avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... art.845 c civ.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

art.845 c civ.

Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati. Parintii prietenei mele ne-au facut mie si ei un act de vz-cu cu uzufruct (asta e singura clauza) pe casa care o detin. Prietena mea mai are un frate bun si 2 surori vitrege de tata. Noi, in afara de surorile vitrege cu care nu exista nici o relatie, ne-am inteles ca pretul din actul de vz-cu sa se considere o despagubire pt. fratele prietenei mele, eu platesc banii si el sa nu mai aiba nici un fel de pretentie (asta verbal, nu scriptic). Zis si facut, sa incheiat actul, dupa care parintii iau facut baiatului un act de donatie pe suma exacta primita din actul de vz-cu cu uzufruct, adica 50000 ron, asta ca sa nu le scoata ochii baiatul maine, poimaine ca nu ia dat nimic lui, si mi-a facut acte mie.
Acum, dupa acest forum si am mai fost si la un avocat bun, mi sa spus ca actul se poate ataca foarte usor de catre frati. Eu, fiind de buna credinta nu doresc decat sa stau linistit, pt. ca am dat si eu o suma foarte importanta de bani, dar se pare ca nu pot sta linistit.
Spuneti-mi va rog calea cea mai ieftina, si legala si cea mai in siguranta pt. a iesi din aceasta problema.
Mentionez ca toti suntem deacord sa rezolvam aceasta problema pe cale amiabila, fara nici o problema.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: tini1982 , utilizator 11:22, 10 Octombrie 2008
vanzarea cumpararea cu rezerva uzufructului viager facuta unui succesibil in linie dreapta este prezumata donatie deghizata si se raporteaza la masa succesorala
util si pentru dvs si pentru parinti ar fi fost un act de vanzare cumparare cu drept de abitatie si nu uzufruct
Da, e prezumata a fi donatie, dar prezumtia asta se rastoarna tocmai prin proba faptului ca pretul vanzarii s-a platit si primit in realitate.

tini1982 a scris:

sa incheiat actul, dupa care parintii iau facut baiatului un act de donatie pe suma exacta primita din actul de vz-cu cu uzufruct, adica 50000 ron,

Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
romascanu, moderator
hugo a scris:

vanzarea cumpararea cu rezerva uzufructului viager facuta unui succesibil in linie dreapta este prezumata donatie deghizata si se raporteaza la masa succesorala
util si pentru dvs si pentru parinti ar fi fost un act de vanzare cumparare cu drept de abitatie si nu uzufruct


hugo, dacă la celălalt subiect v-am dat dreptate, remarcînd spiritul de observaţie de care daţi dovadă, în cazul de mai sus trebuie să vă contrazic. Această donaţie nu este supusă raportului, ci doar reducţiunii. Deghizarea ei echivalează cu scutirea de raport.


În ceea ce priveşte posibilitatea invocării gratuităţii actului, ea există în continuare, cel puţin din partea surorilor vitrege, care pot cere atît reducţiunea în privinţa imobilului, cît şi raportul donaţiei făcută fratelui lor. Nu vor trebui să dovedească nimic. Fiica beneficiară a contractului de vînzare cu rezerva uzufructului va fi ţinută să probeze plata preţului. Donaţia făcută fratelui nueste, în sine, o dovadă a primirii preţului, ci mai degrabă o dovadă a faptului că părinţii au înţeles să-şi gratifice copiii comuni în detrimentul surorilor după tată.

Liviu S.Bordaş


Subiectul a mai fost dezbătut. Cred că la un topic postat tot de tini.


Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
themis, utilizator
Pai dragii mei in cazul meu ce s-ar mai putea face?
Gasiti-mi va rog o solutie sa fie ok pt. toata lumea.
Trebuie sa fie o solutie pt. acest caz, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cu titlu oneros a uzufructului GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, parintii mi-au facut acum un an act de vz-cu cu uzufruct pe casa care o detin. Acum vor sa-mi vanda si uzufructul in ideea ca fratilor mei le vor ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie bani GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine cum se poate anula o donatie de bani dupa un an de zile? Problema sta in felul urmator : parintii iau donat fratelui meu ... (vezi toată discuția)