Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
Da, aveti dreptate. Imi cere si o suma de bani, iar acum am vazut ca "sunt e recuperat din firma inca aprox 10000 euro" - asa scriu asociatii acestei societatii in anuntul de pe internet, insa cand am discutat cu ei nu ne-au zis asa ceva. Puteti sa imi spuneti , mai exact ce insemna asta ?
Sotul meu are PFA, nu este mai usor sa transform PFA in S.C. ?
Buna ziua,
Doresc sa cumpar o societate comerciala neplatitoare de TVA cu activitate principala: cod CAEN 9604 - activitati de intretinere corporala, care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat. In actele firmei sunt doi asociati, un director si mai au un contabil care nu stiu daca este angajat cu C.I.M. sau cu alta forma legala de munca. Unul dintre administratori a pus firma cu toate aparatura de vanzare si mi-a spus ca si asociatul este de acord. Solicita 30% din valoarea de vanzare a firmei si a aparaturii sub forma de avans pana la finalizarea tranzactiei. Cum trebuie sa procedez ? Ne intalnim cu toate persoanele din firma, inclusiv proprietarul spatiului (sau doar cu cei 2 asociati) la un birou notarial si intocmim un act de vanzare -cumparare, sau facem noi un contract de vanzare-cumparare cu martori din partea fiecaruia ? Daca schimbam sediul firmei ce acte trebuie facute, unde si cu cine ?
Am verificat activitatea firmei de membrifirmelistafirme.ro si firma este activa conform ANAF, nu are obligatii restante la buget la 31.12.2012, nu este publicata in buletinul insolventei si nu are dosare in justitie. Ce acte ar trebui sa verific inainte de a plati acontul (de ex. daca are stampila,registru unic de control, registre contabile (sa duc un contabil sa le verifice?)
Eu pot sa subinchiriez in acest spatiu, un post de lucru de manichiurista ?
Va multumesc,
Simona
Legea 128/97 este "tabu" în acest caz, deoarece nicio altă lege nu prevede conditiile pentru ocuparea funcţiilor didactice auxiliare din învăţământ.
Se pare ca nu aţi citit pe pagina unu articolele din lege şi din Codul Muncii la care fac referire şi întrebările puse de mine.
Vă multumesc oricum pentru timpul acordat. Voi mai cere părerea şi altor jurişti.
Toate cele bune.
Asa este - art.8 din Statutul cadrelor didactice (sau Legea 128/1997) se refera la conditiile de studii pentru ocuparea functiilor didactice auxiliare, iar în învăţământ postul de bibliotecar este o functie didactica auxiliara.
În învăţământ trebuie sa ţinem cont de Statutul cadrelor didactice (sau Legea 128/1997) nu de Legea nr.334 -unde nu sunt specificate conditiile de studii pentru ocuparea ocuparea funcţiei de bibliotecar în învăţământul preuniversitar.
Pentru ca art.8 pct.a) din Legea 128/1997a fost reglementat prin Metodologia 27033 din aprilie 1998 care specifica foarte clar ca o persoana care are doar un curs de initiere (in biblioteconomie) poate fi angajata doar pe perioada determinata.
Este clar ca in prima faza nu se poate incheia contract decat pe perioada
determinata, nu ?
Dar ce vom face dupa ce vor trece cei 3 ani cat poate fi incadrata pe perioada determinata ? Scoatem postul la concurs si pe ea nu o vom mai putea angaja chiar daca ea va castiga concursul, pentru ca nu are decat acel curs de initiere ?
Directorul spune ca în acest timp să îşi facă studiile în domeniu si apoi va putea fi încadrată pe perioadă nedeterminată. Însă persoana în cauză refuză continuarea studiilor. Cum este legal sa procedam în acest caz ?
As dori cateva lamuriri in ce priveste încheierea contractului individual de munca pe perioadă determinata.
V-as ruga sa imi spuneti cum trebuie sa procedam la angajarea unei persoane pe postul de bibliotecar intr-o scoala in preuniversitar pentru ca nu stiu cum trebuie sa aplicam ceea ce scrie in Codul Muncii si in Legea 128/1997
In Codul muncii scrie: Art. 80. [forma şi condiţiile contractului individual de muncă pe durată determinată]
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată, dar numai înăuntrul termenului prevăzut la art. 82. Art. 81 [cazurile de încheiere a contractului individual de muncă pe durată determinată] e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ...etc Art. 84. [obligativitatea angajării pe durată nedeterminată] (1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată. LEGE nr. 128 din 12 iulie 1997 privind Statutul personalului didactic
Sectiunea 2: Conditiile pentru ocuparea functiilor didactice si didactice auxiliare
Art. 8
(la data 27-apr-1998 Art. 8 din titlul II, capitolul I, sectiunea 2 a fost reglementat de Metodologia 27033/1998 )
Pentru ocuparea functiilor didactice auxiliare trebuie indeplinite urmatoarele conditii de studii:
a) pentru functia de bibliotecar, de documentarist si de redactor - absolvirea cu examen de diploma a unei institutii de invatamant sectia de biblioteconomie, sau a altor institutii de invatamant ai caror absolventi au studiat in timpul scolarizarii disciplinele de profil din domeniul biblioteconomiei; pot ocupa functia de bibliotecar, de documentarist sau de redactor si alti absolventi ai invatamantului superior, postliceal sau liceal cu diploma, pe perioada determinata, daca au urmat un curs de initiere in domeniu;
Mentionez ca doamna care trebuie incadrata a absolvit o scoala postliceala de laborant (in timpul careia nu studiat disciplinele de profil din domeniul biblioteconomiei) si ulterior a absolvit un curs de initiere in domeniu.
Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie sa îi încheiem contract de munca pe perioadă determinată cu posibilitatea prelungirii pana la 3 contracte ?
2. Dupa expirarea celor 3 ani trebuie scoatem postul la concurs - sau trebuie scos postul la concurs dupa expirarea fiecarui an:hm: (avand in vedere ce scrie in Legea 128/1997) sau putem sa o angajam pe perioada nedeterminata (in conformitate cu Codul Muncii Art.84 al.1) ?
Va multumesc anticipat.