avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct

Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ca asa este: fratii ei au posibilitatea sa-i atace actul (cf. art.845 c.civ). Intrebarea mea este daca eu, fiind un strain pentru ei (deocamdata pt. ca urmeaza sa ne casatorim), trebuie sa stau linistit in legatura cu cota mea parte din acel contract. Sau imi poate fratii ei lua si partea mea?
Binenteles ca eu ma refer si acu si dupa ce ne casatorim...

Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 19:03, 6 Februarie 2009
Va multumesc pentru amabilitatea d-voastra.
As dori sa stiu daca cineva de pe acest site a intalnit intr-adevar un asemenea caz intr-un proces si cum sa desfasurat el. Mai bine zis as vrea sa vad si eu o sentinta definitiva si irevocabila cu privire la o speta asemanatoare.
Cum s-ar putea face dovada de neplata a pretului in acest contract peste 30 ani cand or muri parintii prietenei? Banuiesc ca in codul civil nu specifica nimic cum ca : ,,pretul platit trebuie trecut prin nu stiu cate conturi bancare ca sa se vada ca sa platit pretul''. Deci actul sa incheiat in fata notarului si binenteles banii s-au dat tot in fata notarului. Mai mult, dupa incheierea actului, parintii, luand banii de la noi, au donat acesti bani (toti banii din act) fratelui prietenei mele (prin act de donatie tot in ziua aceea incheiat la notar). Pai ce dovada am mai putea noi face mai buna ca asta, ca s-a platit pretul?

Va multumesc!!!
GAGIU1982, moştenitorii rezervatari care vor invoca în folosul lor prevederile art.845 C.civil nu trebuie să facă nicio dovadă. Legea operează în folosul lor, stabilind prezumţia că actul este unul cu titlu gratuit. Din momentul în care invocă acestă prezumţie, sarcina nu mai este aceea de a proba neplata preţului (sarcină care, în lipsa prezumţiei, ar aparţine rezervatarilor) ci aceea de a proba plata, probă pe care trebuie să o facă dobînditorul imobilului (pîrîtul din proces) pentru a răsturna prezumţia.

Aşa cum spuneam într-un alt comentariu, simpla menţiune a plăţii preţului, chiar făcută în actul autentic, nu este o dovadă prin ea însăşi. Asta este esenţa prezumţiei.
Bun, am inteles pana aici d-le consilier, dar pe mine ma intereseaza acum daca cu actul acela de donatie (a banilor de la parinti catre fratele ei, facand-o in aceeasi zi cu actul de vz-cu, dar putin mai tarziu) prietena mea se poate apara intr-un posibil proces pe viitor (defapt dupa moartea parintilor).

Va multumesc!!!

Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
GAGIU1982, utilizator
Parcă spuneaţi mai demult că donaţia aceea a fost făcută sub forma darului manual. O poate dovedi sora donatarului? Dacă da, se cheamă că au beneficiat amîndoi de cîte o donaţie. Una prezumată, alta certă. Mai rămîn ceilalţi copii ai părintelui donator (parcă erau din prima căsătorie?), care probabil vor dori şi ei cîte ceva din moştenirea tatălui lor...


Cel mai eficient mijloc de protecţie (care înlătură posibilitatea celorlalţi rezervatari de a invoca prezumţia de gratuitate) este semnarea de către aceştia actului prin care s-a transmis bunul. Semnătura lor îi pune în imposibilitatea de a mai invoca art.845 c.civil după deschiderea succesiunii înstrăinătorului.
Donatia este facuta la notar (autentificata), problema este ca daca parintii prietenei se inteleg cu fratele ei si ii strica pe viitor donatia fara sa stiu eu? Atunci prietena mai poate face ceva?
Noi avem un exemplar de donatie in original, dar ma gandesc daca aceasta se strica pe furis (in tribunal sau la notar), o mai putem aduce ca proba pe cea care o avem noi acum?

Ce ati inteles d-voastra cu forma darului manual a fost intelegerea noatra verbala dinainte.
Concret exista in realitate actul de vz-cu si donatia, ambele in exemplare originale detinute de noi.


Va multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)