avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Activitate BX

Activitate BX

Sistem supraveghere video biserica

Se doreste instalarea unui sistem de supraveghere cu camere video in curtea unei biserici pentru a preveni furtul. Care este procedura legala? Se aplica aceleasi reguli ca si la firmele private, adica trebuie facuta instalarea de firma autorizata si trebuie sa existe revizie periodica a sistemului de supraveghere?
Asta este si ideea fiind vorba de un proiect comun. Ma intresa daca este in regula ca si cadrul legal.
Se doreste cumpararea teren prin cota parte indiviza. Spre exemplu, daca avem 5000mp 5 persoane sa cumpere acea suprafata si fiecareia sa ii revina o cota parte. Care este incadrarea legala si cum se poate proceda pentru sa ceva?
Aceasi problema se regaseste in multe companii. Se trezesc unii sa numeasca in comisie persoane din domeniul IT, Automatisti, repsectiv persoane care se considera de catre unii "destepti" ca n-au destula activitate din punctul lor de vedere.

Intrebari:

1. Se poate refuza participarea la un astfe de inventar ? Daca da, in baza a ce.
2. Se pot solicita ore suplimentare pentru asta ? Daca incarcarea este deja peste 100%, cand mai gaseste lumea timp pentru inventar ?

Vad ca mai exista cateva subiecte deschise pe aceasta tema fara raspunsuri.
Răspuns la discuția Recensamant - intrebari
Buna ziua, din ce am inteles exista si sesizare catre avocatul poporului cu privire la incalcari de drepturi datorate strangerii de date nenecesare practic recensamantului.

Mai exact:

La data de 21.03.2021, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcarea:

– dreptului la viață privată a cetățenilor României (drept garantat de art. 26 din Constituția României),
– dreptului la inviolabilitatea domiciliului al cetățenilor României (drept garantat de art. 27 din Constituția României),

încălcări săvârșite de către:

1. Guvernul României ca urmare a adoptării, în mod neconstituțional, a OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu încălcarea dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituția României, art. 1 alin. (3), art. 53, art. 26 și art. 27 din Constituția României, art. 1 alin. (3) și (5), precum și art. 79 alin. (1) din Constituție, art. 110 alin. (4) din Constituția României și art. 1 alin. (5) raportat la art. 37 alin. (3) din OUG nr. 57/2019,

2. Institutul Național de Statistică, autoritățile publice, instituțiile publice și furnizorii de comunicații electronice prevăzuți de art. 28 din OUG nr. 19/2020, precum și de toate persoanele fizice și juridice implicate în efectuarea recensământului aflat în derulare, ca urmare a punerii în aplicare a OUG nr. 19/2020 prin care sunt afectate dreptul la viață privată și dreptul la inviolabilitatea domiciliului și a solicitat ca în exercitarea atribuțiilor îi revin Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 19/2020 pentru stoparea încălcării în mod neconstituțional a drepturilor și libertăților cetățenilor români.

Sesizarea mi se pare de bun simt, deoarece statul si-a dovedit deja incompetenta in mentinerea confidentialitatii datelor personale.
Recensamant

Buna ziua, care sunt cele mai recente reglementari cu privire la recensamant ?
Am vazut tot felul de amenintari prin presa ca daca nu-l completam online ne amendeaza.

1. Ce legi reglementeaza partea online ?
2. Este obligatoriu participarea la recensamant ?
3. Se culeg extrem de multe lucruri personale la varianta online, fara legatura cu scopul unui recensamant clasic. Ce parere aveti ? Este o chestiune mai complexa, trebuie sa ne dam consimtamantul pentru prelucrarea acelor date. Deci ne pot obliga sau nu ?
Bun, asta cu spatiul liber este lamurita.
Unii vor prefera sa mai poarte masti, altii nu, nu-i problema.

Dar ce se intampla cu celelalte prevederi care erau prevazute in OUG 192 ?
Din moment ce OUG 192/2020 este acum nula (s-a publicat decizia CCR in MO sau mai dureaza?) se revine la regulile din L55.
Iar acolo nu zice de vreo obligativitate, ci doar ca se pot impune masuri de felul asta.
Deci daca se mai doreste purtarea de masti va trebui sa se vina cu ceva separat, nou, care sa reglementeze asta.
Pana atunci...s-a terminat cu mastile peste tot.
La cateva zeci si apoi sute de cazuri eram in stare de urgenta, ca pe timp de razboi iminent. La j'de mii de cazuri discutam de renuntarea la orice restrictii.

Singurul lucru care s-a mentinut pe tot parcursul a fost lipsa totala a oricarei farama de logica. Ce ar spune saracul Spock...

Problema principala care ramane oricum ar fi este partea economica. Asta, combinata si cu schema de jaf cu facturile de utilitati va rezulta in ceva extrem de nasol pentru toata lumea.
De obicei cu cat este mai contagioasa o tuplina cu atat e mai putin periculoasa. Deci e semn bun.