Buna.
In anul 2020 an înființat o societate in vederea obținerii de fonduri nerambursabile pt Start up Nation.
Am ales o firma de consultanta.
Nu știu care au fost motivele, dar din cate mi s-a spus pe perioada 2020-2023 s-a blocat acordarea fondurilor, (pe baza pandemiei), apoi s-au schimbat condițiile, in fine, in anul 2022 am fost sunata de firma de consultanta că trebuie să mai schimbam ceva, am aflat că trebuie să achiziționez o pompa de căldură (achiziție care creștea punctajul). La telefon am stabilit bugetul, câteva caracteristici sumare, după care am semnat noua cerere cu bugetul in forma finală.
Nu am primit nici o oferta de preț, ce implică sa montez o pompa de căldură, nici un detaliu, doar că e important pt proiect.
In anul 2023 am primit răspuns de la Minister că proiectul a fost aprobat.
Am inceput demersurile pt creditul punte (de care nu știam) , am achiziționat o parte din produsele din proiect, am angajat personal și m-am blocat în punctul în care trebuie sa achiziționez pompa de căldură.
Am un buget în proiect de 10.000+TVA.
Este un buget mic, prețul unei pompe de căldură complete ar fi cam 18.000lei+TVA, fără montaj. Aceasta ar fi o problema. Altă problema ar fi că magazinul unde trebuie implementat proiectul este într-o clădire de birouri, baia este comună și recent s-au făcut modernizări la instalația de căldură. Ținând cont de aceste aspecte îmi este imposibil sa vin eu sa implementez o pompă de căldură.
Firma de consultanta bate pasul pe loc zicând că au trimis o adresă la Minister in care întreabă dacă se poate schimba acea pompa cu altceva, însă au trecut cele 30 zile și nu au nici un răspuns.
Ce as putea eu sa fac? Ce as risca daca as renunța la aceste fonduri si să restitui contravaloarea sumei folosite din creditul punte din fonduri proprii?
In acest caz ar fi necesar să achit comisionul la firma de consultanta?
Mulțumesc.
Bună. In anul 2008 am girat pt o persoana un credit de nevoi personale, persoana care după 1 an (adică în 2009) a plecat din tara și nu a mai achitat nimic. Între timp mie mi s-a pus poprire pe cont, mi s-au trimis tot felul de înștiințări pe o adresa veche. În anul 2017 și 2018 am contestat executarea silita (pe motiv ca toate somatiile nu au fost trimise la adresa din CI, au fost 2 procese diferite cu 2 societati de recuperare). In instanta am avut câștig de cauza definitiv și irevocabil. Anul acesta am inceput sa primesc iarasi telefoane de propuneri amiabile. Cei de la Eos KSI sustin ca acesta creanta exista si trebuie achitata. Va rog sa imi spuneti daca aceasta datorie se poate prescrie pt ca suma de recuperat s-a triplat.
Buna. Am mostenit un teren aflat la 40m de sosea. Pt a ajunge la el as Avea 3 variante: pe un drum care apare in PUZ dar este inpracticabil cu masina si este in proprietate a primariei. Mentionez ca acest drum inconjoara mult, are si o portiune prin padure care necesita toaletarea arborilor si umplerea gropilor pt. a fi accesibil cu masina; sau: 2. de la sosea pana la terenul cu pricina sunt 6 capete de parcele si este Facut drum doar de proprietari - nimic in acte astfel ca oricand unul dintre ei isi poate ingradi proprietatea si dispare aceasta varianta de access sau: 3. in partea vestica a parcelei mele nu am vecini privati, este proprietatea primariei. Ar fi 40m distanta dintre sosea si aceasta parcela. (care ar facilitate accesul si la parcelele situate intre sosea si parcela mea). Care a fi varianta optima sa cer access la proprietate? Primariei care are 2 variante sau celor 6 proprietari - drum de servitute ?. Mai precizez ca anul acesta terenul a intrat in intravilan.
Buna. Ma aflu si eu intr-o situatie asemănătoare. Intrebarea mea ar fi daca se poate face plângere la finante pr ca nu am primit factura; sau ce organ al statului administrează proveniența lemnelor. Procesul durează mult, nervi si stres, timp în care mai pot pica si alte persoane ca păgubite si in plus acele"firme " nu platesc taxe si impozite. Multumesc.
Buna. Mama se afla in situatia urmatoare: Bunica a cumparat un apartament in 2002 si in CF apare la sarcina ca nuda proprietate si mama apare la sarcina ca uzufruct. In momentul achizitei, sora mamei a fost despagubita de bunica si aceasta a dat declaratie notariala ca nu mai are nici o pretentie asupra acestui apartament. De curand bunica s-a razgandit si vrea sa o stearga pe mama de la sarcina de uzufruct si sa vanda apartamentul. Am 2 intrebari:
1. Poate bunica sa renunte la sarcina de uzufruct fara stirea mamei si sa vanda imobilul?
2. Dupa moartea bunicii cui va ramane imobilul? Se va face succesiune intre cele 2 fiice? Sau va ramane proprietatea mamei mele?
Multumesc anticipat.