avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz incredibil din partea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz incredibil din partea asociatiei de proprietari

Salut,

Imi cer scuze pentru lungimea textului, dar detaliile sunt necesare pentru intelegerea situatiei:

Este vorba de un complex rezidential din Bucuresti de 1000 de apartamente/11 scari. Nu se poate face cate o asociatie de proprietari pentru fiecare scara pentru ca spatiile comune nu pot fi clar delimitate (aici intra si centralele termice care sunt 3 + 3 backup la cele 11 scari) pe de o parte, pe de alta parte nu exista decat un singur racord la ApaNova.
In luna noiembrie se da startul la semnarea contractelor de vanzare cumparare. Spre sfarsitul lunii noiembrie 2009, la initiativa dezvoltatorului, se constituie asociatia de proprietari, prin participarea a 30 de proprietari + reprezentatntul dezvoltatorului care sustinea el ca are 700 de voturi corespunzator apartamentelor inca nevandute. Se propune o conducere(presedinte, vicepresedinte si secretar) de catre dezv. care este votata, oamenii fiind descurajati de afirmatia ca dezvoltatorul are 700 de voturi si oricum parerea lor nu conteaza.
Trec lunile, in complex apar din ce in ce mai multi proprietari. Ajungem la o cifra de ~ 400 de proprietari mutati in complex. Problemele se inmultesc in cartier iar conducerea asociatiei nu misca un deget, ba mai mult, ia apararea dezvoltatorului.
Am uitat sa precizez ca acest complex este administrat de o firma de administrare tot a dezv. care, teoretic, este condusa de asociatia de proprietari. Aceasta firma nu isi face treaba, reclamatiile se inmultesc, toata lumea este nemultumita. Nu putem renunta la contract pentru ca este semnat pe 3 ani, dar ii putem controla cat de cat prin intermediul asociatiei. Din nou, asociatia, in loc sa apere interesele proprietarilor apara interesele dezvoltatorului.
In februarie 2010 ies actele asociatiei de prop. Din acest moment incep tensiunile, discutii aprinse cu presedintele asociatiei despre disciplinarea firmei de administrare si pentru urgentarea rezolvarii problemelor (conducte de apa care se sparg saptamanal, parcare subterana inundata, deszapezire inexistenta, curatenie lipsa, atitudine sfidatoare a angajatilor firmei de administrare, probleme cu paza, lipsa afisarii intretinerii timp de 4 luni, probleme multiple in apartamentele platite cu bani grei, refuzul firmei de administrare de a elibera numar de inregistrare sesizarilor noastre, etc) Rezultatul : nimic schimbat.
In luna martie apare un grup de initiativa care decide ca lucrurile nu mai pot continua in felul acesta si se convoaca o adunare a proprietarilor la care participa ~ 70 de prop. In acest moment as. de prop are 30 de membri. Se intocmeste un tabel convocator pentru Adunarea Generala Extraordinara a asociatiei de proprietari (semnat de peste 20% din membrii fondatori). De asemenea, se depun cereri de adeziune in asociatia de proprietari, care ulterior sunt depuse cu PV la vicepresedintele asociatiei de proprietari, dupa ce presedintele se da disparut din complex si refuza sa primeasca cererile de adeziune.
Se afiseaza convocatorul pentru Adunarea Generala Extraordinara cu 7 zile inainte, cf. Legii 230 in loc public. Singurul loc public potrivit a fost usa de la intrarea in fiecare scara, pentru ca la acel moment nu existau aviziere. Incepe o luta surda de rupere a afiselor convocatoare si relipirea lor. Dupa sesiuni de filaj si urmarire a inregistrarilor video am descoperit ca afisele erau rupte de angajatii firmei de administrare, care au recunoscut ulterior fapta, cu martori.
Urmeaza sedinta efectiva unde se mai colecteaza o serie de adeziuni in asociatie si se voteaza in unanimitate schimbarea conducerii cu o alta, in aceeasi formula presedinte, vice si secretar. Votul s-a facut folosind buletine de vot pentru o transparenta cat mai mare. Au votat 134 de propr., noua conducere fiind validata cu 95 de voturi.
Telenovela continua, vechea conducere nu recunoaste rezultatul votului si refuza sa elibereze actele asociatiei, ba mai mult, convoaca si ei o adunare generala in aprilie, undeva la mare distanta de complex.
Ulterior, presedintele demis al asociatiei sare la bataie catre noul presedinte, discutia este inregistrata si postata pe internet. Presedintele demis face reclamatie la politie pentru agresiune fizica din partea noului presedinte si-l acuza ca a falsificat inregistrarea audio.

