avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doar un copil are dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doar un copil are dreptul la mostenire?

Eu stau in aceeasi casa cu parintii mei, cu sotul meu si 2 copii. Fiecare are baie, bucatarie, 2 camere , iar parintii mei au in plus fata de noi o bucatarie. Mai am un frate, care este casatorit, sta in casa sotiei lui, insa, parintii mei i-au facut fratelui meu contract de vanzare cumparare, lasandu-le dreptul de uzufruct, iar nuda proprietate va reveni fratelui meu dupa moartea parintilor. Parintii mei mai au si 1000 de m intravilan, care e doar pe numele lor. Intrebarea mea este: ce pot face eu ca sa obtin si eu jumatate de casa dupa moartea lor in conditiile in care ai mei nu vor ca sotul meu sa aiba nici cea mai mica parte din casa lor? mai pot cere ceva din casa, daca i-au lasat casa fratelui? cum si cand imi pot cere drepturile la casa dupa ce parintii nu vor mai fi?ce solutii sunt?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:40, 23 Noiembrie 2009
buna seara!
in cazul decesului parintilor, daca in masa succesorala nu mai exista alte bunuri astfel incat v-a fost incalacata rezerva succesorla dvs puteti cere reductiunea liberalitatilor excesive.
contractul de vanzare/cump cu rez unui dr de uzufruct viager se bucura de prezumtia de donatie!
deci in aceasta situatie sarcina probei va incumba fratelui dvs.
Alternativa ar fi sa gasiti impreuna solutii si dupa aceea sa rezolvati pe calea cea mai simpla - medierea- costurile fata de instanta sunt mult mai reduse ,iar pe mediator il platiti jumatate ( o parte , ) jumatate.
Parintii mai au un teren care valoreaza f mult si care e aproape de casa, dar care va fi impartit pe jumatate. Mie mi s-a spus ca, daca e vanzare cumparare, nu mai pot face nimic, doar sa-l dau in judecata pe fratele meu si sa imi cer partea
Doamna Ioana, imi puteti explica mai bine, caci nu inteleg. Cum adica sarcina probei incumba fratelui meu? Despre ce fel de proba este vorba?Precizez ca el spune ca este dispus ca, dupa moartea parintilor , sa imi dea cele 2 camere in care stau eu cu cei 2 copii si cu sotul, insa el ar avea o bucatarie de vara si o camaruta in plus. Dar daca nu se tine de cuvant?Pot cere instantei ca totul sa se imparta 50% , astfel incat sa avem amandoi la fel(ca nr de camere), sau faptul ca parintii mei i-au lasat lui toata casa prin contractul de vanzare-cumparare ii da dreptul sa imi dea cat vrea, respectiv cele 2 camere, baia , bucataria si o camara, pe care noi le avem si acum?
contractul de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului viager este prezumat a fi o liberalitate.
in atare conditii, dvs. dupa decesul parintilor aveti posibilitatea de a solicita in instanta reductiunea liberalitatilor excesive . in mod normal, dvs si fratele aveti drepturi egale la succesiunea parintilor, si nu este normal ca fratele sa primeasca mai mult iar dvs mai putin . X-(
sarcina probei revine fratelui dvs . , adica, in cazul procesului de reductiune a liberalitatii , fratele va trebui sa faca dovada platii pretului platit parintilor, in schimbul casei .

Alte discuții în legătură

Actul de vanzare -cumparare cu uzufruct mariusbt1 mariusbt1 sunt 4 frati,[3 surori si 1 frate]iar mama lor a vandut cu uzufruct apartamentul de 3 camere uneia din surori care locuieste cu ea .ceilalti copii mai pot ... (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Donatie Betarice Betarice Buna ziua, As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar ... (vezi toată discuția)