Buna ziua, spuneti-mi va rog daca a castigat cineva de pe acest forum vreun proces in care a cerut anularea unui contract de vz-cu uzufruct sub pretextul ca: ,,doi parinti (sot si sotie) iau facut act de vz-cu cu uzufruct unuia din cei doi copii pe care ii au, pe toata averea lor si nu aveau acest drept deoarece trebuia sa-i dea si celui de-al doilea copil cota parte a lui care credea el ca i se cuvine. Binenteles acest proces sa se fi desfasurat dupa moartea parintilor, si acest avocat sa fi aparat pe cel de-al doilea copil care e de fapt dezmostenit. Va multumesc!!!
tini1982, v-am spus eu că uzufructul ăsta va deveni obsesie! =D>
Nu cred că vă interesează anularea unui astfel de contract, cît reducţiunea lui în caz de încălcare a rezervei succesorale a fiului reclamant. Ceea ce e cu totul altceva.
Anularea presupune desfiinţarea unui contract nevalid (din cauze existente la chiar facerea contractului).
Reducţiunea presupune existenţa unui contract valid, dar ale cărui efecte sunt reduse (sau chiar desfiinţate, după caz, dar numai pentru viitor) în măsura în care prin reducţiune se asigură rezerva moştenitorului al cărui drept a fost încălcat.
Sunt sigur că au existat asemenea procese, cîştigate de cel căruia i-a fost încălcată rezerva. Dacă rezerva nu i-a fost încălcată (inclusiv prin faptul că a fost, la rîndul lui, gratificat de părinţi) sau dacă a consimţit la încheierea contractului a cărui reducţiune o cere, n-are nicio şansă de cîştig.
Va multumesc, intr-adevar a devenit o obsesie pt mine acest act #-o, d-voastra stiti povestea, dar acum fratele prietenei mele vrea sa anuleze acea donatie primita de la parinti, binenteles cu acordul lor. Daca face acest lucru, inseamna ca el nu a mai beneficiat de nimic de la ei si are sanse 100% sa-si castige cota parte. Pai se poate anula acea donatie? Nu e corect pentru ca banii din acea donatie sunt ai mei, si el sa folosit de ei, si cand o sa moara parintii prietenei mele, fratele ei vine la dreptul lui.
Dar banuiesc ca doar la cota parte a prietenei mele.
La cota mea parte (50%), am inteles ca nu mai are nimeni treaba cu ea, deoarece eu nu sunt insurat cu ea (sunt un strain).
Problema e acum ca parintii ei ar vrea sa strice acest act, dar sa ma imbarlige ca-mi da banii in nu stiu cati ani, adica vrajeala d-aia. Fara acordul meu, parintii ei poate sa desfiinteze acest act? Ce motive ar putea invoca?
Va multumesc!!!
Data post: Vineri, 31 Octombrie 2008, 12:20
Subiect: RE: uzufructul
M-ar mai interesa un lucru. Daca fratele prietenei mele merge cu noi la notar si da o declaratie sau facem un act aditional la contractul de vz-cu in care el declara, sau, ce trebuie sa declare ca sa nu mai aiba nici o sansa de castig la moartea parintilor lui? Poate ne intelegem in vreun fel.
:offtopic: NU mai redacati mesaje consecutive, editati-l pe cel anterior daca aveti ceva suplimentar de adaugat. Va rog consultati si Regulamentul in acest sens. Multumesc pentru intelegere.
Trebuie doar să consimtă la încheierea contractului de v/c cu rezerva uzufructului. Asta îl va împiedica pe viitor să invoce gratuitatea actului.
Pe de altă parte, ce înţelegeţi prin aceea că vrea să anuleze actul de donaţie prin care a primit suma de bani? Deoarece una este anularea actului şi alta este să facă un act în oglindă - adică să doneze părinţilor (chiar şi fictiv) aceeaşi sumă de bani - ceea ce nu l-ar avantaja cu nimic.
Actul de donaţie nu poate fi anulat decît în instanţă. Iar instanţa îl anulează doar dacă există motive de nulitate.
Pai fratele ei acum ( dupa 4 luni), poate sa mearga cu noi la notar si sa facem un act aditional la contract in care sa consimta intr-un fel la acest contract? Sau ce ar trebui sa facem acum daca el vrea sa sa-si dea acordul pt. acest lucru?