Multumesc.
Daca insa in cadrul contractului, de prestari servicii, clauza care face referire la plata penalitatilor de reziliere are "natura unei clauze penale" se mai pot incasa ambele penalitati?
mai concret: avem o clauza care mentioneaza " ... daca nu se respecta conditiile contractuale se vor cere daune interes calculate astfel ... " si mai avem un articol care spune" ca clauze de mai sus are natura unei clauze penale" .... mai putem cere ambele penalitati (de intarziere + de reziliere)?
Multumesc de raspuns.
Te referi la valoarea penalitatilor de intarziere? Asa stiam si eu: valoarea acestora sa nu depaseasca valoarea datoriei contabile. Pe mine ma intereseaza daca eu pot cere in acealsi timp si penalitati de intarziere (cele cu x% pe zi intarziere la plata) SI penalitati de reziliere (adica, un cuantum din valoarea abonamentelor ramase pana la finalul perioadei contractuale stipulate in contract). Multumesc.
Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? Multumesc?
Daca in contractul de servicii incheiat cu clientul este stipulat astfel, in urma notificarii de neplata pot suspenda serviciul tehnic pt neplata fara sa opresc facturarea serviciului? Cineva mi-a comunicat ca "chiar daca in contract este stipulat astfel, in codul civil asta se numeste si ca ar trebui obligatoriu oprita si facturarea"; este adevarat? multumesc.
oricum ... din cate am inteles, inainte de a lua calea judecatoreasca este bine de evaluat foarte bine situatie ... pt ca altfel este posibil sa ajungi la niste cheltuieli destul de mari (cabinet avocatura, taxe legale) pe care chiar daca obtii un "titlu executoriu" s-ar putea sa nu ai de unde le recupera; in plus, mai este si taxa executorilor judecatoresti (uneori sume platite in avans), care, din cate am inteles, nu sunt foarte multi si sunt cam selectivi cu cazurile pe care le preiau (functie de marimea debitului) ... va rog sa-mi conmfirmati daca mi-am format o perceptie corecta sau este putin exagerata
Multumesc mult
ok. am inteles. intre timp am luat legatura si cu 2 companii din domeniul "recuperarii de debite"; din cate am inteles este cel mai indicat sa rezolvi totul pe cale amiabila, prin negociere, sau, cel mai bine, sa previi frauda ... altfel, este foarte posibil sa nu mai poti face nimic daca debitorul este putin istet si, eventual, nu are ce pierde prin imaginea proasta pe care i-o poti face printr-un proces ...
Salutare tuturor! Imi poate indica cineva o publicatie / site web unde as putea gasi info complete si utile cu privire la pasii legali (consiliere, somatie, drept com,un, etc.) de urmat de catre o S.C. pentru recuperarea unor debite restante (pe cale amiabila nu se mai poate face nimic)? Va multumesc. Mircea.