avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire in legatura cu antecontractul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire in legatura cu antecontractul

Buna seara,

Am incheiat un antecontract pentru cumpararea unui apartament, care expira pe 30 noiembrie 2012. In el este mentionat ca daca proprietarul se razgandeste, "acesta va restitui cumparatorilor promitenti avansul primit astazi, iar daca cumparatorul etc.". Doar avansul, nu dublu. Asta e intr-un paragraf.

Mai jos, in alt paragraf, scrie insa ca "in cazul in care vanzatorul promitent nu incheie din culpa lui contractul de vanzare-cumparare, atunci cumparatorii promitenti pot declara rezolutiunea contractului si pot cere dublu avansului, conform art 1544 alin 2 din Noul Cod Civil".

Am fost sunati de catre proprietar si informati ca ar dori sa renunte la antecontract, pe motiv ca a gasit alt cumparator care ii ofera mai mult.

Nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1. Putem sa-i cerem doar avansul sau dublul avansului, avand in vedere ca cele 2 paragrafe mentioneaza lucruri diferite?

2. In cazul in care refuza sa ne dea (dublul) avansul(ui) si nu se prezinta la notar pana la data de 30 noiembrie, care e procedura de inscriere in cartea funciara a unei ipoteci legale asupra imobilului, asa cum e stipulat in antecontract? Cum facem dovada ca l-am instiitat si el nu s-a prezentat la notarul mentionat in antecontract? Trebuie sa avem hotarare judecatoreasca pentru aceasta inscriere in cartea funciara sau se face direct la notar?

3. Ce se intampla cu antecontractul inscris in cartea funciara in momentul in care expira data limita(30 noi. 2012)? Mai trebuie radiat de noi/de comun acord?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
Lylaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 08:09, 13 Noiembrie 2012
dvs ce doriti? daca doriti sa achizitionati acel imobil si sunteti dispusi sa mergeti ptr acesta in fata instantei, atunci va sugerez sa notati respectivul antecontract in cartea funciara a imobilului... daca nu doriti sa mai achizitionati si nici sa ajungeti prin instanta, luati-va doar avansul... ptr ca in situatia cand sunt doua clauze contradictorii actele se interpreteaza in favoarea debitorului... in sp-eta, a vanzatorului promitent
Antecontractul este deja inscris in cartea funciara, dar vroiam sa stiu ce se intampla dupa ce trece data limita de incheiere a contractului.
Noi dorim aparatamentul, pentru ca deja avem dosarul aprobat de banca. Vanzatorul s-a razgandit pe ultima suta de metri (cu 3 zile inaintea semnarii contractului de v-c), ceea ce nu ni se pare ok, de aici si intrabarile de mai sus.
Suntem dispusi sa mergem si in instanta, dar trebuie sa stim daca avem sanse de castig sau nu.
Normal un antecontract ,este o primisiune de vanzare.Daca in antecontract exista acea clauza (de dezicere) iar vinzatorul v-a anuntat inainte de a expira termenul,adica inauntrul acelui termen in care opereaza clauza(se poate razgandi) dv nu il puteti obliga sa vinda.

Clauzele sunt clare. Se poate razgandi si se stipuleaza ca veti primi avansul.Eu zic sa ii ceretiavansul si sa cautati alt apartament in termen cat mai scurt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)
Antecontact de vanzare cumparea violetabadea violetabadea Buna. Am si eu o intrebare: a mai avut cineva o actiune prin care vanzatorul sa fie obligat la plata dublului avansului dat de cumparator ca sanctiune a ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare imobil claudiuj claudiuj Buna seara, Recent, am semnat un antecontract de vanzare-cumparare a unei case. Casa urma sa fie cumparata prin programul Prima Casa asadar i-am dat ... (vezi toată discuția)