avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiintarea unui contract de vz-cu cu uzufruct

Buna seara, ma intereseaza si pe mine daca pot desfiinta un contract de vz-cu cu uzufruct cu acordul ambelor parti, binenteles, dar, in acelasi timp, sa incheiem un nou contract de vz-cu fara nici o alta clauza (curat).
Mentionez ca ambele parti sunt deacord si dorim acest lucru deoarece actualul contract, ne-am interesat si nu prezinta garantie pentru ca sunt descendent in linie dreapta. Banuiesc ca daca fac acest act nu mai ma ataca nici un frate vreodata.

Va multumesc!!!

Contractul este doar prezumat a fi cu titlu gratuit şi, prin urmare, supus reducţiunii la moartea vînzătorului. Dar, dacă plata preţului a fost făcută şi poate fi dovedită (de exemplu, s-a făcut prin transfer bancar), atunci prezumţia nu mai stă în picioare.

Cei care au încheiat contractul pot face un act invers - în oglindă, cum se spune. Numai că şi în acest caz se poate invoca gratuitatea primului act, după părerea mea, iar faptul că actul în sens invers, urmat de un act de vînzare-cumpărare, ar putea fi acte simulate poate fi dovedit oricînd de către moştenitorii rezervatari şi prin orice mijloace de probă.

Cred că ar fi fost mai util să le fi cerut să semneze şi ei actul iniţial, ceea ce ar fi echivalat, aşa cum spune art.845 C.civil, cu imposibilitatea lor de a mai invoca gratuitatea actului.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2008
themis, utilizator
Buna ziua d-le consilier juridic. D-voastra ma cunoasteti si stiti destul de bine speta mea. Ne-am gandit ca daca desfiintam actul acesta la notar si facem unul de vz-cu fara nici o clauza, nu mai are ce sa ne faca nimeni nici mie, nici prietenei mele. Singura noastra dovada este acea donatie facuta de parinti catre fratele prietenei in ziua incheierii actului.
D-voastra spuneti ca nu se poate nici asa. Pai atunci dati-mi va rog d-voastra o solutie cea mai buna pentru mine sa nu ne mai atace nimeni vreodata.
Mentionez ca fratele prietenei este deacord sa semneze orice act, in schimb surorile (cele2) de tata nu vorbim cu ele, deci ele nu pot semna nimic. Sper sa ma scoateti la lumina si pe mine odata pt. totdeauna.#-o

Va multumesc !!!
Actul sa incheiat in iunie 2008, deci timpul nu mai poate fi dat inapoi, asta e. Daca facem un act aditional la contract in care fratele sa fie deacord cu acel act, se poate?
GAGIU1982 a scris:

D-voastra spuneti ca nu se poate nici asa. Pai atunci dati-mi va rog d-voastra o solutie cea mai buna pentru mine sa nu ne mai atace nimeni vreodata.
Mentionez ca fratele prietenei este deacord sa semneze orice act, in schimb surorile (cele2) de tata nu vorbim cu ele, deci ele nu pot semna nimic. Sper sa ma scoateti la lumina si pe mine odata pt. totdeauna.#-o

Va multumesc !!!


Eu nu am afirmat că nu se poate, ci doar că ar putea exista şi o interpretare conform celor scrise de mine mai sus. Dacă primul act este privit ca fiind o donaţie, nu mai interesează, practic, sub ce formă aţi trecut din nou bunul primit prin donaţie în patrimoniul donatorului. Singura cale ar fi aceea de a dovedi că odată cu retransmiterea proprietăţii asupra bunului s-a făcut şi restituirea preţului - de exemplu, prin transfer bancar - restituirea efectivă a preţului echivalînd cu dovedirea caracterului oneros, şi nu gratuit, a primei transmisiuni.
Chiar şi în acest caz, moştenitorii rezervatari ar putea acţiona în instanţă, după decesul donatorului. Sigur, cu cît dovada caracterului oneros al primului act va fi mai greu de combătut, cu atît vor scădea şansele lor de a cîştiga procesul.

Din păcate, timpul nu mai poate fi dat înapoi, aşa cum menţionaţi mai sus. Iar ceea ce odată a pornit prost, spune Murphy, nu se poate sfîrşi decît foarte prost.
E mult mai uşor de prevenit decît de reparat.

Eu nu inteleg cum adica sunteti descendent direct al... tatalui prietenei dv.?...
Adica un fel de incest ne marturisiti pe-aici?
Faptul ca prezentati partial si eronat situatia nu va ajuta niciun jurisc de aici sa gaseasca modalitati de indreptare a raului deja facut in iunie.
Daca atunci apelarea la un avocat va putea scuti de multe, cum sa facem acum, pe net, o solutie de indreptare? Ca ati fost la un avocat care v-a consiliat, dar nu l-ati crezut probabil... De ce ne-ati crede pe noi, aici?

In plus, ati fost atentionat odata sa nu mai deschideti mai multe topicuri cu aceasi subiect. Aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Pentru asta sunteti avertizat, avand in vedere ca aveti vreo 10 topicuri deschise, nu continuati niciunul, deschideti altul.
Daca mai continuati aceasta practica, o sa propun banarea dv.
Multumesc pentru intelegere si va rog sa recititi Regulamentul de postare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Uzufructul tini1982 tini1982 Buna ziua, spuneti-mi va rog daca a castigat cineva de pe acest forum vreun proces in care a cerut anularea unui contract de vz-cu uzufruct sub pretextul ca: ... (vezi toată discuția)