul la semnarea contractelor de vanzare cumparare. Spre sfarsitul lunii noiembrie 2009, la initiativa dezvoltatorului, se constituie asociatia de proprietari, prin participarea a 30 de proprietari + reprezentatntul dezvoltatorului care sustinea el ca are 700 de voturi corespunzator apartamentelor inca nevandute. Se propune o conducere(presedinte, vicepresedinte si secretar) de catre dezv. care este votata, oamenii fiind descurajati de afirmatia ca dezvoltatorul are 700 de voturi si oricum parerea lor nu conteaza.
Trec lunile, in complex apar din ce in ce mai multi proprietari. Ajungem la o cifra de ~ 400 de proprietari mutati in complex. Problemele se inmultesc in cartier iar conducerea asociatiei nu misca un deget, ba mai mult, ia apararea dezvoltatorului.
Am uitat sa precizez ca acest complex este administrat de o firma de administrare tot a dezv. care, teoretic, este condusa de asociatia de proprietari. Aceasta firma nu isi face treaba, reclamatiile se inmultesc, toata lumea este nemultumita. Nu putem renunta la contract pentru ca este semnat pe 3 ani, dar ii putem controla cat de cat prin intermediul asociatiei. Din nou, asociatia, in loc sa apere interesele proprietarilor apara interesele dezvoltatorului.
In februarie 2010 ies actele asociatiei de prop. Din acest moment incep tensiunile, discutii aprinse cu presedintele asociatiei despre disciplinarea firmei de administrare si pentru urgentarea rezolvarii problemelor (conducte de apa care se sparg saptamanal, parcare subterana inundata, deszapezire inexistenta, curatenie lipsa, atitudine sfidatoare a angajatilor firmei de administrare, probleme cu paza, lipsa afisarii intretinerii timp de 4 luni, probleme multiple in apartamentele platite cu bani grei, refuzul firmei de administrare de a elibera numar de inregistrare sesizarilor noastre, etc) Rezultatul : nimic schimbat.
In luna martie apare un grup de initiativa care decide ca lucrurile nu mai pot continua in felul acesta si se convoaca o adunare a proprietarilor la care participa ~ 70 de prop. In acest moment as. de prop are 30 de membri. Se intocmeste un tabel convocator pentru Adunarea Generala Extraordinara a asociatiei de proprietari (semnat de peste 20% din membrii fondatori). De asemenea, se depun cereri de adeziune in asociatia de proprietari, care ulterior sunt depuse cu PV la vicepresedintele asociatiei de proprietari, dupa ce presedintele se da disparut din complex si refuza sa primeasca cererile de adeziune.
Se afiseaza convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara cu 7 zile inainte, cf. Legii 230 in loc public. Singurul loc public potrivit a fost usa de la intrarea in fiecare scara, pentru ca la acel moment nu existau aviziere. Incepe o luta surda de rupere a afiselor convocatoare si relipirea lor. Dupa sesiuni de filaj si urmarire a inregistrarilor video am descoperit ca afisele erau rupte de angajatii firmei de administrare, care au recunoscut ulterior fapta, cu martori.
Urmeaza sedinta efectiva unde se mai colecteaza o serie de adeziuni in asociatie si se voteaza in unanimitate schimbarea conducerii cu o alta, in aceeasi formula presedinte, vice si secretar. Votul s-a facut folosind buletine de vot pentru o transparenta cat mai mare. Au votat 134 de propr., noua conducere fiind validata cu 95 de voturi.
Telenovela continua, vechea conducere nu recunoaste rezultatul votului si refuza sa elibereze actele asociatiei, ba mai mult, convoaca si ei o adunare generala in aprilie, undeva la mare distanta de complex.
Ulterior, presedintele demis al asociatiei sare la bataie catre noul presedinte, discutia este inregistrata si postata pe internet. Presedintele demis face reclamatie la politie pentru agresiune fizica din partea noului presedinte si-l acuza ca a falsificat inregistrarea audio.

Nu este o pacaleala de 1 aprilie, din pacate este purul adevar.
Drept urmare, asteptam un sfat legat de actiunile ce ar trebui urmate. Cautam si un avocat pentru a merge mai departe in justitie. Care ar calea cea mai simpla de urmat pentru inlaturarea vechii conduceri? Ne gandim sa votam din nou la sedinta organizata de ei, dar este foarte greu sa mobilizezi atatia oameni sa mearga undeva in celalalt punct al orasului pentru un vot.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:13, 5 Mai 2010
Primul pas ar fi sa solicitati sprijinul primariei de care apartineti, biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.Daca nici aici nu gasiti intelegere, cred ca in instanta va trebui sa ajungeti.

Pana atunci incercati sa rezolvati totusi pe plan local.

Sau incercati sa delimitati proprietatea comuna, astfel incat sa impartiti acest colos in mai multe asociatii. Chiar daca rezolvati problema acum, pe viitor, fiti sigur ca vor aparea nenumarate probleme si problemute, care mai de care mai nerezolvate si care vor fi sursa, de neimaginat acum, de scandaluri, sursa la randul lor de abuzuri, discriminari, lucruri lasate de izbeliste si care in final se vor repercuta asupra traiului de zi cu zi al fiecarei familii.

