Eu stau in aceeasi casa cu parintii mei, cu sotul meu si 2 copii. Fiecare are baie, bucatarie, 2 camere , iar parintii mei au in plus fata de noi o bucatarie. Mai am un frate, care este casatorit, sta in casa sotiei lui, insa, parintii mei i-au facut fratelui meu contract de vanzare cumparare, lasandu-le dreptul de uzufruct, iar nuda proprietate va reveni fratelui meu dupa moartea parintilor. Parintii mei mai au si 1000 de m intravilan, care e doar pe numele lor. Intrebarea mea este: ce pot face eu ca sa obtin si eu jumatate de casa dupa moartea lor in conditiile in care ai mei nu vor ca sotul meu sa aiba nici cea mai mica parte din casa lor? mai pot cere ceva din casa, daca i-au lasat casa fratelui? cum si cand imi pot cere drepturile la casa dupa ce parintii nu vor mai fi?ce solutii sunt?
1. acum nu puteti face nimic.
2. la momentul deschiderii succesiunii (= data mortii) pot fi facute niste calcule din care sa rezulte DACA acea liberalitate (donatie deghizata sub forma unei vanzari cu rezerva uzufructului) va incalca sau nu rezerva. Si numai in functie de asta se va putea stabili DACA are vreun sens sa actionati.
Cu titlu de ex (si cu cifre luate pentru usurinta socotelii).
casa 300.000
teren 700.000
rezerva (1/3) = 333 333
dar jumatate din teren = 350.000
rezerva nu e incalcata
Donatie
Betarice
Buna ziua,
As dori sa stiu daca in cazul incheierii unui CONTRACT DE DONATIE CU REZERVA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER intre mine si tatal meu, fratele meu ar ... (vezi toată discuția)