avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legislatie asoc. de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legislatie asoc. de proprietari

Intrebare:Intr-o asociatie de proprietari,administratorul poate sa tina locul presedintelui asociatiei in situatia in care acesta pe motiv de boala grava cu incapacitate de munca prelungita peste 90 de zile,a lipsit de la serviciu,nesemnind nici listele de plata a intretinerii,lucru care se vede la avizier,chiar daca administratorul locuieste ca proprietar in asociatie?Aici nu exista o incompatibilitate?Cel putin din ce s-a afisat nu rezulta ca s-ar fi numit un vicepresedinte,iar termenul de peste 90 de zile trebuie sa duca la alegeri.In lipsa presedintelui si a unui comitet executiv cine trebuie sa tina sedinta anuala in care o persoana si-a depus cerere sustinuta de semnaturi pentru a fi trecut pe ordinea de zi a sedintei? Administratorul nu are aceste atributii si totusi o face mereu in locul presedintelui.Incompatibilitate,pentru ca nu poate singur sa-si traseze sarcini,sau ce poate sa fie?Va multumesc anticipat pentru raspunsul avizat!
Cel mai recent răspuns: bureac62 , utilizator 21:28, 18 Februarie 2013
HG 1588/2007 Art 18 (7) In cazul in care presedintele se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, acestea vor fi indeplinite de catre un vicepresedinte, numit de presedinteIe asociatiei de proprietari dintre membrii comitetului executiv, urmand ca in termen de 90 de zile de Ia data cand s-a constatat indisponibilitatea sa fie convocata o adunare generala pentru a alege un nou presedinte.


Administratorul este angajat al asociatei de prorietari, acesta nu poate sa fie presedinte, sau sa tina locul presedintelui, poate isi mareste si salariul sau isi da o prima in acest timp.
Trebuiau preluate atributiile de catre un vicepresedinte sau alt membru din comitet.
bureac62 a scris:
... cine trebuie sa tina sedinta anuala in care o persoana si-a depus cerere sustinuta de semnaturi pentru a fi trecut pe ordinea de zi a sedintei?

Sedinta "se tine" de proprietari.
Convocarea adunarii generale o poate face presedintele, vicepresedintele, membrii comitetului sau 20% dintre proprietari.
Ce fel de cerere a depus o persoana? Unde a depus cererea si ce a cerut?
Cum adica sa fie trecuta cererea pe ordinea de zi?
La inceputul adunarii generale se aleg 2-3 oameni intr-un fel de prezidiu care conduc acea sedinta daca lipseste presedintele sau/si membrii comitetului. Acestia constata daca adunarea generala este statutara si pun la vot ordinea de zi a adunarii generale. Daca unul din participanti vrea sa mai puna un punct pe ordinea de zi, face propunerea si adunarea generala prin vot o aproba sau nu pe ordinea de zi.

Administratorul poate participa la adunarea generala atat ca proprietar cat si in calitatea de adminstrator. Daca este proprietar, asa cum spuneti, poate sa se ocupe, impreuna cu alti proprietari si de convocarea si organizarea adunarii generale mai ales in lipsa presedintelui si a membrilor comitetului, asa cum rezulta din mesajul dumneavoastra.
Dar hotararile le ia adunarea generala si nu un om indiferent ca acesta, pe langa faptul ca este proprietar, este si administrator, presedinte, cenzor...



Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
Adriantot, moderator
Si cam care ar fi vina administratorului in cazul expus de dvs.?
Daca omul face ceva, si trebuie sa faca pentru ca altfel facturile vin si nu ai cum sa le achiti - nu este bine; daca admin-ul nu se misca, iar este rau, pentru ca ce sa mai zic, este clar...
Parerea mea este ca dvs. proprietarii sunteti de vina in proportie de peste 90%. Daca vreti sa credeti sau nu, este problema dvs.
Sfatul domnului @adriantot, de mai sus este foarte corect. Organizati-va pe plan local si rezolvati-va toate problemele. Convocati AG extraordinara, schimbati ce aveti de schimbat, dati drumul la activitate.
Succes!
Acea persoana si-a exprimat dorinta in scris catre asociatie de a candida pentru functia de presedinte,numai ca administratorul nu doreste asta netrecind cererea ca punct pe ordinea de zi cum spune legea,pentru a fi informati proprietarii,iar sedinta sa aiba un interes largit.Acestuia ii este frica pentru functia sa si probabil pentru alte lucruri ce decurg prin alegerea unui nou presedinte(verificare acte ,cheltuieli, lucrari,plati,etc) sub dezinteresul total al proprietarilor.De asta se implica in sedinte in care presedintele este o marioneta si cu atit mai mult acum cind presedintele este indisponibil,pentru a nu intra nimeni in conducerea asociatiei si a face transparenta activitatea acesteia.Isi aduna totdeauna citiva oameni care ,,sparg'' sedinta,si duc discutiile catre lucruri banale neluind in seama ce sa cerut a fi trecut pe ordinea de zi.Procesele verbale le face apoi dupa bunul plac,si le semneaza cei citiva acoliti ai sai ,neafisind de 10 ani nimic la avizier pt a fi informati proprietarii asupra hotaririlor adoptate.Cererilor scrise ale proprietarilor de a se informa asupra anumitor activitati sau anumitor plati,etc,li se raspunde de catre administrator,evaziv si fara stampila,ocolind subiectul,fara pic de transparenta,lucrurile raminind ca si inainte.Totul se loveste de zidul ,,administrator''.Cum ar putea un proprietar sa sparga acest zid si sa intre in conducerea asociatiei,daca incercarile acestuia sunt astfel tratate ,acesta avind dreptul sa isi inscrie candidatura ,sa candideze,sa aleaga sau sa fie ales in structurile organizatorice ale asociatiei.Cred ca exista o problema si nustiu cum poate fi depasita.Sfatuiti-ma! Va multumesc!
Iata ce spune legea 230/2007b de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.


Aici nu spune nimic despre implicarea administratorului in convocarea sau desfasurarea adunarilor generale, deci luati-va soarta in mainile proprii si nu mai lasati pe toti neica-nimeni sa va dirijeze vietile.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Schimbarea presedintelui de asociatie de locatari matei coca matei coca As vrea sa stiu cum se poate schimba un presedinte de asociatie de locatari, care si-a depus demisia? S-a oferit un alt locatar si vrem sa stim daca poate ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)