Nu este o pacaleala de 1 aprilie, din pacate este purul adevar.
Drept urmare, asteptam un sfat legat de actiunile ce ar trebui urmate. Cautam si un avocat pentru a merge mai departe in justitie. Care ar calea cea mai simpla de urmat pentru inlaturarea vechii conduceri? Ne gandim sa votam din nou la sedinta organizata de ei, dar este foarte greu sa mobilizezi atatia oameni sa mearga undeva in celalalt punct al orasului pentru un vot.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:13, 5 Mai 2010
Ati vazut armele lor? Luati aceleasi arme si... porniti!

Faceti actiune in constatare in instanta care sa decida ca organele alese de dv. in adunarea x din data y e legala si statutara.
Aveti statutul asociatiei de proprietari? Are fiecare proprietar cate o copie? Daca nu, faceti fiecare cate o cerere scrisa catre firma sa vi le puna la dispozitie. La fel cu fiecare act, inclusiv contractul de administrare.
Chiar daca e pe 3 ani, asta nu inseamna ca nu poate fi desfiintat pentru neexecutare sau executare improprie.
Nu e nevoie sa mearga toti proprietarii la adunare, ei pot da procura unuia sau mai multor reprezentanti; procura nu e nevoie sa fie autentica, ajunge un inscris sub semnatura privata.
Stiu ca Primaria e aceeasi care a eliberat autorizatia de construire firmei care are si societatea de administrare (:D), dar la o sesizare va trebui sa trimita reprezentant si daca situatia se va repeta va deveni incomod si pentru ei.
Notificati societatea ca s-a modificat conducerea administratiei si ca trebuie sa predea actele; la fel, sa nu mai faca demersuri in numele si pentru societate pana la evaluarea contractului de administrare.
Notificati-o sa se prezinte la o conciliere cu privire la modul de indeplinire a obligatiilor ei contractuale, fata in fata cu noua conducere a asociatiei; anuntati in notificare ca, avand in vedere incidentele din trecut, aceasta va fi inregistrata si ca inregistrarea va fi parte din procesul-verbal al concilierii.

Vor sa faca acte? Atunci sa faca!
Ati ales alti cenzori? Ati chemat fiecare persoana din vechea conducere sa dea raspunsuri despre cum a fost administrat totul cat au functionat? Etc.
E nevoie totusi de un avocat pe ici-colea, macar de sfaturi din cand in cand, de redactari adrese, notificari... poate e unul dintre dv. jurist sau daca nu, apelati macar pentru acte la unul... impartit la cati proprietari sunteti, n-o fi foc!

Succes, reveniti!
Este foarte simplu.

Primul Pas:
- Modificarile survenite in Asociatia de Proprietari si consemnate in procesul verbal trebuie mentionate in Registrul Asociatiilor de proprietari (La Administratia Financiara, unde ati infiintat initial asociatia).

