avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct între soţi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct între soţi

Bună ziua,

stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare:

- există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între soţi

explicaţie; suntem cosătoriţi şi avem copii dintro casatorie anterioară. Ne dorim ca la decesul unuia dintre noi, supravieţuitorul să poată locui în casă fără probleme, iar moştenotorii să poată efectua succesiunea abia după decesul ultimului dintre noi doi.

Mulţumesc anticipat.

Cu deosebit respect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine este proprietar pe imobil?
Presupun ca bunul este comun.
Nu se poate. Se gasesc solutii privitor la un singur bun, de regula, asa incat sa se respecte si drepturile copiilor si ale sotului supravietuitor, oricare ar fi acela.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
amândoi soţii suntem proprietari ai imobilului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ambii sunteti proprietari inseamna ca aveti atat nuda proprietate cat si posesia si folosinta , cele doua din urma constituind uzufructul.
La decesul unuia dintre soti, celalalt sot impreuna cu ceilalti mostenitori rezervatari vor deveni in urma dezbaterii succesiunii coproprietari pe bunul imobil, sotul supravietuitor avand o cota de 5/8 din imobil,admitand ca, cota de contributie la dobândirea imobilului - bun comun este de 1/2.
Ca si coproprietar in urma dezbaterii succesiunii daca ceilalti mostenitori doresc sa isi valorifice drepturile, caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune, sotul supravietuitor ii poate despagubi cu o sulta sau se va vinde apartamentul si pretul se va imparti conform cotelor detinute.
Este de presupus ca, proprietarii sunt cei doi soti.Conventia de uzufruct viager poate fi atacata printr-o actiune in reductiunea liberalitatilor execesive conform art.1.092-1.099 Noul Cod Civil. Art.1.091(4)NCC"Pana la dovada contrara ,instarinarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului ,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului,daca acestia nu au consimtit la instrainare."

Alte discuții în legătură

Succesiune iuly69 iuly69 Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament ContSters329214 ContSters329214 Buna ziua! In urma dezbaterii succesiunii, apartamentul parintilor (tatal a decedat) a fost impartit, in 2015, conf. C. Civil, 2/8-mama, cate 3/8 pt fiecare ... (vezi toată discuția)