Buna ziua, ma numesc Mihai, sunt din Targoviste si am si eu o intrebare. Parintii prietenei mele ne-a facut act de vz.-cu. cu uzufruct la amandoi (necasatoriti), in cote parti egale pe un imobil constituit dintr-o casa si teren aferent. Eu urmeaza sa-l despagubesc pe fratele ei cu o suma de bani, fara nici un act la notar (din mana). Tatal prietenei mele mai are 2 fete facute din flori. In contract nu este stipulata nici o clauza de intretinere decat ca i-si pastreaza dreptul de uzufruct tot restul vietii. Pe mine m-ar interesa daca pe mine si prietena mea ne poate ataca cineva vreodata actul de vz.cu. Mentionez ca in ziua cand am facut actul, sa facut si un act de donatie intre parinti si fratele prietenei mele pentru o oarecare siguranta de pretentii.Eu vreau sa investim in aceasta casa si nu-mi permit ca peste 15-20 ani sa umblu prin tribunale la decesul parintilor prietenei.Alta intrebare ar fi daca din p.d.v.j. parintii ei ne pot da afara din curte vreodata, sau ne pot anula actul ? Surorile vitrege ne pot ataca vreodata actul? Mentionez ca suntem necasatoriti.S-a facut si intabularea in cartea funciara in care suntem trecuti ca proprietari iar la sarcini scrie ca parintii ei i-si rezerva dreptul de uzufruct. Va multumesc din suflet!!!!
Actul de vanzare cumparare poate fi atacat de catre ceilalti mostenitori, daca le incalca rezerva succesorala.
Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta.
In cazul de fata, fetele tatalui prietenei dvs. pot veni la mostenire dupa tatal lor si solicita sa se imparta cota tatalui intre mostenitori. De asemenea pot solicita anularea actului de vanzare cumparare, daca tatal lor nu le-a dat si lor, cat timp era in viata, o cota egala cu cea instrainata voua su fratelui prietenei.
De dat afara nu va pot da parintii prietenei, insa actul poate fi anulat in instanta de ceilalti mostenitori.
Eu, in locul dvs. nu i-as da nicio suma de bani fratelui prietenei dvs. fara un inscris notarial, din care sa rezulte de fapt pentru ce-i dati acesti bani.Nu se stie niciodata in viitor.
Din cele spuse de dvs. rezulta ca parintii prietenei au instrainat cam tot ce au, dvs.si prietenei un imobil asupra caruia si-au pastrat uzufructul viager si fratelui prietenei, un imobil prin donatie. Insa nu a daruit nimic fetelor din afara casatoriei, care pot avea pretentii la moartea tatalui lor, asta in cazul in care tatal le-a recunoscut.