va multumesc frumos pentru raspuns! arendasul stie ca suntem doi copii, insa nu stiu ce la- determinat sa accepte acest lucru, voi afla cat de curand, cand ii voi cere socoteala.
Buna ziua! am si eu oarecum aceeasi problema: parintii au decedat si nu am facut succesiunea si nu cred ca o vom face in viitorul apropiat, caci fratele meu refuza acest lucru. Alta e problema, s-a dus si a ridicat tot graul de la arendas si cand i-am spus ca am si eu dreptul, mi-a ras in nas, ca pana nu am acte, nu poate sa-mi dea si mie jumatate din ce a luat el. E normal asa ceva? ce pot face, daca nu avem succesiunea dezbatuta, care se rezuma doar la un 1ha si la un teren intravilan? sa vorbesc cu arendasul, ca de la frate nu am nici o sansa sa obtin ceva...va rog sa ma sfatuiti.va multumesc frumos!
Am spus asta datorita raspunsului pe care l-am primit anterior, de la utilizatorul marfan. Stiu ca nu ma obliga nimeni, chiar si notarul tanar mi-a sugerat ca asta e ultima solutie, respectiv judecata, insa, cand i-am spus ca eu asta nu voi face, ce altceva imi sugereaza, mi-a spus ca nu am ce face. Nimeni nu ma obliga sa ma judec, asta imi e clar, dar cineva imi spune ca altfel nu .se .poate/, cineva imi spune ca, daca fratele nu vine cand e citat la dezbatere, risca sa piarda partea si atunci nu mai stiam pe cine sa cred. Prin urmare nu am ce face, am inteles acum. Va multumesc frumos pentru raspuns!
Am fost la notar si mi-a spus ca nu am ce face, daca fratele refuza, nu pot face nimic altceva decat sa-l dau in judecata. Nu pot sa cred ca doar atat se poate face. Apoi i-am cerut sa dau o declaratie cum ca eu accept mostenirea, e singurul lucru pe care mi l-a sugerat sa-l fac. Pot sa fiu eu cea care depune acctele pentru succesiune la notar, in schimb, el va fi citat de mai multe ori s sigur nu va veni. SI atunci, ce fac? Nu vreau sa recurg la judecata si nici n-o fac. Ce bine ar fi fost daca ar fi fost asa cum imi spuneati dv, sa fie obligat s-o accepte din teama de a pierde tot..E posibil ca acest notar tanar la care am fost sa nu stie sau asa imi vor spune toti?Va multumesc.
Eu l-am crezut pentru ca mi-a spus ca a mers el sa intrebe la alt notar si i-ar fi spus ca, acum se poate face succesiunea in termen de 1 an, insa, noul cod, din ce am citit, nu stiu daca am sau nu dreptate se aplica doar pentru cei care au parintii decedati dupa data de 1 octombrie 2011, ori la noi nu e cazul, ca au murit in primavara, respectiv vara lui 2011, august. Fratele meu mi-a spus,,oricum, fara mine nu poti face nimic, daca nu-ti semnez eu"si nu vreau sa ajung la judecata, asta voiam sa stiu, daca cumva judecata e ultima sansa, pt ca nu vr sa recurg la ea. Eu am inteles ca este citat si poate refuza sa semneze si atunci eu nu pot face nimic, doar varianta odioasa de a-l da in judecata, lucru pe care nu vreau sa-l fac pentru a nu intina memoria parintilor, plus ca mi se pare monstruos, crestineste vorbind, sa-ti dai fratele in judecata. Slava Domnului ca exista aceasta varianta de a repara lucrurile prin notar. Eu citisem ca notarul nu poate face decat sa-l citeze la dezbaterea mostenirii si, daca fratele refuza sa apara, notarul nu mai poate face nimic si ca doar in instanta se mai poate face ceva. Ce bine ca nu e asa!
Da, se foloseste de o parte din pamant care nu tine de casa, este teren arabil.
Buna ziua! am si eu o problema cu dezbaterea succesiunii. Inainte de a trece cele 6 luni, am fost la notar sa dezbatem mostenirea dupa parintii nostri care au murit in acelasi an. Fratele meu a facut toate actele, iar cand sa mergem la notar sa acceptam succesiunea, sau macar sa dam o declaratie cum ca acceptam mostenirea, el a spus ca nu are rost, ca o vom face peste 2 luni, cand va avea si el bani. Eu l-am crezut si acum imi spune ca el nu vine sa semneze si ca fara el nu am cum sa fac dezbaterea succesiunii. Ce pot face eu in aceste conditii? Au trecut deja 8 luni de la decesului tatalui si mult mai mult de la cel al mamei. Notarul nu are decat schita lui in care mi-a calculat, el mi-a spus sa mergem amandoi, insa eu l-am crezut pe fratele meu si acum nu mai pot face nimic, doar pt ca nu m-am dus in cele 6 luni?Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns! Multumesc frumos!
Asta nu am de unde s-o stiu, in contractul de v-c scrie ca a platit suma de 200 000 acum 8 ani si ca s-a platit suma inainte de autentificarea actului. Mai demult mi s-a spus ca asta e singura modalitate prin care pot ataca, sa-l pun pe fratele sa spuna de unde a avut atatia bani si unde anume s-au dus acei bani, daca i-a dat mamei. El zice ca poate spune ca i-a dat viitorul socru, care este f bogat, deci ar avea justificare, dar nu are cum sa dovedeasca ca mama are acei bani in cont, doar sa spuna ca i-au cheltuit parintii, fara a-i depune undeva la vreo banca
Eu am fost ieri la un notar si mi-a spus ca fiind v-c, i-am aratat si actele, nu mai am ce face, ca e act de v-c si sansele de a castiga la un contract de v-c nu prea sunt, ca parintele face ce vrea in timpul vietii cu averea lui, doar sa astept sa-mi dea fratele 1/2 din teren si 1/3 din casa, altceva nu am ce face. Casa, cand a fost vanduta fratelui, era pe numele fostei sotii a tatalui meu , care a mai fost casatorit (fara a avea copii cu dansa, iar casa a fost construita cat era casatorit cu ea) si al tatalui, mama mea buna nu era trecuta pe actul de casa, iar actul e facut de 8 ani de zile
sa inteleg ca ati avut cazuri de acest gen in care ati avut succes? adica am sanse sa primesc jumatate din casa si jumatate din teren?
In primul rand va multumesc mult ca mi-ati raspuns. Casa spun eu ca valoreaza asa de mult pt ca are si teren si pt ca are toate faciliatile, gaze, apa, parchet, termopan, gresie, faianta de ultima actualitate, mobile izolata termic etc, singurul incovenient este ca este din chirpic, posibil sa ma insel, nu am chemat un evaluator, nu va contrazic. Fratele mi-a aratat contractul de donatie in care dona uzufructul facut probabil o data cu contractul de v-c. Am inteles ca eu pot ataca pe considerentul ca ar fi o donatie mascata si sa cer sa dovedeasca de unde a avut aceasta suma; nu stiu exact cum se numesc termenii , deprivarea de cotitatea disponibila, sper sa nu vorbesc prostii-din rezerva totala a mostenitorilor, unul din copii a fost deprivat de partea care i se cuvine si acum isi cere dreptul la integirea masei succesorale, repet, sper sa nu vorbesc prostii,ca nu cunosc termenii