GAGIU1982 a scris:
Binenteles domnule consilier juridic. Donatia sa facut prin notariat in ziua in care eu cu parintii am facut actul de vz-cu, ba mai mult donatia are numarul de inregistrare urmatorul dupa actul de vz-cu.
Casa parintilor am cumparat-o in cote parti egale cu o persoana straina cu pretul de 60000 ron. Fiecare parte a achitat cate 30000 ron. In schimb, fratele a primit prin acea donatie 60000 ron.
Credeti ca, dupa ce ca parintii iau dat toti banii din actul de vz-cu (60000 ron) prin acea donatie, fratele, mai poate sa-mi strice si mie actul si sa-mi ceara si de la casa dreptul lui conf. art. 845 c. civ?
Va multumesc!!!
Am inteles. Donatia in bani putea fi facuta si doar prin remiterea manuala a sumei de bani de la donator la donatar, de aceea am intrebat.
Fratele dumneavoastra nu are nici un temei legal sa atace contractul de vanzare-cumparare. Chiar daca el ar ataca actul, nu l-ar desfiinta ci, in cel mai rau caz, pentru partea dumneavoastra din imobil instanta ar putea decide ca a fost o donatie degizata. Asta inseamna ca ar trebui sa fiti obligat ca sa ii dati fratelui jumatate din valoarea acelui bun, adica 15000 ron. Dar el a primit ca donatie 60000 ron. Dumneavoastra sunteti cel caruia i s-a incalcat astfel rezerva succesorala si aveti dreptul sa cereti raportul donatiei sau reductiunea acesteia daca s-a facut cu scutire de raport, avand dreptul sa mai obtineti de la frate 15000 ron (daca instanta constata ca actul de vanzare-cumparare a fost donatie deghizata pentru cota ce ati cumparat-o dumneavoastra) sau 30000 ron daca instanta constata ca a fost un contract de vanzare-cumparare valabil incheiat. In niciun caz contractul de vanzare-cumparare nu va fi desfiintat. Donatia facuta fratelui poate reprezenta mijloc de proba pentru plata reala a pretului din contractul de vanzare-cumparare, mai ales daca in donatie este si precizata sursa reala a acestor fonduri.