avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drepturi am asupra proprietatii mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drepturi am asupra proprietatii mamei

Parintii au divortat, sa facut partajul si suntem trei frati.Tata a decedat ne lasind la nici un copil cu acte proprietatea lui.dupa lege stiu ca proprietatea lui se imparte intre copii, dar ce drepturi am asupra proprietatii mamei fiind in viata avind in vedere ca vrea sai vinda doar unui frate?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 19:01, 16 August 2015
Puteti fi dezmostenit doar daca mama dvs ii face fratelui dvs un testament in care ii lasa lui toata mostenirea, vanzare-cumparare,contract cu clauza de intretinere.
Mama poate face ce dorește cu proprietatea dânsei. Prin urmare, are dreptul să-și vândă proprietatea chiar unuia dintre copii ți totul este legal.
Dacă ar fi lăsat prin testament atunci acesta ar putea fi atacat existînd obligația de a se păstra rezerva succesorală.
În concluzie, mama are dreptul, în viață fiind, să facă ce dorește cu proprietatea ei.
Mama dvs.are dreptul sa vanda proprietatea sa prin contract de vanzare-cumparare unui descendent,dar,fara rezerva uzufructului,uzului ori abitatiei,sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere ,deoarece in aceste ultime cazuri instrainarea cu titlu oneros catre un descendent este prezumata a fi donatie si este supusa reductiunii ca liberalitate excesiva ceea ce incalca rezerva succesorala[Art.1.091(4) si art.1.092 Noul Cod Civil.] .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune iuly69 iuly69 Va rog mult sa-mi spuneti daca mama mea are dreptul de mostenire dupa moartea mamei sale [bunica mea]daca exista un act de vanzare cumparare facut unuia dintre ... (vezi toată discuția)