Suntem doi frati,din doua casatorii ale tatalui nostru.Tatal meu se considera achitat fata de celalalt fiu al sau din punct de vedere al mostenirii, si doreste sa-mi lase ceea ce detine,actualmente, mie.Mentionez ca tatal meu detine o casa mostenita de la parintii sai, si partea acordata de lege dintr-un apartament pe care il are in comun cu actuala sotie,mama mea.Am primit multe raspunsuri si inca sunt nelamurit.Care varianta este cea potrivita,astfel incat fratele meu sa nu poata contesta in justitie transferul de proprietate: donatie cu acordul fratelui? v-c cu acordult fratelui?(mi s-a spus ca acordul fratelui nu are importanta,deoarece nu-si poate da acordul asupra unui lucru care nu-i apartine.De asemenea, nu detin suma necesara pt o v-c, asa ca ar intra la categoria donatie deghizata), contract de intretinere(intre mine si tatal meu este o relatie de foarte mare incredere).La o estimare a mostenirii de 150.000 de euro, cam care ar fi taxele notariale, estimativ? Va multumesc
TAXELE notariale vi le poate comunica orice notar deoarece ele contin nu numai taxele catre stat dar si onorariul notarului. Oricum , donatia se taxeaza la fel ca si vanzarea-cumpararea!B-)
Contract de vanzare cu uzufruct viager este cea mai simpla varianta.
Puteti lua o declaratie de la fratele dvs ca este de acord cu instrainarea facuta de tatal dvs in sensul ca intelege sa nu atace actul ulterior decesului parintelui dvs.:)
Cerd ca dl. Mihai Grigore se refera la ipoteza art. 845 cod civil, care instituie o prezumtie relativa ca instrainarea facuta catre un succesibil in linie dreapta reprezinta o donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau a unei rente viagere (intretinere). Or acest articol prevede ca succesibilul care a consimtit la incheierea actului nu mai poate cere raportul donatiilor si imputatia asupra cotei disponibile, deci este necesara o declaratie a fratetui care ulterior nu o mai poate retracta, intrucat aceasta declaratie produce efecte de la data instrainarii bunurilor.
Nu este mai sigur un contract de intretinere intre mine si tatal meu? Poate fi atacat de catre fratele meu, tinand cont ca un astfel de act poate fi desfiintat,dupa cum zice legea,de mine ori de tatal meu si numai atat?
Si acest tip de contract, ca si cel cu rezerva uzufructului, poate fi considerat o donatie deghizata iar fratele dvs, daca nu da o declaratie autentica cum ca este de acord cu contractul, poate solicita raportul donatiilor sau reductiunea donatiei in limita cotitatii disponibile. Daca nu puteti obtine o declaratie de la fratele dvs., mai bine facetti o vanzare simpla, fara uzufruct si fara clauza de intretinere, chiar daca va va fi mai greu sa achitati taxele notariale.
Donatie
Betarice
Buna ziua,
As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar ... (vezi toată discuția)