avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare cumparare imobil

Buna ziua ,

As dori sa stiu cateva informatii legate de vanzarea-cumpararea unui imobil:

caz particular - parintii vor sa imi treaca ,casa pe numele meu.Pentru aceasta am inteles ca este nevoie de contract cumparare-vanzare dar inainte de acest contract ,am auzit ca ar fi nevoie de un evaluator pentru ati scoate pretul imobilului.Vreau sa stiu daca parintii imi pot vinde casa cu oricat,de exemplu sa zicem 1000 de ron sau sunt obligati prin lege sa imi vanda cu pretul celui care evalueaza.

Multumesc anticipat!
Pretul trebuie sa fie unul serios si nu mai mic decat cel din grilele de evaluare pe care le folosesc notarii publici si / sau valoarea de impunere a imobilului care reiese din certificatul fiscal.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
alla1975, utilizator
Parintii vor sa-si treaca casa pe numele dv., dv. ce vreti? Sa le-o platiti?
E vanzare? E donatie? Mai aveti frati? Alti mostenitori pentru parintii dv. vor exista?
Buna ziua ,

Da ,mai exista doi frati dar parintii vor sa imi vanda mie casa.Sunt curios cum e mai bine: sa faca ,contract de vanzare cumparare sau sa imi faca donatie.Care din astea e mai costisitor si cat costa?Fratii pot ataca ?Este nevoie de acceptul lor pentru asta ?

Multumesc anticipat!
Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Pretul trebuie sa fie real, sincer si serios.



Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)