avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutati-ma cu un contract de vz-cu cu uzufruct

Am cumparat cu prietena mea o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct (cote parti egale). Ea mai are un frate bun si 2 surori de tata (facute din flori, platindu-le pensie alimentara). Casa a fost facuta de ambii parinti in timpul casatoriei si terenul la achizitionat tot in timpul casatoriei cu contrct de vz-cu. Noi doi nu suntem casatoriti. Vrem sa stim daca vreunul dintre frati mai poate cere vreo despagubire in instanta vreodata? Mie daca sunt un strain pentru ei mai poate sa imi atace cineva partea? In ce conditii ar mai putea parintii ei sa imi strice mie actul? Art 845 ne poate afecta in vreun fel pe mine sau pe ea? Pretul trecut in act este real si in acea zi parintii iau facut donatie fratelui prietenei mele pe suma din contract, dar doar donatie nespecificand pentru ce sunt banii respectivi. Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 12:37, 25 August 2008
Art. 845 nu vi se aplica dvs. Pentru prietena in schimb se aplica, daca fratele si copiii din flori nu si-au dat acordul la instrainare - va putea fi obligata sa raporteze la masa succesorala cota-parte cumparata, dar va pastra portiunea care se include in cotitatea disponibila, si va imparti cu fratii doar ceea ce depaseste cotitatea disponibila. Fratele care a primit donatia la fel, va putea fi obligat sa raporteze donatia in masura in care depaseste cotitatea disponibila, iar daca nu s-a facut donatia cu scutire de raport, va raporta in totalitate suma primita.
Aceasta pentru cota mamei, deoarece cota tatalui se va imparti si cu cele 2 surori "din flori", dar care inteleg ca au fost recunoscute daca se plateste pensie alimentara pentru ele.
Pentru mama prietenei, cotitatea disponibila este de 1/3 din masa ei succesorala, iar pentru tatal care are 4 copii in total, este de 1/4. De aceste cotitati ei pot dispune liber in favoarea oricui.
Ordinea operatiilor o avantajeaza pe prietena dvs in raport cu fratele, deoarece pentru reconstituirea rezervei succesorale se reduc liberalitatile in ordine cronologica inversa- intai cele mai recente si apoi cele mai indepartate.
Daca merg cu parintii ei la notar si fac un act aditional la contractul de vanzare cumparare in care ei renunta la uzufructul cotei parti al prietenei mele, mai ne poate ataca fratii ei vreodata? Mentionez ca eu raman cu uzufructul pana mor ei. Mie mai poate sa-mi faca cineva ceva? Sub ce motive ar mai putea obtine parintii ei anularea contractului meu vreodata? Am vrut sa va contactez telefonic, dar se pare ca numarul nu este valabil.
Va multumesc?
GAGIU1982 a scris:

Daca merg cu parintii ei la notar si fac un act aditional la contractul de vanzare cumparare in care ei renunta la uzufructul cotei parti al prietenei mele, mai ne poate ataca fratii ei vreodata? Mentionez ca eu raman cu uzufructul pana mor ei. Mie mai poate sa-mi faca cineva ceva? Sub ce motive ar mai putea obtine parintii ei anularea contractului meu vreodata? Am vrut sa va contactez telefonic, dar se pare ca numarul nu este valabil.
Va multumesc?
De ce ar trebui parintii fetei sa renunte la uzufruct? Nu este moral sa-i constrangeti sa faca asemenea lucru!! Chiar daca vor vinde pastrandu-si uzufrctul, rudele prietenei nu pot ataca prezumtivul contract in niciun fel!
Pai nu mai inteleg nimic. Tot pe forum mi-au spus majoritatea ca poate sa-i atace fratii partea conf. art 845 din c. civ. (care zice clar ca daca i s-a vandut de catre parinti cu uzufruct sau renta viagera se anuleaza actul si se imparte cu fratii partea ei). Verifica si tu, oricum ma voi duce la un avocat. De partea mea nu mi-e frica, dar vrem si noi sa investim acolo si iti dai seama ce-o sa iasa daca va trebui sa imparta partea ei cu fratii peste 20 - 30 de ani, cand poate mai construim 2 -3 case in curtea aia.
Cat timp nu se demonstreaza ca vanzatorii nu au avut discernamant la incheierea actului de instrainare, actul nu poate fii atacat. Fiecare dispune asa cum doreste de bunurile sale in timpul vietii. Succesiunea se dezbate pentru bunurile existente existente in patrimoinul defunctului, la data decesului. Este adevarat ca se pot revoca donatiile dar nu este vorba de asa ceva in speta in cauza.
Ca urmare, in opinia mea, actul incheiat de dvs. si de prietana dvs. cu parintii acesteia este ok.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma numesc Mihai, sunt din Targoviste si am si eu o intrebare. Parintii prietenei mele ne-a facut act de vz.-cu. cu uzufruct la amandoi ... (vezi toată discuția)
Contract de vz-cu GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu si prietena mea (necasatoriti) am cumparat o casa de la parintii ei cu contract de vz-cu cu uzufruct. Ea mai are un frate bun, si 2 surori de ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)