avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire

mama mea a decedat in urma cu 2 ani. mai am un frate. am decis cu el si tata ca tata sa-mi faca contract de vanzare-cumparare cu drept dupa moartea lui, iar frate-meu renunta la drepturi. insa pentru nu a mai plati o suma enorma ma gandeam sa faca frate-meu o declaratie cum ca renunta la toate drpturile de succesiune si dupa mama si dupa tata si astfel eu devin unicul mostenitor. eventual tata sa dea si el o declaratie ca in timpul vietii nu va vinde casa nimanui. ce spuneti nu este o alternativa mult mai ieftina? insa, intrebarea este daca declaratiile acestea au aceeasi valoare juridica ca si actul de vanzare cumparare mentuionat mai sus? va multumesc
Cel mai recent răspuns: rendec , utilizator 21:54, 8 Martie 2014
Din păcate, nu puteți încheia astfel de convenții, care privesc drepturi privind moșteniri nedeschise. Altfel, părintele dvs. vă poate transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor a căror proprietate o deține.


1.Renuntarea operaza cu privire la toate bunurile succesorale , nu in mod particular ,privite ut singuli.

Vointa exprimata poate fi retrasa in interiorul termenului de un an , daca succesiunea nu a fost acceptata de alti coerezi.

Poate exista o acceptare expresa , printr-o declaratie notariala , sau una tacita , din acte din care sa se intrevada dorinta de a succede : plata de impozite, instrainarea de bunuri.

Pactele asupra unei succesiuni nedeschise (adica situatia in care nu a existat moartea autorului ) sunt lovite de nulitate absoluta.

Poate fi perfectat un contract de intretinere.


2.Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.


am fost la notar si mi-a spus ca inainte de a face un contract de vanzare cumparare cu tata trebuie mai intai dezbatuta mostenirea. iar pentru asta trebuie din partea fratelui meu o declaratie cum ca renunta la succesiune dupa mama. daca frate-meu nu va dori sa dea aceasta declaratie nu se poate face dezbaterea el pierzand din start dreptul dupa mama pe motiv ca nu a facut o astfel de declaratie (ca accepta succesiunea dupa mama) in intervalul de 1 an de la moartea ei? notarul poate verifica acest lucru, nu? multumesc
Stoica Ioana a scris:


Poate fi perfectat un contract de intretinere.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.



1. Contractul de întreţinere, încheiat în condiţiile de mai sus, este prezumat de lege a fi cu titlu gratuit. Rezervatarul trebuie doar să invoce gratuitatea, nu să o şi dovedească.

2. În privinţa contractului de vînzare-cumpărare, lucrurile se schimbă. El nu poate fi calificat pur şi simplu ca fiind o donaţie, fiind nevoie de o acţiune în simulaţie în cuprinsul căreia rezervatarul va fi ţinut nu doar să afirme, ci să facă dovada simulaţiei, neexistînd, în acest caz, nicio prezumţie care să-l exonereze de obligaţia de a proba.


Incă un aspect.

Plasarea afirmaţiei potrivit căreia, citez, "orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale" imediat după paragraful în care discutaţi despre acţiunea în reducţiune lasă impresia (pentru necunoscători) că reducţiunea şi desfiinţarea actului ar avea acelaşi conţinut şi aceeaşi finalitate. Or, sunt convins că nu asta aţi vrut să spuneţi.




in orice caz trebuie dezbatuta succesiunea dupa mama, fratele renunta la mostenire la notar, iar tatal va poate dona partea lui de mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare imobil Alex1970 Alex1970 Buna ziua , As dori sa stiu cateva informatii legate de vanzarea-cumpararea unui imobil: caz particular - parintii vor sa imi treaca ,casa pe numele ... (vezi toată discuția)