avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct

Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ca asa este: fratii ei au posibilitatea sa-i atace actul (cf. art.845 c.civ). Intrebarea mea este daca eu, fiind un strain pentru ei (deocamdata pt. ca urmeaza sa ne casatorim), trebuie sa stau linistit in legatura cu cota mea parte din acel contract. Sau imi poate fratii ei lua si partea mea?
Binenteles ca eu ma refer si acu si dupa ce ne casatorim...

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 19:03, 6 Februarie 2009
Daca este o instrainare cu titlu oneros sau in schimbul intretinerii fratii viitoareu sotii nu vor putea araca prea lesne actul, ci doar daca demonstreaza in cauza o simulatie, adica ca in realitate a fost o donatie deghizada. oricum nu pot face acest lucru decit in cadrul teremnului general de prescriptie care curge de la data la care au luat cunostiinta de act. Nu are nici o importanta ca nu ati fost casatoriti decit daca imobliul va fi inclus in masa de partaj succesoral cind cota dv. va trebui scoasa de la masa de partaj.
Va multumesc d-le avocat, insa mai am o nelamurire. Ce inseamna ,,termen general de prescriptie''? Cum pot dovedi ca ei au luat la cunostinta de acest act de la o data anume?
atat timp cat s-a incheiat un contract de vanzare cumparare dreptul de proprietate s-a transmis catre cumparator, ca si in cazul contractului de intretinere cand dreptul de proprietate se transmite instantaneu, adica in momentul incheierii contractului. Nu cred ca este vorba de o simulatie aici la dumneavoastra, ci de un adevarat contract de vanzare. Dupa cum bine se stie dreptul de proprietate are 3 caractere utendi, abutendi si fruendi. Mai pe intelesul dumneavoastra asta inseamna sa aveti posesia bunului, sa abuzati de el dupa bunul sau plac si sa ii culegeti fructele. Ei bine prin acel contract de vanzare cumparare ati devenit proprietar al imobilului8 dar acest drept nu este delin decat la sfarsitul vietii socrilo. Practic este un contract cu conditie suspensiva. Si sa va explic si cu termenul general de prescriptie care este de 3 ani. este un termen care daca inlauntrul lui nu s-a actionat cu o cerere de chemare in judecata se pierde acest drept, dar ma repet nu este vorba de o simulatie in cazul dumneavoastra.
oanaralooka, să admitem, per absurdum, că ar fi un contract sub (nu cu, sub) condiţie suspensivă. Nu este, dar, de dragul disputei teoretice, admitem că este. Care ar fi condiţia suspensivă şi care sunt efectele ei în speţa de faţă? Ce suspendă ea, condiţia suspensivă? ªi, dacă practic este un contract sub condiţie suspensivă, teoretic ce este?

De fapt, este un act translativ cum nu se poate mai limpede: proprietarii imobilului au înstrăinat nuda proprietate, reţinîndu-şi dreptul de uzufruct viager. Drept care se va stinge la moartea lor, dreptul cumpărătorilor devenind unul deplin.

Iar ceea ce numiţi dumneavoastră simulaţie este de fapt gratuitatea (liberalitatea) prezumată de codul civil prin prevederile art.845. Este adevărat, nu în privinţa cumpărătorului, ci a viitoarei soţii a acestuia, descendent al vînzătorilor.

Nu are relevanta ca sunteti "strain" fata de vinzatori, ati incheiat un contract de vinzare cumparare, legal. Faptul ca vinzatorii au dobindit un drept de uzufruct viager, inseamna ca ei au dreptul sa foloseasca imobilul pe toata durata vietii. In ce priveste posibilitatea ca ceilalti copii ai vinzatorilor sa atace contractul, de putut pot sa o faca, oricine poate formula o actiune in instanta, dar depinde pe ce o intemeiaza. Ma gindesc ca data fiind situatia relatiei dintre cumparatori si vinzatori, ar putea sa invoce ( dar trebuie sa si dovedeasca) fie ca pretul a fost neserios, fie ca a fost o vinzare deghizata ( daca eventual nu s-a incasat in realitate pretul ) fie ca e un contract simulat. Pina una alta, contractul este in vigoare si dvs. , cumparatori aveti toate drepturile rezultate din el. Trabuie sa stiti ca in aceasta situatie dvs. ati dobindit numai "nuda proprietate", care va drept de dispozitie asupra bunului, celelate atribute ale dreptului de proprietate revin uzufructuarilor.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)