avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

Buna ziua! In urma dezbaterii succesiunii, apartamentul parintilor (tatal a decedat) a fost impartit, in 2015, conf. C. Civil, 2/8-mama, cate 3/8 pt fiecare dintre cei doi copii majori. Mama doreste sa imparta apartamentul numai cu fiul A, deoarece fiul B are propriul apartament. As dori sa stiu ce tip de contract poate fi facut pt fiul A, fara a putea fi atacat ulterior de fiul B, in instanta. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:02, 20 Octombrie 2015
V as sugera un contract de intretinere pt cota ce o detine mama din apartament, daca toti cad de acord ati putea face un partaj si sa l despagubiti pe frate cu o sulta pentru cota detinuta si ulterior sa incheiati cu mama acel contract de intretinere. Prestati efectiv intretinerea, adunati dovezile prestarii acesteia, chitante, facturi si martori.
Si, totusi,conform art.1.091(4)NCC"Pana la dovada contrarie,instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor ,ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului,daca acestia nu au consimtit la instrainare.".Ca atare,este bine sa mergeti si cu fiul B care sa consimta prin act notarial la acest contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)
Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)