avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare cu uzufruct

Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei uzufructuari, in cote parti egale. Prietena mea mai are 1 frate bun si 2 surori de tata. Casa si terenul sunt pe numele la ambii parinti (casa facuta in timpul casatoriei parintilor). Pe mine ma intereseaza daca fratii ei si-ar mai cere vreun drept ce sanse ar avea. Parintii ne-au vandut toata averea lor, nu mai are nici o proprietate. Cota mea parte mai poate cineva sa mi-o darame vreodata??
Pretul in act al casei este de 50000 ron.
In aceeasi zi, la notar s-a incheiat si o donatie pe suma de 50000 ron intre parinti si fratele bun al prietenei mele, precum sa nu mai aiba acesta vreo pretentie vreodata.
Presupunand ca am sa ma cert cu prietena mea peste 5-10 ani, parintii acesteia ar mai putea sa-mi strice mie actul? Va dati seama ca nu le-ar conveni sa mai i-mi ramana mie cota parte din casa. Va multumesc din suflet si sper sa ma lamuriti!!!
Cel mai recent răspuns: tini1982 , utilizator 08:15, 30 Septembrie 2008
Înţeleg că aţi dobîndit dreptul de proprietate asupra cotei de 1/2 din nuda proprietate a imobilului. Această cotă reprezintă dreptul dumneavoastră propriu şi va rămîne ca atare şi după căsătorie. Nu se poate pune problema ca, la decesul vînzătorilor, cineva să poată invoca, cu şanse de reuşită, vreun drept asupra acestei cote. Mai mult, la moartea uzufructuarilor veţi deveni proprietar asupra întregului drept de proprietate în privinţa cotei de 1/2 din imobil, dreptul de uzufruct stingîndu-se la moartea uzufructuarilor.

Nu în acelaşi fel se pune problema în privinţa cotei de 1/2 dobîndită de prietena dumneavoastră. Codul civil instituie o prezumţie de gratuitate (de donaţie) în privinţa vînzării făcute unui descendent cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente. Deci, în cazul prietenei, fratele la moartea oricăruia dintre părinţi, respectiv surorile după tată la moartea tatălui, vor putea cere reducţiunea (desfiinţarea) în tot sau în parte a actului de vînzare (prezumat de lege a fi cu titlu gratuit) în măsura în care prin acest act s-ar fi adus atingere rezervei lor succesorale.

Sigur, actuala prietenă (presupun, viitoarea soţie) va putea face dovada că actul nu a fost cu titlu gratuit dacă are probe indubitabile că a plătit preţul.

Ideal ar fi fost, pentru a înlătura posibilitatea invocării de către ceilalţi moştenitori a gratuităţii actului, ca ei să consimtă la acest act (să semneze actul).

Faptul că fiul a primit o donaţie de 50.000 lei nu-l va împiedica să invoce drepturile sale succesorale, inclusiv dreptul la rezervă în măsura în care i-ar fi încălcată. Actul de donaţie nu poate semnifica renunţarea la aceste drepturi, chiar dacă si-ar fi manifestat expres obligaţia de a renunţa. Nicio înţelegere cu privire la o succesiune nedeschisă (deci atîta timp cît cel despre a cărui succesiune este vorba în acea înţelegere este în viaţă) nu poate fi ulterior invocată, o asemenea înţelegere fiind lovită de nulitate absolută.

Desigur, la dezbaterea succesiunii se va ţine seama şi de donaţia făcută fiului.

Liviu S.Bordaş

In primul rand va multumesc pentru amabilitate.
Pentru o siguranta mai mare, se poate ca parintii sa-i vanda dreptul de uzufruct prietenei mele? Astfel presupun ca nu mai au vreo sansa fratii, nu?
Deci am dori daca se poate sa-i vanda uzufructul decat prietenei mele deoarece mie va dati seama ca nu poate (asa pot sai dau afara oricand), iar cota parte a mea sa ramana cu uzufruct. Se poate??
Sau poate i-mi dati d-voastra vreo sugestie mai buna.
Singura proba ca sa platit pretul este acea donatie care, evident din moment ce fratele a semnat ca a primit banii de la parinti, acestia i-au avut din vanzarea casei, nu???
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2008
GAGIU1982, utilizator
Părinţii pot renunţa la dreptul de uzufruct, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dar asta nu schimbă cu nimic natura actului prin care au înstrăinat imobilul.

Problema echivalenţei dintre valoarea casei înstrăinate fiicei şi suma donată fiului se va pune abia la data decesului părinţilor, evaluarea imobilului în vederea stabilirii rezervei făcîndu-se la valoarea casei din acel moment. Abia atunci se va şti, în funcţie şi de alte bunuri aflate în patrimoniul părinţilor la data decesului, dacă rezerva celorlalţi copii a fost sau nu încălcată.

Oricum, nu fratele constituie cea mai mare problemă (el oricum a beneficiat de o donaţie din partea părinţilor), ci surorile după tată, care, după cum spuneaţi, nu vor găsi nimic în masa succesorală la moartea tatălui lor, averea lui fiind absorbită de donaţia în bani şi de înstrăinarea casei.

Liviu S.Bordaş
Pai am fost la un avocat si mi-a spus ca daca i-ar vinde si uzufructul prietenei mele, cu pretul trecut in act (cu titlu oneros) nu ar mai fi nici o problema, deoarece actul intre parinti si prietena mea ar deveni o vanzare definitiva fara nici o alta clauza, iar, cred eu ei nu ar mai putea sa se lege de nimic.(nici art.845 c civ. nu iar mai ajuta, nu?) Practic parintii si-au vandut si uzufructul, actul devenind vz.-cu. definitiva, nu???
Ce ar mai putea face fratii ???
Iar de fratele ei, spuneti d-voastra sa nu i-mi fac griji. Pai cum sa nu i-mi fac griji cand stiu ca el are dreptul? Va dati seama ca vreau sa investesc si eu acolo bani si nu imi vine bine sa le mai dau ceva.
Plus d-asta am inteles ca trebuie iau facturi la tot ce investesc acolo, pe numele meu sau al prietenei, nu ? Ca sa am/avem acoperire.
Va multumesc
Nu pot sta linistit deoarece banii aceia (50000 ron) au fost dati de mine drept o despagubire catre fratele sau, nu stiu daca v-ati dat seama. Am facut noi doi o conventie verbala sa-i dau banii acestia si el sa nu mai aiba nici o pretentie la casa. Dar acuma va dati seama ca eu vreau sa fim acoperiti toti.
Pana la urma lasam actele asa, daca nu mai avem ce face si o sa-i mai despagubim la moartea parintilor pe frati. Dar asa i-mi puteti spune ce procente au dreptul fratii ei?
La cei 50 % ai mei nu are ce sa-mi mai faca. Dar din cei 50 % ai prietenei ce procente le revine fiecaruia?

Va multumesc!!!

Alte discuții în legătură

Art.845 c civ. tini1982 tini1982 Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati. Parintii prietenei mele ne-au facut mie si ei un act de vz-cu cu uzufruct (asta e singura clauza) pe casa care o ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Uzufructul tini1982 tini1982 Buna ziua, spuneti-mi va rog daca a castigat cineva de pe acest forum vreun proces in care a cerut anularea unui contract de vz-cu uzufruct sub pretextul ca: ... (vezi toată discuția)