Oamenii nu pot convietui cat de cat pasnic decat in comunitati mici.
Asocierea este libera. Cei care au fost la vechea asociatie pot face cereri de retragere si de adeziune la noua asociatie. In acest caz este posibil ca vechea asociatie sa ramana fara obiect de activitate. In cazul dumneavoastra pot exista mai multe asociatii, numai de avut grija ca un proprietar/locatar sa nu fie in doua asociatii.
Chiar daca nu se poate imparti spatiul aflat in folosinta comuna puteti "manevra" lucrile, cu ajutorul nemijlocit al proprietarilor/locatari, ca facturarea sa se faca catre doua sau mai multe asociatii ce functioneaza in acest cvartal de locuinte.
Asta ca sa evitati calea instantei de judecata. Puteti folosi si institutia noua a medierii, interesandu-va la instanta competenta de domicilu de lista mediatorilor. Orice actiune "in forta" poate declansa sau aprinde un conflict iremediabil intre locatari, pe cat posibil de evitat, mai ales ca in preajma pot fi si copii.
De asemenea, de mers la primaria de domiciliu sa va recomande o firma specializata in administrare sau un administrator acreditat care poate prelua din sarcini si bineinteles din alergatura.
Cu respect!
Nu este vorba de doua asociatii, in acest moment exista o singura asociatie. Pentru infiintarea unei asociatii noi am pierde inca 4 luni (cam atat dureaza), timp in care actuala asociatie va face receptia finala a cartierului, bagand sub pres o gramada de probleme. Nu putem permite acest lucru, tocmai din aceasta cauza oamenii nu lasa cartierul din mana asa usor, pentru ca sunt in joc sute de mii de euro.
Conflict intre proprietari nu exista, absolut toata lumea doreste schimbarea actualei conduceri, cu exceptia celor ~ 50 de apropiati ai dezvoltatorului care au cumparat si ei apartamente in acest complex.
In primarie nu mi-as pune mari sperante, am avut reclamatii la ISC pe plan local si nu s-a intamplat nimic pana nu am facut alte plangeri la sediul central.
O sa incercam cu medierea, dar cine face reclamatia? Putem merge un grup de proprietari, care este procedura?

Cat despre impartirea proprietatii comune legea spune ca impartirea se poate face daca asociatiile de proprietari cad la intelegere, ceea ce la noi nu e cazul. Nu se poate discuta cu acesti oameni.
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2010
mdespot, utilizator
cred ca daca trimiteti comunicarile prin executor judecatoresc in loc prin posta? presedintele asociatiei de locatari care va este potrivnic, mai poate sa nu vrea si sa refuze sa primesca corespondenta "obisnuita recomandata"?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
ContSters83715, utilizator
Servicul din primarie ce se ocupa de problemele asociaitiilor va poate ajuta. Daca aveti procesul verbal al adunarii prin care se alege noua conducere, mergeti cu el la primarie.Va veni si va face o verificare la fata locului sau va va chema la primarie cu toate actele.Daca vechiul presedinte nu vrea sa va dea actele se face vinovat de abuz.
Chiar daca aveti contract cu o firma de administrare imobile trebuie sa aveti si niste drepturi si obligatii.Trebuie vazut ce si cum s-a achitat fiecare de ce scrie in contract.Trebuie sa aveti si o comisie de cenzori, dar nu doar de ochii lumii.Va trebuie niste cenzori cu pregatire economica si juridica.Ei fac controlul actelor si intocmesc procese verbale de control. Cu ajutorul acestor PV-uri puteti demonstra cum s-a facut adunarea(cenzorul confirma daca este statutara adunarea ), ce nu respecta vechea conducere.E greu de rezolvat dar va trebuie voita si persoane care sa reziste la " mancatoria" din bisericute. Pentru predarea achtelor facetii o somatie prin posta cu confirmare de primire, iar la data stabilita chemati si un inspector de la primari, eventual si politistul de proximitate.
Cat priveste separatea consumurilor acestea se pot face cu ajutorul unor pasante, sau pe baza citirii consumurilor individuale.
Daca aveti platile la zi furnizorii va vor accepta separarea consumurilor, fiind necesare niste bransamente noi. De fapt apa e problema.Pentru caldura banuiesc ca aveti contorizare individuala..

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Legislatie asoc. de proprietari bureac62 bureac62 Intrebare:Intr-o asociatie de proprietari,administratorul poate sa tina locul presedintelui asociatiei in situatia in care acesta pe motiv de boala grava cu ... (vezi toată discuția)
Care sunt drepturile administratiei locale in relatia cu o asociatie de proprietari? rebela_ikariam rebela_ikariam Buna ziua ! Asociatia de proprietari pe raza caruia domiciliez a avut ceva probleme in 2013, presedintele nemaidorind sa se ocupe de organizare, inmanand ... (vezi toată discuția)