avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Activitate Lylaa

Activitate Lylaa

Antecontractul este deja inscris in cartea funciara, dar vroiam sa stiu ce se intampla dupa ce trece data limita de incheiere a contractului.
Noi dorim aparatamentul, pentru ca deja avem dosarul aprobat de banca. Vanzatorul s-a razgandit pe ultima suta de metri (cu 3 zile inaintea semnarii contractului de v-c), ceea ce nu ni se pare ok, de aici si intrabarile de mai sus.
Suntem dispusi sa mergem si in instanta, dar trebuie sa stim daca avem sanse de castig sau nu.
Buna seara,

Am incheiat un antecontract pentru cumpararea unui apartament, care expira pe 30 noiembrie 2012. In el este mentionat ca daca proprietarul se razgandeste, "acesta va restitui cumparatorilor promitenti avansul primit astazi, iar daca cumparatorul etc.". Doar avansul, nu dublu. Asta e intr-un paragraf.

Mai jos, in alt paragraf, scrie insa ca "in cazul in care vanzatorul promitent nu incheie din culpa lui contractul de vanzare-cumparare, atunci cumparatorii promitenti pot declara rezolutiunea contractului si pot cere dublu avansului, conform art 1544 alin 2 din Noul Cod Civil".

Am fost sunati de catre proprietar si informati ca ar dori sa renunte la antecontract, pe motiv ca a gasit alt cumparator care ii ofera mai mult.

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1. Putem sa-i cerem doar avansul sau dublul avansului, avand in vedere ca cele 2 paragrafe mentioneaza lucruri diferite?

2. In cazul in care refuza sa ne dea (dublul) avansul(ui) si nu se prezinta la notar pana la data de 30 noiembrie, care e procedura de inscriere in cartea funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului, asa cum e stipulat in antecontract? Cum facem dovada ca l-am instiitat si el nu s-a prezentat la notarul mentionat in antecontract? Trebuie sa avem hotarare judecatoreasca pentru aceasta inscriere in cartea funciara sau se face direct la notar?

3. Ce se intampla cu antecontractul inscris in cartea funciara in momentul in care expira data limita(30 noi. 2012)? Mai trebuie radiat de noi/de comun acord?

Multumesc anticipat!
Buna seara.
Acum cateva luni, cand m-am angajat am fost nevoita sa semnez un act aditional in care era mentionat ca va trebui sa platesc perioada de training daca plec inainte de 12 luni. Acum as dori sa-mi dau demisia, insa nu sa si platesc pentru perioada ramasa. Recent am intrat in posesia actului aditional, in care este mentionata perioada de 9 saptamani de training si data la care a fost semnat. In urma training-ului am primit si o "certificare", data de angajator si recunoscuta doar de el, mentionandu-se ca am terminat trainingul, fara ca acea "certificare" sa aiba stampila si semnatura unitatii; o are doar pe a mea.
Nelamuririle mele sunt:
1. In lege este mentionata perioada de 60 de zile minime de training petru a fi obligata sa raman angajata la respectiva firma pt cel putin 3 ani. Este vorba de 60 de zile lucratoare sau calendaristice?
2. Actul aditional NU are trecut numarul contractului de munca si nici NU are stampila si semnatura ITM-ului. (Pe act scrie ca a fost intocmit in 2 exemplare). Este valid in acest caz?
3. Recent mi-am luat un al doilea job la o alta companie, asa ca am trecut de pe full time pe part time, semnand un nou contract de munca (vechiul a fost inchis cu acordul partilor, pentru a-mi putea ridica cartea de munca). In acest caz actul aditional isi mai pastreaza validitatea?
4. Nota de lichidare in cazul de mai sus se da o data cu inchiderea cartii de munca, desi eu raman in continuare angajata cu contract la respectiva firma? Daca nu, in cazul demisiei inainte de termenul de 12 luni, ar putea refuza angajatorul sa-mi dea nota de lichidare?
Daca mi-ar putea da cineva raspunsul la aceste intrebari as fi recunoscatoare.
Multumesc!