avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Activitate Incognitouser

Activitate Incognitouser

Buna ziua tuturor,

Din nefericire eu si inca actuala mea sotie ne aflam in plina procedura de divort. Sotia ca reclamant iar eu in calitate de parat.

Inainte de a continua vreau sa clarific ca impreuna cu actuala mea sotie nu avem copii din perioada casatoriei noastre si ca de mai bine de un an nu mai locuim impreuna (despartire in fapt).

Dintr-o obisnuinta veche inca actuala mea sotie prefera sa nu joace cinstit nici de aceasta data in cel din urma ceas al relatiei noastre si a profitat de faptul ca eu lucrez in afara tarii pentru a intenta in urma cu cateva luni actiunea de divort si a cere revenirea la numele anterior casatoriei.

De cand aceasta a intentat actiunea de divort (nu cunosc data exacta, pentru ca abia de curand am aflat de existenta dosarului) au trecut 3 termene de judecata la care eu nu am fost reprezentat in persoana sau printr-un reprezentant legal (evident banuiesc ca sotia & avocatul acesteia au avut grija sa nu fiu notificat la adresa de resedinta din buletin).

Acum pentru ca am aflat, intentionez sa ma prezint la urmatorul termen, insa timpul ramas pana la prezentare este extrem de scurt si nu imi ofera sansa sa-mi angajez un reprezentant legal.

Intrebari care ma framanta si pentru care v-as ramane recunoscator daca le-ati putea furniza un raspuns:

01. Este posibil sa ma prezint personal la urmatorul termen si sa cer amanarea termenului de judecata pentru a putea ulterior sa fiu reprezentat legal de un avocat? Altfel este posibil sa ma opun divortului?

02. Pana la revenirea mea in tara, la ce modalitate judiciara pot apela pentru a afla in cel mai scurt timp continutul dosarului de divort? Pot mandata un avocat sau membru al familiei sa deschida dosarul?

03. Ce are de castigat sotia prin alegerea facuta de a divorta pe care judiciara si nu prin varianta mai simpla administrativa/ notariala cu acordul comun al partilor? Mai important ce are de castigat prin neprezentarea mea la procesul de divort (repet nu am fost informat)?
- divortul sa se pronunte din vina exclusiva a paratului (refuz sa accept aceasta decizie pentru ca nu reflecta adevarul). Sotia a fost cea care a parasit domiciliul conjugal, a avut si are o relatie extraconjugala.
- paratul sa achite 100% cheltuielile de judecata, inclusiv partea reclamantei?
- alte avantaje?

04. Se poate ca instanta sa decida partajarea bunurilor in lipsa paratului? Singurele bunuri comune din perioada casatoriei sunt doar bunuri de uz casnic. Altfel pe perioada casatoriei ambii soti au avut venituri lunare dar disproportionate (eu mai mult iar sotia mai putin). Contributiile la cheltuielile comune au fost si ele disproportionate in functie de venituri dar si de faptul ca sotia nu a avut servici o perioada lunga de timp, timp in care eu am acoperit (justificat de altfel) toate costurile familiei.

05. Se poate ca cererea de partajarea a bunurilor sa fie introdusa in parallel intr-un alt dosar de care inca nu am luat la cunostinta? Cum pot afla in cel mai scurt timp daca exista o cerere de partajare separata intr-un alt dosar? Poate aceasta cerere fi depusa la o alta judecatorie decat cea in masura sa decida hotararea de divort?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru lista lunga a intrebarilor.
Discuție Divort amiabil
Buna ziua,

Sotia si cu mine am decis de comun acord sa divortam pe cale amiabila. Motivul divortului este acela al disparitiei iubirii dintre noi.

In perioada de cand suntem casatoriti nu am achizitionat bunuri comune cu o valoare semnificativa (masina, casa etc.).

Eu am primit prin donatie un apartament de la familia mea. In rest mai exista niste economii in cateva conturi bancare care sunt pe numele meu. Sotia detine de asemenea cateva conturi pe numele ei.

Daca in urma divortului se va ajunge la partaj, exista riscul sa fiu obligat sa platesc despagubiri pentru imobilul primit prin donatie de la familie?
Economiile din conturile bancare pot fi subiect de partaj?

Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.