Cu documentul doveditor al mentiunii in mina (incheierea judecatorului delegat), treceti la

Pasul Doi:

- Plingere penala;
- Plingere la Garda Financiara;
- Plingere la Politia Economica;
- Adresa la Primarie,
- Adresa de informare la utilitati prin care ii informati ca s-a schimbat conducerea;
- Blocarea contului in Banca;
- Sau schimbarea persoanelor desemnate la Banca si a specimenului de semnatura
- Notificarea constructorului;
- Notificarea inspectie in constructii (sa impiedicati orice receptie);

Somatie publica intr-un ziar local si informari puse in cutia postala a fiecarului proprietar, puteti face si un site gratuit pe googlesites. com,wordpress.com, etc. (pe o singura foaie, se pot tipari 10 notificari-fluturasi) pentru:
- predarea gestiunii, contabilitatii, corespondenta, stocuri ... etc.

Dar exista o conditie absolut obligatorie:
Sa fi respectat toate prevederile statutare si legale pentru Adunarea generala in care ati hotarit schimbarea administratorului, a comitetului, etc. (sau ce ati hotarit).

In final, actiune in raspundere pentru administratorul vechi.

Alberto Kurtyan

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Se pare ca cele mai mari probleme privind as. prop. vor fi transferate ca sa zic asa in aceste ansambluri de locuinte. In mare masura sunt convins ca majoritatea problemelor sunt facute cu premeditare de catre dezvoltator, tocmai pentru "a avea in mana" toti asii. Eu as trage o privire pe schemele de alimentare cu apa potabilă.... Cum sa faci un singur bransament la un asemenea colos? Pai cum, uite asa sa se zica că nu se poate face separare de masura, deci toata lume la colectiva. Mai sa fie! Halal proiectant... dar ce zic eu proiectant, vine omul cu banu' si-i zice: mai nenea constructoru' ia rade dumneata vre-o 9 bransamente din schema ca mai facem si niste economii si baga-i la cooperativa pe toti. Ce le trebuie atatea asociatii de proprietari, una singura in care sa fiu eu bastanul, nu le-ajunge?
Uite ca nu le-ajunge dom' patron! Iata ca figura nu tine. Daca vroiati cu adevarat sa rezolvati ceva in acest sens, trebuia sa nu vindeti locuintele ci sa le inchiriati, nu era nevoie de nici-o as. prop. Mai mult, va rezolvati toate problemele intre dvs. si constructor, nu era nevoie sa imbroboditi cu procese verbale niste oameni care numai ei stiu cum au procurat sumele necesare achitarii locuintelor.
Observ mai sus sfaturi pertinente venite de la oameni pregatiti, faza este ca trebuie sa va miscati repede ca la cata bataie de joc este in RO, ce mai conteaza suferinta a 1000 de familii (poate mai putine pentru ca, am inteles ca sunt si vre-o 50 de familii care tin cu ursu').
Va dorim multa bafta, unire si credinta!
Sa fi respectat toate prevederile statutare si legale pentru Adunarea generala in care ati hotarit schimbarea administratorului, a comitetului, etc. (sau ce ati hotarit
daca avem 20% din semnaturi si convocam o adunare gen.este valida prima adunare cu cei 32 de prop.sau trebuie facuta si a doua adunare legala cu cate pers.vin?blocul are 160 ap.
Cu 20% din proprietari care au semnat pe un tabel convocator pentru Adunarea Generala se convoaca aceasta.

Pentru a fi statutara AG trebuie sa intruneasca un cvorum de 50% + 1din totalul proprietarilor din bloc, adica 81 de proprietari.
La AG reconvocata se iau hotarari cu 50% + 1 din cei prezenti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)
Legislatie asoc. de proprietari bureac62 bureac62 Intrebare:Intr-o asociatie de proprietari,administratorul poate sa tina locul presedintelui asociatiei in situatia in care acesta pe motiv de boala grava cu ... (vezi toată discuția)
Care sunt drepturile administratiei locale in relatia cu o asociatie de proprietari? rebela_ikariam rebela_ikariam Buna ziua ! Asociatia de proprietari pe raza caruia domiciliez a avut ceva probleme in 2013, presedintele nemaidorind sa se ocupe de organizare, inmanand ... (vezi toată discuția)