avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere

Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la moştenire
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 13:19, 8 Martie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Drept au, nu știu dacă au ce.
Pot sa va acționeze în instanță dacă prin acel contract li s-a încălcat rezerva succesorală. Au timp sa facă asta 3 ani de la deces, apoi e tardiv.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde ce spune in contract, daca a fost reala nevoia parintilor de intretinere cat si rpestarea ei de catre dv., daca a fost platit vreun pret in afara de intretinere, daca e reala plata etc.
Conform art.1.091(4)NCC"Pana la dovada contrara ,instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati, si a sotului supravietuitor ai defunctului daca acestia nu au consimtit la instrainare."Daca fratii nu consimt la instrainare , pot exercita o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive(adica ce le incalca rezerva succesorala) in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor.[Art.1.095(1) NCC].

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune iuly69 iuly69 Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament ContSters329214 ContSters329214 Buna ziua! In urma dezbaterii succesiunii, apartamentul parintilor (tatal a decedat) a fost impartit, in 2015, conf. C. Civil, 2/8-mama, cate 3/8 pt fiecare ... (vezi toată discuția)