Bună ziua
Speța mea se axează pe formarea profesională, și anume :
Angajatorul dorește înscrierea unui salariat la un curs de formare profesională care se ține în regim online, după programul de lucru. Cursul are loc de Luni până Vineri, timp de 5 ore.
Întrebarea mea este cum se poate proceda dpdv legal, cu activitatea salariatului ? cele 5 ore cum se cuantifică ? și cum se face pontajul acestuia ?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsurile dvs.
Executantul serviciului de expertiză nu vrea să perceapă nici un tarif pt. acest serviciu. Menționez că Achizitorul este o instituție publică. În speța dată ce fel de contract aș putea încheia ?
Bună ziua
Speța mea se referă la transferul unui salariat de pe un post contractual pe un alt post cf Legii nr. 153/2017.
Întrebarea mea este : care dintre opțiuni necesită mai puțin timp pentru această procedură : la cererea persoanei care vrea să se transfere în instituția noastră sau în interesul serviciului ?
Aș avea rugămintea să îmi scrieți care sunt etapele și dacă aveți și modele de cereri care trebuiesc adresate în acest sens .
Vă mulțumesc anticipat pentru colaborarea dvs.
Tocmai aceasta le-am menționat și celor din Minister, dar au concluzionat faptul că în funcție de HG de înființare putem elabora ROF instituției, fără ordin de Ministru. Dar în HG nu sunt specificate multe aspecte. Am studiat situația multor instituții nou înființate, dar acestea au primit de la Ministerul de resort și ROF-ul aprobat prin Ordin.
Bună ziua
Vă prezint o speță din domeniul public : instituție publică nou înființată prin HG, în subordinea Ministerului. In HG e menționată organigrama și ORGANIZAREA, ATRIBUȚIILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE
aparatului administrativ propriu .
Am solicitat Ministerului aprobarea draftului de ROF elaborat de noi dar au zis ca nu e necesar întrucât în HG e precizat totul.
Teoretic și practic toate instituțiile dețin un ROF aprobat prin ordin al Ministrului.
Întrebarea mea e : dacă există cadrul legal privind emiterea acestuia ?
Vă mulțumesc anticipat pt răspunsul dvs.