avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inlaturare copil de la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inlaturare copil de la mostenire

Buna ziua,
Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe care il are.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 21:03, 15 Septembrie 2016
Nimeni nu este obligat sa lase ceva cuiva, fie el si copil. parintele poate sa si instraineze bunurile ale caror proprietar este. le poate vinde, dona, incheia orice fel de act translativ de proprietate in timpul vietii sau un testament. Numai la donatie si testament dupa decesul parintelui dvs puteti cere reductiunea acestor liberalitati si veti beneficia de rezerva succesorala care va fi de 1/2 din bunuri.
Un act de vanzare-cumparare facut unei persoane care nu este mostenitor rezervatar(sot suprvavietuitor/ascendent privilegiat/descendent) nu poate fi atacat, dimpotriva, instrainarea cu titlu oneros facuta catre un mostenitor rezervatar este prezumata a fi donatie daca instarinarea s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe pe viata ori a unei rente viagere,putind fi atacata(instrianarea) pe calea actiunii in reductiune in masura in care va este incalcata rezerva succesorala(Art.1.091-1.099 NCC).
Poate sa faca in asa fel incat sa nu mai aveti ce sa mosteniti.
amenintarea poate fi reala...poate vinde tot si cu banii sa calatoreasca sau sa i de cuiva sau sa i bea...exista n modalitati de a cheltui banii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am asupra proprietatii mamei mariusmina mariusmina Parintii au divortat, sa facut partajul si suntem trei frati.Tata a decedat ne lasind la nici un copil cu acte proprietatea lui.dupa lege stiu ca proprietatea ... (vezi toată discuția)
Termen de prescripție giovanni72 giovanni72 Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal ... (vezi toată discuția)
Uzufruct între soţi Miriam22 Miriam22 Bună ziua, stimaţi specialişti, mă adresez Dvs. cu următoarea întrebare: - există posibilitatea de a efectua uzufruct viager între ... (vezi toată discuția)