avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre cei 3 fii ai ei in timpul vietii dar care are clauza de habitatie viagera si obligatia de intretinere pana la decesul ei .Mentionez ca bunica mea este decedata din 2007.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bradis Consortium SRL , Consultant protectia mediului 09:02, 10 Iulie 2015
Daca bunica nu a atacat respectivul act in timpul vietii mama dumneavoastra nu mai are drept de mostenire
Raspunsul utiliz.Sorin_67 este gresit.Conform art.1.091(4)Noul Cod Civil "Pana la dovada contrarie,instarinarea cu titlu oneros catre un ascendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instarinarea s-a facut cu rezerva uzufructului ,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere.Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor,ascendentilor privilegiati,si a sotului supravietuitor ai defunctului,daca acestia nu au consimtit la instrainare."

Deasemenea, dupa deschiderea mostenirii ,liberalitatile care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii,la cerere.{Art.1.092 NCC}Ca atare,daca s-a deschis succesiunea mama dvs. are la dispozitie actiunea in reductiunea liberalitatilor excesive.
va multumesc
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament).
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde", cum de altfel ati procedat mai sus.
Multumesc pentru intelegere.
iuly69 a scris:

As vrea sa stiu daca mama mea mai este in termen sa faca succesiunea tinand cont ca defuncta a decedat in 2007.
Va multumesc .


Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
imi cer scuze stimata doamna

Alte discuții în legătură

Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)
Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)