avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna ziua,
As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar da o declaratie notariala ca a fost despagubit si ca renunta la dreptul asupra imobilului care ar urma sa fie donat, exista posibilitatea ca pe viitor contractul de donatie sa fie atacat in instanta de frate sau de mostenitorii acestuia? Astfel de declaratie notariala are valoare legala?

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2015
Betarice, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 14:21, 21 Aprilie 2015
In varianta contractului de donatie cu sarcina declaratia nici nu poate fi facuta. Pactul asupra unei mosteniri nedeschise este nul absolut.
Daca incheiati contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct, fratele dvs poate sa dea declaratie in act sau post act ca este de acord si consimte la instrainare. Asta inseamna ca acel contract de vanzare cumparare nu va fi prezumat donatie conform art 1091 alin 4 CC si nu va fi supus reductiunii liberalitatilor excesive pentru cota de rezerva a fratelui ce o poate incalca.
Asta insa nu inseamna ca acest act nu poate fi anuat in instanta pe alte motive. Sunt insttutii de drept diferite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori jjy jjy Am o situatie mai deosebita in familie. Suntem 2 frati, dar nu mai stiu nimic de fratele meu de mai bine de 10 ani. A plecat de acasa si nu a mai luat deloc ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire laurentiuo laurentiuo mama mea a decedat in urma cu 2 ani. mai am un frate. am decis cu el si tata ca tata sa-mi faca contract de vanzare-cumparare cu drept dupa moartea lui, iar ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)