avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin neprezentare parat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin neprezentare parat

Buna ziua tuturor,

Din nefericire eu si inca actuala mea sotie ne aflam in plina procedura de divort. Sotia ca reclamant iar eu in calitate de parat.

Inainte de a continua vreau sa clarific ca impreuna cu actuala mea sotie nu avem copii din perioada casatoriei noastre si ca de mai bine de un an nu mai locuim impreuna (despartire in fapt).

Dintr-o obisnuinta veche inca actuala mea sotie prefera sa nu joace cinstit nici de aceasta data in cel din urma ceas al relatiei noastre si a profitat de faptul ca eu lucrez in afara tarii pentru a intenta in urma cu cateva luni actiunea de divort si a cere revenirea la numele anterior casatoriei.

De cand aceasta a intentat actiunea de divort (nu cunosc data exacta, pentru ca abia de curand am aflat de existenta dosarului) au trecut 3 termene de judecata la care eu nu am fost reprezentat in persoana sau printr-un reprezentant legal (evident banuiesc ca sotia & avocatul acesteia au avut grija sa nu fiu notificat la adresa de resedinta din buletin).

Acum pentru ca am aflat, intentionez sa ma prezint la urmatorul termen, insa timpul ramas pana la prezentare este extrem de scurt si nu imi ofera sansa sa-mi angajez un reprezentant legal.

Intrebari care ma framanta si pentru care v-as ramane recunoscator daca le-ati putea furniza un raspuns:

01. Este posibil sa ma prezint personal la urmatorul termen si sa cer amanarea termenului de judecata pentru a putea ulterior sa fiu reprezentat legal de un avocat? Altfel este posibil sa ma opun divortului?

02. Pana la revenirea mea in tara, la ce modalitate judiciara pot apela pentru a afla in cel mai scurt timp continutul dosarului de divort? Pot mandata un avocat sau membru al familiei sa deschida dosarul?

03. Ce are de castigat sotia prin alegerea facuta de a divorta pe care judiciara si nu prin varianta mai simpla administrativa/ notariala cu acordul comun al partilor? Mai important ce are de castigat prin neprezentarea mea la procesul de divort (repet nu am fost informat)?
- divortul sa se pronunte din vina exclusiva a paratului (refuz sa accept aceasta decizie pentru ca nu reflecta adevarul). Sotia a fost cea care a parasit domiciliul conjugal, a avut si are o relatie extraconjugala.
- paratul sa achite 100% cheltuielile de judecata, inclusiv partea reclamantei?
- alte avantaje?

04. Se poate ca instanta sa decida partajarea bunurilor in lipsa paratului? Singurele bunuri comune din perioada casatoriei sunt doar bunuri de uz casnic. Altfel pe perioada casatoriei ambii soti au avut venituri lunare dar disproportionate (eu mai mult iar sotia mai putin). Contributiile la cheltuielile comune au fost si ele disproportionate in functie de venituri dar si de faptul ca sotia nu a avut servici o perioada lunga de timp, timp in care eu am acoperit (justificat de altfel) toate costurile familiei.

05. Se poate ca cererea de partajarea a bunurilor sa fie introdusa in parallel intr-un alt dosar de care inca nu am luat la cunostinta? Cum pot afla in cel mai scurt timp daca exista o cerere de partajare separata intr-un alt dosar? Poate aceasta cerere fi depusa la o alta judecatorie decat cea in masura sa decida hotararea de divort?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru lista lunga a intrebarilor.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dinescu , Avocat 11:35, 13 Decembrie 2012
Buna ziua!

O sa incerc sa va raspund cat mai la obiect>

1.In situatia in care veti face dovada ca nu locuiti la adresa la care ati fost citat si ca abia ati luat la cunostinta de existenta acestui proces, vi se poate incuviinta cererea de amanare (nu vi se poate garanta acest lucru la acest moment, atata vreme cat nu stim la ce subterfugii s-a apelat pentru a indeplini procedura de citare ori poate cele trei termene au insemnat amanari tocmai pentru a se indeplini aceasta procedura);

! Art. 616 indice 1 din Codul de procedura civila prevede - Dacă procedura de chemare a soţului pârât a fost îndeplinită prin afişare, iar acesta nu s-a prezentat la primul termen de judecată, instanţa va cere dovezi sau va dispune cercetări pentru a verifica dacă pârâtul îşi are domiciliul la locul indicat în cerere şi, dacă constată că nu domiciliază acolo, va dispune citarea lui la domiciliul său, precum şi, dacă este cazul, la locul său de muncă.

Din pacate, judecatorii interpreteaza diferit aceste prevederi si, de multe ori, se apeleaza la citarea prin publicitate.

2. Puteti mandata pe oricine, printr-o procura speciala, notariala, sa consulte/xerocopieze dosarul, chiar si pentru a va reprezenta in instanta cat timp faceti dovada resedinteti in strainatate, insa e de preferat sa imputerniciti un avocat ( de asemenea, va fi necesara o procura speciala, dincolo de imputernicirea avocatiala, daca sunteti plecat din tara);

3. Variantele mai simple, cum ati spus si dumneavoastra presupun consimtamantul ambilor soti, precum si prezenta acestora in fata autoritatilor competente. Cel mai probabil s-a dorit sa nu aveti cunostinta de desfasurarea acestei proceduri. De asemenea, e un subterfugiu pentru a dovedi vina exclusiva a dumneavoastra, ceea ce ar implica si posibilitatea de a fi dumneavoastra obligat la cheltuieli de judecata, plus ca ar putea face si alte solicitari accesorii (respectiv privind exercitarea autoritatii parintesti, cand exista copii, plata pensiei de intretinere sau partajarea bunurilor comune) fara ca dumneavoastra sa va puteti opune;

4-5. Da, se poate judeca cererea de partaj si in lipsa dumneavoastra, insa doar la aceeasi instanta competenta sa judece si divortul. Cererea de partaj poate fi inclusa in cererea de divort, caz in care poate fi disjunsa (adica se va forma un dosar separat) sau se face pe cale separata, dupa pronuntarea divortului. Un avocat va sti sa va lamureasca si asupra acestor aspecte.

Cat priveste solicitarile dumneavoastra privind desfacerea casatoriei, aveti posibilitatea de a face cerere reconventionala.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort gabrieldumitrascu gabrieldumitrascu Mentionez ca sunt separat de sotia mea de 4 ani,am domiciliul in alt judet.Doresc sa divortez dar nu pot sa ma prezit la divort datorita serviciului care nu-mi ... (vezi toată discuția)
Anulare casatorie sau divort lml lml Buna seara, m-am castorit cu cetatean american in 2003 in bucuresti, eu nu am ajuns in USA dar sotia este cetatean american si locuieste acolo. as dori sa ... (vezi toată discuția)
Proces divort florin iulian florin iulian Va rog sa-mi dati niste informatii cu privire la un proces de divort ce se va judeca in aceasta luna. Se cere desfacerea casatoriei de catre unul dintre ... (vezi toată discuția)