Buna ziua,
Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe care il are.
Nimeni nu este obligat sa lase ceva cuiva, fie el si copil. parintele poate sa si instraineze bunurile ale caror proprietar este. le poate vinde, dona, incheia orice fel de act translativ de proprietate in timpul vietii sau un testament. Numai la donatie si testament dupa decesul parintelui dvs puteti cere reductiunea acestor liberalitati si veti beneficia de rezerva succesorala care va fi de 1/2 din bunuri.
Un act de vanzare-cumparare facut unei persoane care nu este mostenitor rezervatar(sot suprvavietuitor/ascendent privilegiat/descendent) nu poate fi atacat, dimpotriva, instrainarea cu titlu oneros facuta catre un mostenitor rezervatar este prezumata a fi donatie daca instarinarea s-a facut cu rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe pe viata ori a unei rente viagere,putind fi atacata(instrianarea) pe calea actiunii in reductiune in masura in care va este incalcata rezerva succesorala(Art.1.091-1.099 NCC).