avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori

Am o situatie mai deosebita in familie. Suntem 2 frati, dar nu mai stiu nimic de fratele meu de mai bine de 10 ani. A plecat de acasa si nu a mai luat deloc legatura cu noi. Nu stim unde sta, daca e in tara sau nu. Nu stim nimic. Parintii sunt bineinteles batrani si bolnavi. Cum voi proceda cu dezbaterea mostenirii atunci cand va fi cazul, daca nu stiu de unde sa-l iau pe fratele meu? Sau exista vreun act care poate fi facut inainte de decesul unuia din parinti care sa usureze dezbaterea mostenirii cand va fi cazul?
Sa va faca act de vanzare cu uzufruct sau întreținere.
O sa dezbateti succesiunea pe cale judecatoreasca, cu judecarea in lipsa.
Contracte de vanzae cumparare cu clauza de intretinere nu se mai incheie, pentru ca sunt niste strutocamile. Ori e vanzare ori e intretinere.
Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager se prezuma a fi donatie deghizata, motiv penru care la perfectarea actului ar trebui sa fie prezent si fratele dvs pentru a recunoaste caracterul oneros al actului (adica faptul ca parintii au primit bani de la dvs si ca imobilul nu v-a fost transmis gratis). In caz contrar, va fi considerat a fi donatie, fiind supusa reductiunii.
Poate fi perfectat un contract de intretinere.

Cum sa nu se mai încheie contracte de vânzare cu întreținere?

Dacă nu se încheie actul de vanzare poate sa se chinuie foarte mult sa dezbată moștenirea si ii va trebui avocat obligatoriu pentru ca altfel nu se va descurca.
A nu se descurcă inseamna ca poate rămâne cu succesiunea nedezbatuta...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Daca se ajunge la dezbaterea mostenirii pe cale judecatoreasca, ce solutie va da instanta? Referitor la cota fratelui meu, bineinteles. Se va putea vinde imobilul ulterior deciziei instantei?

Alte discuții în legătură

Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu unul dintre copii mari2015 mari2015 Am nelamurirea ca , am incheiat cu parintii un contract de vanzare-cumparare si acum citind mai atent, am vazut ca este stipulat pe langa multe altele sii art ... (vezi toată discuția)