avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce sanse am sa castig in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce sanse am sa castig in instanta?

Buna ziua! vreau sa va supun atentiei cazul meu si sa va cer un sfat: parintii mei locuiesc la casa(mama intre timp a decedat, a mai rams doar tata), casa care are 109 m si restul pana la 500 m -teren; noi avem doar 33 m, fara a socoti baia si bucataria construite de noi, care nu au fost trecute in acte, pe motiv ca nu am fost acasa sa masoare cand s-a facut cadastrul. Eu si sotul si cei doi copii locuim in doua camere ale casei, ne-am facut baie si buc separat, o mica marchiza cu intrare separata. Fratele meu locuieste la bloc, insa, acum 7 ani parintii i-au facut v-c pt casa, cu suma de 200.000 , in care mandatarul specifica ca i-a primit inaintea autentificarii actului. Apoi el le-a donat parintilor uzufructul. Acum casa valoreaza cam 80.000 de E(cred), e din chirpic, insa, problema e ca eu am cam 1/3 din casa, iar fratele imi spune ca, dupa moartea parintilor, voi ramane cu 1/3 din casa, intrucat suntem 2 copii, iar pt 2 copii, fiecaruia i-ar reveni1/3, iar restul poate face parintele ce vrea cu el cat traieste. El motiveaza ca, ( pe langa casa, parintii mai au un teren intravilan care valoreaza circa 50-60.000 de E. ) daca din sfertul casei si din jumatatea terenului intravilan nu-mi revin cei 1/3, imi va da mai mult de la teren, insa, din casa nu are cum sa-mi dea in plus, sunt racordate ambele la gaze separat cu un contract de comodat, camerele care raman fratelui sunt tot doua, numai ca el are un hol f mare si are in plus o bucatarie de vara si o camara. Eu ii solicit sa imi dea acea bucatarie mie, care este alipita casei, insa el refuza. Am vreo sansa sa contest actul de donatie? stiu ca orice act poate fi atacabil, insa, exista vreo sansa reala sa am mai mult?adica sa am jumatate din casa si jumatate din teren.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 06:09, 25 Mai 2012
Daca casa a fost vanduta fratelui atunci casa este a fratelui si nu mai intra in patrimoniul mostenirii. Dumneavoastra nu mai aveti nici un drept la ea.

Parintii pot sa faca cu bunurile lor pe durata vietii ce doresc, nu exista nici o limitare legala cu privirile la partile din casa care pot fi vandute sau nu în timpul vietii proprietarului. Fii au doar drept de mostenire dupa deces si doar pentru bunurile care se vor afla la acel moment in proprietatea lor

Nu inteleg cum fratele a donat uzufructul, mai probabil atunci cand parintii au vandut casa au inclus in contract o clauza de uzufruct viager.

Repet, parintele face ce vrea cu casa in timpul vietii, cu toata casa nu doar cu 1/3.

Din teren, daca el se va afla in continuare in proprietatea tatalui la deces veti avea dreptul la 1/2 din el.

:offtopic: Nu are cum sa valoreze o casa de chirpici 80.000 euro.

Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
In primul rand va multumesc mult ca mi-ati raspuns. Casa spun eu ca valoreaza asa de mult pt ca are si teren si pt ca are toate faciliatile, gaze, apa, parchet, termopan, gresie, faianta de ultima actualitate, mobile izolata termic etc, singurul incovenient este ca este din chirpic, posibil sa ma insel, nu am chemat un evaluator, nu va contrazic. Fratele mi-a aratat contractul de donatie in care dona uzufructul facut probabil o data cu contractul de v-c. Am inteles ca eu pot ataca pe considerentul ca ar fi o donatie mascata si sa cer sa dovedeasca de unde a avut aceasta suma; nu stiu exact cum se numesc termenii , deprivarea de cotitatea disponibila, sper sa nu vorbesc prostii-din rezerva totala a mostenitorilor, unul din copii a fost deprivat de partea care i se cuvine si acum isi cere dreptul la integirea masei succesorale, repet, sper sa nu vorbesc prostii,ca nu cunosc termenii
Contractul se poate ataca cu succes dupa decesul parintilor.
sa inteleg ca ati avut cazuri de acest gen in care ati avut succes? adica am sanse sa primesc jumatate din casa si jumatate din teren?
Este adevarat actul respectiv poate fi atacat cu succes.

Alte discuții în legătură

Doar un copil are dreptul la mostenire? emilia_07 emilia_07 Eu stau in aceeasi casa cu parintii mei, cu sotul meu si 2 copii. Fiecare are baie, bucatarie, 2 camere , iar parintii mei au in plus fata de noi o bucatarie. ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare imobil lorentzo8082 lorentzo8082 Locuiesc cu bunicul fiind singur bunica a decedat in urma cu doi ani iar mama noastra unica fiica a bunicului fiind adoptata.bunicul vrand sa faca acte mie si ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct (cote parti egale). Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (facute ... (vezi toată discuția)